Tekst Evert Brouwer
Foto CZMCARIB

DMO speelt cruciale rol

De succesvolle uitrol van de Anaconda in de West was niet mogelijk geweest zonder de Defensie Materieel Organisatie in het algemeen en Toezicht Defensie Leveranciers (TDL) en het JIVC in het bijzonder.

TDL’ers Huub Bakx en Wim Jacobs moesten het afgelopen jaar alle zeilen bijzetten om de contracteisen getoetst en gedocumenteerd te krijgen. “Er is een prachtig product geleverd dat aan het contract voldoet”, weten zij. Bakx bescheiden: “Wij zijn eigenlijk schaduwspelers, het gaat om de eindgebruiker. Hoewel het voor ons een klein project betrof, was het in verband met de snelheid heel bijzonder. Het tempo was dusdanig hoog dat we ter plekke nog een verificatie hebben moeten doen op openstaande punten.”

Ook het JIVC leverde een flinke krachtsinspanning. Zonder adequate verbindingen begin je immers niet veel. “Binnen het tijdsframe dat door het Commando Zeestrijdkrachten is gesteld, hebben we alles kunnen vormgeven. JIVC heeft hiermee breder dan de opdracht leverancier DEBA geholpen het voertuig te bouwen en te verschepen”, zo klinkt het vanuit de IT-specialist van Defensie. Al meer dan 12 jaar maakt het Korps Mariniers immers gebruik van het New Integrated Marines Communication and Information System (NIMCIS).

Tactisch

Deze apparatuur is bedoeld voor tactische informatievoorziening en commandovoering in het amfibisch domein. Met dit tactisch netwerk-centrisch systeem is het Korps Mariniers volledig data en spraak-interoperabel met alle militaire eenheden uit het Verenigd Koninkrijk. Als strategische partner zijn de Royal Marines onmisbaar. Marinierseenheden kunnen hierdoor met systemen en procedures, als onderdeel van de UK/NL Amphibious Force, volledig integreren binnen de 3rd Commando Brigade Royal Marines.

46

Defensie in het Caribisch gebied heeft Anaconda’s begin deze maand in gebruik genomen. 35 werden nu geleverd, er volgen in ieder geval nog 11. De nieuwe terreinwagens vervangen gepantserde Mercedes-Benz (MB280). Brigadegeneraal der Mariniers en Commandant Zeemacht Caribisch Gebied Peter-Jan de Vin nam het wagenpark in ontvangst. “Een belangrijk moment, na jaren van bezuiniging”, memoreerde De Vin.

Concept

Er zat nogal wat haast achter de oplevering van de Anaconda. Defensie heeft weliswaar 40 gepantserde MB's, maar die zijn niet meer geschikt voor alle de taken in de West. 

In minder dan een jaar tijd is daarom de Anaconda veranderd van concept op de tekentafel naar indrukwekkende terreinwagen. Het klimaat op Curaçao en de taakstelling van Defensie boden een basis voor het ontwerp van de Anaconda. 

Hij past erg goed bij het Caribisch Gebied. Zo kan de Anaconda bijvoorbeeld flink wat water meenemen en is bij het ontwerp rekening gehouden met de patrouilles en verschillende soorten terrein.