Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief
Afstandelijk
Er lijkt iets moois te groeien nu Lockheed Martin helikopterbouwer Sikorsky heeft overgenomen. De kennis en kunde zijn verder gebundeld en hebben 2 grote onbemande helikopters opgeleverd, voor zowel de civiele als de militaire markt. Het gaat om de K-Max en de SARA (Sikorsky Autonomy Research Aircraft).
In samenwerking met de al bestaande Desert Hawk 3.1 en de Indago quadrotor lieten de bouwers zien dat remotely operated areal vehicles, drones in de volksmond, uitstekend inzetbaar zijn bij rampen. In dit geval vielen ze een brandhaard aan op Griffiss International Airport in Rome (New York). Bekijk de video hier:
https://www.youtube.com/watch?v=FzqMeAaOIYI
Onbemande Esten
Milrem, een bedrijf uit Estland, heeft een overeenkomst getekend met strategische partner QinetiQ North America. Samen gaan ze multi-role onbemande voertuigen (unmanned ground vehicles, UGV) ontwikkelen voor de internationale markt. Het ministerie van Defensie in de Baltische staat steunt deze ontwikkelingen van harte. De regering van Estland is bezig met het opbouwen van een serieuze Defensie-industrie, ook voor de export. Ze mikt op schaarse capaciteiten zoals anti-cybersoftware en sensor technologie.
Kijk hier wat Milrem in petto heeft voor de markt:
https://www.youtube.com/watch?v=qVAqaIyqOhA
Roemeens ros
Rheinmetall Defence en een bedrijf in Roemenië gaan samen een nieuwe pantserwagen voor de infanterie ontwikkelen. De voertuigen moeten de aloude Russische BTR-70 (foto) vervangen, waarvan de krijgsmacht er 1500 in dienst heeft. In het kielzog van dit project kijkt de Roemeense regering ook naar eenzelfde traject voor de aanschaf van nieuwe korvetten voor de marine.
India bouwt korvet
Ook de Indiase marine is op zoek naar nieuwe schepen om de 10 Russische 1241-RE geleidewapenkorvetten (foto) van de Veerklasse te vervangen. Het is de bedoeling deze wendbare en snelle schepen in eigen land te bouwen. Voor een aantal (wapen)systemen kijkt de regering over de grens. Het gaat dan om de grond-luchtraketten voor de korte afstand (SRSAM), radars, torpedo’s en motoren.
Giftige slang
De eerste 2 Hawkei pantserwielvoertuigen zijn overgedragen aan de Australische krijgsmacht. De Australian Defence Force (ADF) en Thales Bendigo bouwen er de komende jaren in totaal 1100. Er komen 4 versies. De Hawkei heeft dezelfde bescherming tegen explosieven als de trouwe Bushmaster, maar weegt de helft minder, zo’n 6800 kilo. Het voertuig kan daarmee onder een Chinook-transporthelikopter worden vervoerd.
De Hawkei, vernoemd naar de giftigste inheemse slangensoort van Australië, stroomt vanaf 2018 in, 3 jaar later moet de laatste worden geleverd. De totale investering bedraagt zo’n 700 miljoen euro, waarvoor ook transportwagens en reservedelen worden geleverd.
Kijk naar de Hawkei in actie:
https://www.youtube.com/watch?v=eK173Qt1pRA
Servië gaat voor MiG
De Servische luchtmacht krijgt versterking van 6 gemoderniseerde Mikoyan MiG-29 gevechtsvliegtuigen. Ook mikt de regering op de aanschaf van pantservoertuigen en luchtdoelraketten. Daarmee haalt de regering in Belgrado de toch al goede banden met Moskou verder aan. Het gaat in eerste instantie alleen om de vliegtuigen, aangezien er geen geld is voor de andere wensen. De huidige luchtvloot van 20 MiG’s 21 en 4 MiG’s 29 is dringend aan vervanging toe. De toestellen kunnen naar verwachting nog maar zo’n 3 jaar mee.
Bruggenbouwer
De Duitse evenknie van DMO en Krauss-Maffei Wegmann (KMW) hebben een overeenkomst ondertekend voor de levering van 7 Leguaan brugleggende systemen. Ze worden gebouwd op het onderstel van de Leopard II. Het project behelst ook de levering van transportsystemen, reservedelen en trainingssimulatoren. Het is de bedoeling dat de voertuigen tussen 2018 en 2021 hun intrede doen bij de Bundeswehr. Met de opdracht is een bedrag van 88 miljoen euro gemoeid.