03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 09

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Stoel wint prijs

De schokdempende stoelen op de snelle boot FRISC zijn op verschillende punten te verbeteren.

Tot die conclusie komt luitenant-ter-zee der 3e klasse (TD) Sietske Vredeveldt na onderzoek. Met een scriptie rondde ze niet alleen de bacheloropleiding Militaire Systemen en Technologie af. Ze sleepte er vorige maand ook de Van Hengel-Spenglerprijs mee in de wacht.

Vredeveldt stelde een model op met de stoeleigenschappen die belangrijk zijn voor schokdemping. Vervolgens paste ze bepaalde eigenschappen aan om het effect te onderzoeken. Op basis hiervan deed zij diverse aanbevelingen die direct zijn toe te passen.

De Koninklijke Marine reikt de prijs sinds 2013 jaarlijks uit aan een jonge student die onderzoek verricht op maritiem gebied op WO- of HBO-niveau.

https://www.youtube.com/watch?v=0opek-gkxPY&list=PLR6PLK_s9CGR7DpJwuUrSZeMh52aR5eTl&index=3

Streepje

Slim vest

Een peloton van de Charlie compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers heeft het prototype systeem van het Smart Vest beproefd. Dat gebeurde tijdens een testprogramma dat in totaal 3 weken in beslag nam.

Het Smart Vest is een ballistisch vest met een mobiel communicatiesysteem erin verwerkt. Het is onderdeel van het materieelproject Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS).De bevindingen van de militairen worden gedeeld met de leverancier voor eventuele aanpassingen.

Streepje

Zilveren Lambrichs

Kolonel Marcel Lambrichs heeft het Ereteken voor Verdienste in Zilver opgespeld gekregen door directeur DMO, vice-admiraal Arie Jan de Waard.

Lambrichs kreeg het ereteken voor zijn bijdrage aan het project Vervanging F-16. Hij was eerst plaatsvervangend projectleider (2005-2007) en kwam in 2011 terug als projectleider. “De inzet, kennis en handelwijze van Lambrichs voor dit complexe project hebben ertoe geleid dat in maart 2015 8 F-35 vliegtuigen zijn besteld, die in 2019 aan Nederland worden geleverd”, complimenteerde de directeur.

Streepje

Kast kan leger

Het KPU-bedrijf gaat maatwerk leveren om de hoeveelheid ongebruikte artikelen te verminderen. De pakketrechten blijven ongewijzigd, maar militairen kunnen voor een deel van de artikelen aangeven dat ze die niet willen ontvangen.

Nu nog krijgt iedere militair een standaardpakket kleding en persoonsgebonden uitrusting, eventueel  aangevuld met 1 of meerdere functieafhankelijke pakketten. Alles bij elkaar krijgen militairen een behoorlijke hoeveelheid spullen, terwijl een deel soms (bijvoorbeeld in staffuncties) niet wordt gebruikt.

Met de maatregel komt het KPU-bedrijf tegemoet aan een veel gehoorde wens van militairen. Bovendien past deze in het streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Streepje

DigiOn gaat aan

Het bestel- en informatieportaal CDC Direct heet nu DigiOn. De nieuwe naam, afgeleid van ‘digitale ondersteuning’, staat voor de digitale vertaalslag die DigiOn maakt in de ondersteuning van de krijgsmacht.

De naamswijziging benadrukt het Defensiebrede karakter van de aangeboden diensten en producten. Het ondersteunt alle gebruikers binnen Defensie beter bij het bestellen van producten en diensten, het zoeken van informatie en het indienen van  meldingen.

Het bestel- en informatieportaal wordt voortdurend geoptimaliseerd en zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt.

Streepje

Nieuwe MAG

De simulatorversie van het nieuwe MAG-machinegeweer is goedgekeurd voor gebruik in de kleinkaliberwapen-simulators (KKW-sims) van Defensie.

Defensie vervangt alle ‘oude’ mitrailleuses à gaz (MAG) door een nieuwe versie van dit middelzware 7.62mm-machinegeweer. Zodoende is er ook een nieuwe simulatorversie nodig en daarvoor heeft DMO/SATS gezorgd.

1 variant is beproefd met geavanceerde richtmiddelen en 1 is zonder deze richtmiddelen beproefd. Dit komt overeen met de inzet van het wapen; beide versies worden gebruikt tijdens operaties. Naast technici van Defensie waren ook medewerkers van producent Thales Duitsland bij de test betrokken.

Het simulatorwapen is  gecertificeerd op Vliegbasis Woensdrecht. De nieuwe simulator-MAG’s vervangen in 2017 stapsgewijs de oude bij de 38 simulatoren van Defensie.

Streepje

Experiment met TNO

TNO en DMO hebben 2 lichte autonome onderwatervaartuigen  (Light Autonomous Underwater Vehicle, LAUV) aangeschaft. Daarmee start een experimenteel onderzoek aan onderwater samenwerkende autonome systemen.

De LAUV's die momenteel in aanbouw zijn, krijgen een akoestische onderwatermodem met een sidesonar van TNO. Daarnaast krijgen de testmodellen elk een eigen sensorconfiguratie met een sidescansonar en een zeer hoge resolutie multibeam echosounder of een camera.

De LAUV’s maken deel uit van een lopend onderzoeksprogramma van TNO: Autonomisering van Mijnenbestrijding. De ‘ onderwaterdrones’  zijn ook inzetbaar voor het SALSA-project (Smart Adaptive Long and Short range underwater Acoustic network), dat voor volgend jaar op de agenda staat.

In de eerste editie van Materieelgezien in 2017 een groter artikel over de LAUV.