Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant Maartje Roos/Sergeant Ruud Mol en Paris Hidden (video)

Minister bezoekt Biga Groep

De spanning was voelbaar bij de werknemers van de Biga Groep uit Zeist. Het sociaal werkbedrijf kreeg bezoek van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze wilde met eigen ogen zien wat maatschappelijk verantwoord ondernemen inhoudt. Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard begeleidde de minister bij het bijzondere werkbezoek.

De Biga groep heeft sinds september een contract voor 8 jaar om alle rijkskleding te sorteren voor hergebruik of recycling. Het onderhoudt dus ook nauwe banden met het KPU-bedrijf. Het gaat tot nu toe vooral om militaire spullen, ruim 750.000 uitrustingstukken per jaar, die voor recycling of hergebruik in aanmerking komen.

Winnen

Defensie levert in luitenant-kolonel Rob van Arnhem de categoriemanager bedrijfskleding Rijk. Hij genoot zichtbaar van het bezoek aan 'zijn'  Biga Groep. “Er valt met dit contract meer te winnen dan geld of werk voor deze mensen”, zegt hij. “Tot voor kort lieten we voor zo’n 500.000 euro aan oude kleding gecontroleerd verbranden. Nu houden we vezels over  die als nieuwe grondstof dienen. En het draait ook om veiligheid. We willen zeker niet in deze tijden dat verkeerde figuren in onze militaire kleding rondlopen.”

Eer

Bij de Biga Groep werkt een team van 35 mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt'  aan deze opdracht. Medewerker Martin: “Het werk is heel afwisselend. Het zijn heel veel verschillende artikelen die we moeten opzoeken in de computer. Soms vinden we ook persoonlijke dingen die weer netjes worden terug gebracht. Het is een hele eer om op de ‘afdeling Defensie’ te mogen werken en de minister nu te zien”

Poncho

Ook de bedrijven die de producten recyclen kregen een moment voor een presentatie. Ze lieten de minister zien wat recycling van gebruikte kleding kan opleveren. Ze kreeg daarbij een poncho aangemeten en een vilten tas in handen. Ze is blij met het nieuwe samenwerkingscontract. “In plaats van hoge verbrandingskosten zetten we in in op hergebruik en recycling van de kleding. Met de inzet van Biga Groep zorgen we ook voor werk voor mensen die anders moeilijk aan betaald werk komen.”

Belangrijke opdracht

Voor de Biga Groep is de opdracht heel belangrijk. “De verwachting is dat de hoeveelheid sorteerwerk de komende jaren toeneemt doordat ook de kleding van andere rijksdiensten hier naartoe komt”, aldus directeur Gerhard ten Hove. “Op deze manier kunnen we nog meer mensen vanuit de Participatiewet een passende baan bieden. Dit is een schitterend voorbeeld hoe overheden kunnen samenwerken met sociale werkbedrijven in het land. Veel van die organisaties zijn al op bezoek geweest om te kijken hoe het hier werkt.”