Tekst Evert Brouwer
Foto Archief ministerie van Defensie

MQ-25 is er klaar voor

Met de komst van de MQ-25 kunnen toestellen die opereren vanaf een Amerikaans vliegdekschip langere missies gaan vliegen. Het onbemande toestel van vliegtuigbouwer Boeing is in staat de F/A-18 Super Hornets, de EA-18G Growler en de F-35C in de lucht bij te tanken (zie video), maar kan ook worden voorzien van bewapening. Boeing valt toch al in de prijzen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie: voor zo’n 9 miljard euro krijgen 110 Super Hornets een flinke opknapbeurt. De laatste Block III Super Hornet moet over 5 jaar weer terug zijn bij de US Navy. Ondertussen is er ook nog een contract ondertekend met Koeweit voor de levering van 28 Super Hornets. De oliestaat betaalt 1 miljard voor 22 F/A-18E en 6 F/A-18Fs tweezitters.

https://www.youtube.com/watch?v=T1F8GoVnonU

Qatar kiest Europees

Na de keuze voor de Eurofighter Typhoon heeft een ander olierijk land, Qatar, meer Europese wapensystemen gekocht. Het gaat onder meer om 28 NH90-transporthelikopters van het Europese consortium NHIndustries en 16 lichte H125 helikopters voor opleiding en training van Airbus.

Het land dat in 2022 het WK voetbal houdt, heeft daarmee een groot deel van het verlanglijstje afgewerkt. Het Franse Dassault zag eerder een opdracht voor de levering van 36 Rafale-gevechtsvliegtuigen worden uitgebreid tot 48.

UK weer in de ring

Ruim 14 jaar nadat het Verenigd Koninkrijk met slaande deuren OCCAR verliet, kiezen de Britten voor een terugkeer in het Boxer-project. De gemechaniseerde infanteriebataljons moeten worden voorzien van nieuwe pantserwielvoertuigen en de keuze viel dus op de Boxer. Dat gebeurde in navolging van de Australische krijgsmacht, die vorige maand na een zware selectieronde definitief voor de zwaargewicht koos. Ook Slovenië en eerder Litouwen hebben het voertuig aangeschaft. Duitsland en ons land zijn de primaire gebruikers.

Poolse trainers

Leonardo levert nog eens 4 M-346 Master Jettrainers aan de Poolse luchtmacht (zie video: https://www.youtube.com/watch?v=3E5GlG9P4eU).

In het contract, met een waarde van115 miljoen, is een optie op nog eens 4 toestellen opgenomen. Eind 2020 wordt de eerste levering verwacht. Polen geeft daarmee aan voortaan de vliegers voor de F-16-gevechtsvliegtuigen grotendeels zelf te willen opleiden. De koop mag niet als een verrassing worden gezien: 4 jaar geleden kocht de luchtmacht al 8 van deze trainers, waarvan de laatste vorig jaar is geleverd.

Nieuwe Dolfijn

Dit jaar kijkt Roemenië nadrukkelijk naar de versterking van de vloot in de Zwarte Zee. Minister van Defensie Mihai Fifor richt zijn pijlen op 3 nieuwe onderzeeboten en een nog onbekend aantal patrouilleschepen. De Roemeense marine bestaat uit een combinatie van zelfgebouwde, Britse en Russische oppervlakteschepen. De enige onderzeeër van de kiloklasse, de Delfinul (Dolfijn), is sterk verouderd en vergt - als hij al vaart - veel onderhoud.