Tekst Leo de Rooij
Foto Evert-Jan Daniels

Purple Nectar: IT als wapensysteem

Ken het plaatje en je kunt betere beslissingen nemen. Militaire commandanten hebben het dan over situational awareness: hoe is het terrein, waar zit de tegenstander, wat doet het weer, hoe zijn mijn eigen eenheden ontplooid? In steeds veranderende omstandigheden (militairen zitten niet graag stil) is een accuraat plaatje krijgen en behouden een hele opgave. Om van de laatste (technologische) ontwikkelingen op de hoogte te blijven is er het jaarlijkse  innovatieplatform Purple Nectar, dit jaar gekoppeld aan een symposium waarop TNO inzicht geeft in onderzoeken op het gebied van informatievoorziening.

Purple Nectar is een experimenteeromgeving om communicatie- en IT-oplossingen in een internationale omgeving te testen voor gebruik op het tactische niveau. De JIVC-afdelingen Systemen Applicaties Trainers en Simulatoren (SATS) en het Kenniscentrum Innovatie eXperimenten en Simulatie (KIXS) leverden een belangrijke bijdrage aan de oefening.

De boodschap: er is niet één oplossing voor alle problemen. En dus heb je altijd een mix nodig.

Volop aandacht voor de toepassing van virtual reality in simulatie-omgeving voor trainingsdoeleinden.

Geen fouten

Voor de vele deelnemers aan Purple Nectar begon de dag in een grote tent op de Vlasakkers in Amersfoort. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen sprak daar over de noodzaak van interoperabiliteit in de alsmaar groeiende vormen van samenwerking tussen eenheden en landen. 2 verschillende plaatjes van dezelfde targetbox voor de artillerie, maar gegenereerd door 2 verschillende systemen onderstreepten zijn verhaal: hier kun je je geen fouten veroorloven!

In de visie van schout-bij-nacht Maarten Tossings, Hoofddirecteur Bedrijfsvoering/Chief Information Officer, is IT niet slechts ondersteunend, maar kan gezien worden als wapensysteem. Think big, act small met daaraan verbonden de uitdaging om toch vooral bij te blijven. Als voorbeelden noemde hij Google, dat met grote 4G-ballonnen experimenteert. Of zou een lading goedkope onbemande vliegtuigen (unmanned aerial vehicles) het militaire slagveld kunnen voorzien van werkende verbindingen als je ze nodig hebt?

“Wij zijn hier vooral bezig met het koppelen van sensoren in een netwerkomgeving”, stelt kapitein Rob Luiten (voorheen SATS, nu Jistarc). “Onze uitdagingen: hoe gaan we om met al die sensor-info, hoe kun je die info delen, en waarvoor en op welke niveau's maak je die info toegankelijk. Ons streven: toewerken naar long range communications.”

Doctrine

Mister Purple Nectar luitenant-kolonel Duco Brongers (KIXS), drijvende kracht achter de oefening en daarom door Commandant Landstrijdkrachten onderscheiden met diens legpenning in zilver, illustreerde het werkveld aan de hand van een schaakbord. “De beste situational awareness die je maar kunt hebben. Je weet de plaatsing van je eigen eenheden, ziet de opstelling van je tegenstander, het terrein is keurig afgebakend en bekend. Achter het bord zit de man die de vijandelijke doctrine bedenkt waarvan je ook de mentale toestand kan inschatten. Naar die situational awareness moeten we streven op een slagveld van vandaag dat gecompliceerd is en continu verandert.” 

Mister Purple Nectar luitenant-kolonel Duco Brongers (KIXS) krijgt uit handen van Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen de legpenning in zilver.

Purple Nectar is een innovatieplatform voor het uitvoeren van Concept Development & Experimentation (CD&E) voor Network Enabled Capablities (NEC). Het wordt ieder jaar georganiseerd door de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatie (KIXS) van het Joint IV Commando (JIVC), een onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de operationele gebruikers van Defensie en de openbare orde en veiligheid, kennisinstituten en industrie.

Mobiele domein

Zowel binnen in de grote tenten als buiten, waar de grijze waterkoude dag werd opgefleurd met een static show en talrijke demonstraties, werd duidelijk dat de aandacht met name is gericht op het mobiele domein. Als commandant wil je het liefst zien wat jouw verkenners in het voorterrein waarnemen. Hun ogen zijn jouw bouwstenen voor een beslissing. Kan dat alleen met spraakverbinding? Of wellicht met video? Van sensoren als drones en UAV's krijg je perfecte beelden, maar hoe krijg je die in jouw (mobiele) Commandopost? Als opgeslagen bestand of misschien zelfs real-time? Hoe zit het dan met bandbreedte? Is dat te beveiligen, en zo ja hoe? En wat heb je ervoor nodig?

Om die uitdagingen te onderkennen, tackelen en na te denken over oplossingen is er Purple Nectar. Want uiteindelijk gaat het toch om dat plaatje: Better situational awareness leads to better decision making and ultimately to better results!