Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Mijnenjager

Een trainer van het US Navy Marine Mammal Program is op onderstaande foto aan het werk met een levende mijnenjager. Constellation is de naam van deze tuimelaar (Tursiops truncates), die zijn opleiding geniet in Truman Harbor bij Marinebasis Key West in Florida. Na deze training is Flipper klaar om op de oceaanbodem explosieven te vinden en te markeren. (foto: Trice Denny)

Polen gaat down under

De Poolse marine krijgt versterking van 2 fregatten van de Adelaideklasse. De gebruikte Australische schepen, die onlangs nog zijn gemoderniseerd, kunnen al snel instromen.

Het betekent een flinke versterking van de vloot, die nu nog bestaat uit 2 (Amerikaanse) fregatten, 3 korvetten en 5 onderzeeboten van Russische en Duitse makelij. Dit jaar moet er ook een beslissing komen over de aanschaf van 3 nieuwe onderzeeboten. Daarvoor zijn DCNS (Frankrijk), Saab (Zweden) en ThyssenKrupp Marine Systems (Duitsland) nog in de markt.

Bulgarije gaat Zweeds

Het heeft er alle schijn van dat de Bulgaarse luchtmacht bij het Zweedse Saab aanklopt voor 8 nieuwe gevechtsvliegtuigen. De verouderde MiG-29’s zijn hard aan vervanging toe en daarvoor is een budget van zo’n 700 miljoen euro ter beschikking. Er zijn, mocht de deal met Zweden niet doorgaan, nog 2 kapers op de kust. Portugal heeft tweedehands F-16’s in de aanbieding en Italië werpt gebruikte Eurofighter Typhoons in de strijd.

Bijtend bootje

Elbit Systems heeft de operationele tests met de Seagull Unmanned Surface Vessel afgerond. Volgens de Israëlische firma is het de eerste en enige robot die niet alleen zeemijnen kan opsporen en ruimen, maar ook kwaadwillende duikers en onderzeeboten bestrijdt. Met een lengte van 12 meter en een topsnelheid 32 knopen (50 kilometer per uur) is het bootje een (on)opvallende verschijning op het water. Dat lengte niets zegt, bewijst de Seagull, want de USV kan behoorlijk van zich afbijten met alle geavanceerde sonars en torpedo’s aan boord. De bestuurder op de wal of een platform op zee kan 2 van deze vaartuigen tegelijk besturen.

https://www.youtube.com/watch?v=iu2rnSFtisc

Nieuw pantser

Singapore gaat in eigen beheer de ontwikkeling en productie verzorgen van zijn Next Generation Armored Fighting Vehicle. Het voertuig moet begin 2019 de M113A2 Ultra Armored Personnel Carriers vervangen.

Afgaande op het prototype meet de pantserwagen zo’n 7 meter in lengte, is 3.30 meter breed en 3.20 meter hoog. Het gewicht bedraagt 29 ton en de topsnelheid ligt rond 60 kilometer per uur. De vaste bemanning bestaat uit 3 man, met achterin plaats voor 8 infanteristen.

https://www.youtube.com/watch?v=EtpTkbcF5oc