Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

DMO tekent contract voor 9 systemen

Is het een vogel? Is het een drone? Of is het toch een helikopter of een inkomend projectiel? Als elke seconde telt, is het in de strijd prettig om te weten wat er op je afkomt. Nu is er dan de Multi Mission Radar (MMR), die vijandelijke objecten extreem snel opmerkt en volgt.

Onlangs tekenden de Defensie Materieel Organisatie en Thales op de luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel het contract voor de levering van 9 van deze systemen. Een prototype van de MMR belooft zeer veel. In de tweede helft van 2021 stroomt de eerste MMR in bij de landmacht.

De radarsystemen worden de nieuwe ogen van de landmacht. 6 MMR’s zijn bedoeld voor het Vuursteuncommando, 3 komen er op De Peel te staan, waar het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is gevestigd. Met de aanschaf van de Multi Mission Radars krijgt de luchtverdediging van Nederland een fikse upgrade. Ook geeft Defensie een stevige impuls aan de effectiviteit van de artillerie en daarmee aan onze slagkracht op land.

De wapensystemen van het DGLC en het Vuursteuncommando staan om de MMR heen.

Eenvoud

De MMR ziet en registreert alles: van drones en onbemande verkenningstoestellen tot vliegtuigen, helikopters en (kruis)raketten. Dankzij zijn eenvoud en hoge mate van automatisering bespaart de radar veel tijd. Dat geldt voor trainingen, installatie op voertuigen, maar ook de daadwerkelijke inzet. De ‘inklapbare’ radar staat achterop een voertuig dat daarvoor speciaal is aangepast. Binnen 2 minuten is de radar geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Tijdens het rijden kan er al geprogrammeerd worden. Het gaat om zogenoemde ‘software gedefinieerde systemen’. Dit betekent dat ze voortdurend geüpdatet kunnen worden op basis van de laatste stand van missies, bedreigingen en techniek. Dit maakt ze erg toekomstbestendig.

De nieuwe MMR op het voertuig.

Vroegtijdig

Plaatsvervangend directeur DMO generaal-majoor Ivo de Jong kent uit eigen ervaringen het belang van een tijdige waarschuwing. Hij maakte in Afghanistan regelmatig beschietingen met raketten mee. “Het belang van vroegtijdige detectie en het bestrijden van de afvuurlocatie, werd tijdens die missie eens te meer erg duidelijk. De operationele noodzaak van het beschikken over een radar die binnenkomende raket- en artilleriemunitie en onbemande vliegende systemen kan detecteren is dus volstrekt duidelijk.

Generaal-majoor Ivo de Jong bij de overdracht. Op de achtergrond de nieuwe radar.

Marine

Aan de ontwikkeling van de hypermoderne radar ging jaren van studie en testen door specialisten van beide partijen vooraf. Het gaat om de laatste versie van Thales 4D AESA-radarfamilie. Hiertoe behoort bijvoorbeeld ook de SMART-L van de marine. De MMR is aangepast voor gebruik op het land. “Zand reageert nu eenmaal anders dan zeewater”, zei Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Leo Beulen.

Veelzijdig en mobiel

De MMR is voor een groot aantal taken inzetbaar: artillerieondersteuning, 3D-luchtruimsurveillance en luchtverdediging. Denk ook aan andere beveiligingstoepassingen, zoals het lokaliseren van wapens. Het systeem kan volautomatisch en gelijktijdig een groot aantal luchtdoelen detecteren, volgen en classificeren. Het kan zelfs afzonderlijke sporen in een vuursalvo onderscheiden. En door toepassing van de meest moderne technologieën is het formaat beperkt gebleven. De MMR is daardoor bijzonder mobiel.