07

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 08

Warm onthaal in Tallin

Tekst Evert Brouwer
Foto Evert-Jan Daniels/Eesti Kaitsevagi

‘Vriezenveen’ zet CV-90 klaar

Het Projectteam Afstoting Grondgebonden Materieel heeft de eerste van 44 CV-90 pantservoertuigen geleverd aan Estland. Samen met een 1 Leopard bergingstank en 5 containers met reservedelen en uitrustingspakketten gingen de 14 infanteriegevechtsvoertuigen over zee naar Paldinski, de haven van Tallin.

“Dit is de eerste deel van een contract dat in december 2014 is afgesloten”, legt projecmanager luitenant-kolonel Henk Niks uit. “Het was met name uitdagend voor de Uitvoerings Organisatie Vriezenveen (UOV). De voertuigen zijn daar door het CLAS overgedragen aan DMO en vervolgens gereed gemaakt.”

Sleutelen en nog eens sleutelen.

Warm

De eerste CV-90s konden in Estland rekenen op een warm onthaal door de nieuwe gebruikers. “Het is hier groot nieuws”, vertelt Karri Kaas namens het Estse ministerie van Defensie. “Behalve de 44 Nederlandse hebben we er ook nog 37 CV-90’s van Noorwegen overgenomen.”

De infanterie-gevechtsvoertuigen gaan deel uitmaken van de 1e Infanteriebrigade. Die eenheid moet verder worden voorzien van Javelin anti-tankwapens, pantserhouwitsers en Patria pantserwielvoertuigen.

Alles moet worden gecontroleerd.

Een team

In de aanloop naar de overdracht was er intensief overleg nodig met de leverancier van de voertuigen, weet hoofd UOV Gerrie Meijerink. “De monteurs moesten zorgen dat ze voldoende kennis hadden opgebouwd om al het materieel in de afgesproken operational condition te kunnen overdragen. Daar zijn ze geweldig goed in geslaagd, vooral omdat er één team stond dat voor elkaar ging. Bijgestaan door een tweetal medewerkers van de fabrikant, hebben Estse inspecteurs geconstateerd dat er perfect werk is geleverd door de UOV.”

Hard doorwerken in de werkplaats.

Tank

Die Estse inspecteurs hebben op hun beurt kennis opgedaan tijdens de zeer intensieve opleidingstraject in Nederland, ook al opgesteld en gecoördineerd door majoor Henri Kuijpers van de opleidings- en trainingssectie binnen het projectteam. Het laatste deel van dat opleidingstraject loopt tot en met december 2017. Het gaat dan om de trainingen voor de Leopard 1 bruglegger en de genietank.

Inmiddels zijn ze in Vriezenveen alweer begonnen met het gereedmaken van batch 2 van het contract. Volgend jaar om deze tijd staat die levering op de agenda.

Deze CV-90 is klaar voor transport.

Monteurs Dave van Geldere, Bas Lourens en Maurice Groenen (v.l.n.r.) zijn trots op hun werk.

Op weg naar de Eemshaven.

De aankomst in Estland.

Op de dieplader naar de nieuwe gebruiker.

De eerste manoeuvres in Estland tijdens de presentatie van de CV-90.