Tekst Evert Brouwer

Nieuwe slagkracht

De Franse materieel organisatie, de Direction Générale de l’Armement (DGA), heeft de eerste nieuwe MMP anti-tankwapens in ontvangst genomen. Deze vijfde generatie vervangt uiteindelijk de Javelin en Milan bij de Franse landmacht.

De komende jaren stromen in totaal 400 van deze systemen en 1750 bijbehorende raketten in. Leverancier is het Europese conglomeraat MBDA. Deze zomer is het wapenplatform uitgebreid beproefd op de testbaan in Bourges. De MMP valt tegen alle soorten pantserwagens in te zetten en is accuraat tot op zo’n 4000 meter. Het wapen is in beperkte ruimtes inzetbaar en past op de nieuwe Franse Jaguar verkenningsvoertuigen, die vanaf 2020 in dienst komen.

Bekijk hier de video.

Super licht

Na Indonesië heeft ook de Filipijnse luchtmacht gekozen voor de A-29 Super Tucano als trainings- en licht aanvalstoestel.

De Braziliaanse producent Embraer heeft een bestelling binnen voor 6 van deze vliegtuigen. Ze zijn voorzien van de modernste techniek, waaronder lasersystemen. Andere gebruikers zijn Colombia, Ecuador en Afghanistan.


Bekijk hier de video.

Roemenië kiest Patriot

Roemenië lijkt het veertiende land in de wereld te worden dat beschikt over Patriot luchtdoelraketten.

Het land heeft 7 van de modernste systemen besteld, compleet met radar en energievoorziening. Op het verlanglijstje  staan 56 MIM-104E  en 168 Patriot Advanced Capability-raketten. Het gaat om een investering van rond de 3,5 miljard euro.

Karrar is klaar


De Iraanse minister van Defensie brigadegeneraal Amir Hatami heeft bekend gemaakt dat de in eigen land geproduceerde Karrar-gevechtstank gereed is voor levering aan de krijgsmacht.

Het ontwerp van de pantser is gebaseerd op het chassis van de aloude Russische T-72. Het heeft een nieuw 125 millimeter kanon dat alle types munitie kan verschieten. De Karrar is voorzien van een nieuw, bijna ondoordringbaar  beschermingspakket, ERA (Explosive Reactive Armour) genaamd.

Australische wesp

De Wasp AE small unmanned aircraft system van AeroVironment’s  wordt de nieuwe mini-drone voor de Australische strijdkrachten.  Het ministerie van Defensie heeft het toestel 3 jaar lang getest en investeert nu zo’n 70 miljoen euro in de aanschaf en onderhoud van het systeem. De Wasp is een klein toestel dat circa 50 minuten in de lucht kan hangen en 5 kilometer ver vliegt. Ze is inzetbaar bij zowel verkenningen op het land als op zee.

Litouwen wil Oshkosh

De Oshkosh, een licht pantservoertuig, moet de jongste aanschaf van de Litouwse strijdkrachten worden. In een volgende stap naar de modernisering van de landstrijdkrachten heeft de Baltische staat 200 van deze all terrain light tactical vehicles besteld. Een deel van het verlanglijstje van Defensie kan worden ingewilligd door een verhoging van het budget met 723 miljoen euro. Een toename van 21 procent vergeleken met 2016.

Bekijk hier de video.