10

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 09

Onbemand maakt niet onbemind

Tekst Evert Brouwer
Foto Herman Zonderland

NIDV mikt op ‘gouden ecosysteem’

De Dronecatcher van Delft Dynamics. Een onbemande ‘sub’ die vanuit een onderzeeboot verkenningen kan uitvoeren van Saab.

Het waren 2 van de talrijke innovaties tijdens de ‘beurs’ van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid. Onbemand maakte niet onbemind in Rotterdam, want er waren tal van rijdende, vliegende en varende voertuigen te bewonderen. “Razendsnelle ontwikkelingen in technologieën veranderen de wereld ingrijpend. Innovatie is geen hype”, zei keynote speecher vice-admiraal en directeur DMO Arie Jan de Waard.

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard tekende namens het kenniscentrum Wapens en Munitie (KCW&M) een overeenkomst met TNO’s voorzitter voor de Raad van Defensieonderzoek, vice-admiraal buiten dienst Willem Nagtegaal. Ze gaan gezamenlijk voor externe partijen, zoals bijvoorbeeld voertuig- en munitiefabrikanten, onderzoek en testen voeren. Tevens krijgt TNO toegang tot de testfaciliteiten en kan gebruik maken van apparatuur van Defensie.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) beschikt sinds de NIDV-beurs over 2 nagelnieuwe Iveco-voertuigen. Met deze vrachtwagens krijgt de EODD meer armslag bij het ruimen van grotere bommen uit de Tweede Wereldoorlog.

Goud

Dat innovatie geen modeverschijnsel is, bewezen de vele noviteiten in Ahoy. De 3000 bezoekers en exposanten uit 10 landen gaven ook aan dat de belangstelling voor Defensiematerieel toeneemt. “We zijn met elkaar medeverantwoordelijk voor onze eigen veiligheid en die van anderen”, bepleitte admiraal De Waard. Hij meent dat de maatschappij fysieke en cyberveiligheid en als één geheel moet bekijken. “Vandaar dat ik onze gouden driehoek – kennisinstituten, bedrijfsleven en Defensie - heb omgedoopt in gouden ecosysteem. Het is van levensbelang dat we samen aan de slag gaan. Alleen dan kunnen we ook onverwachte dreigingen het hoofd bieden. Dus geen hype, maar broodnodig.

Een marinier demonstreert het Exobuddyproject. Het gewicht van persoonlijke kleding en uitrusting in het veld is toegenomen tot wel 60 kilo. Het te voet verplaatsen vormt een steeds grotere uitdaging met als effect verminderde situational awareness door vermoeidheid, blessures en pijn en slijtage van gewrichten en schouders. De Exobuddy – een project van Defensie en TNO - moet de noodzakelijke steun verlenen.
De maquette van deze onderzeeboot van Saab doet een beetje denken aan de poppenserie Thunderbirds uit de jaren zestig. Een onbemand verkenningsbootje kan bijvoorbeeld de weg effenen voor een veilige doortocht voor landingstroepen.

Zelfregulatie

“Samen optrekken is al de beste garantie dat we samen onze militairen van het beste materieel en IT kunnen voorzien. Deze definitie geeft mooi weer waar we verder op in moeten zetten: een combinatie van de bekende én minder voor de hand liggende partners die elkaar opzoeken, die elkaar wat hebben te bieden. Door zelfregulatie stellen we dan datgene zeker waar we zo zuinig op moeten zijn: onze vrede en veiligheid”, aldus De Waard.

Virtual reality is dan niet nieuw meer, de ontwikkelingen gaan razendsnel.

Onze fotograaf Herman Zonderland ging op zoek naar bijzondere foto’s op de NIDV. Hier onder zijn impressie.

Mini-onbemande helikopter, voor alle werkzaamheden.

Het sail van een moderne onderzeeboot.

D-DMO met moderne militairen en hun nieuwe uitrusting

Ad van de Geijn stapte de virtuele wereld in.

De F-16 lijkt klaar voor vertrek.

De UAV's worden steeds kleiner en kunnen langer in de lucht blijven.