10

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 08

Euronaval kleurt oranje

Tekst Evert Brouwer
Foto SGT Hille Hillinga/Paris Hidden (video)

Er vielen schepen in alle soorten en maten te bewonderen

“Verkopen? Nee, die regelen we niet hier, maar liever in Rotterdam bij de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid”, zegt de directeur NIDV, kolonel buiten dienst Ron Nulkes. Met een oranje gekleurd paviljoen is de Nederlandse (kennis)industrie een opvallende verschijning tijdens de 25e Euronaval, de Europese beurs voor het marinedomein. Uit alle hoeken van de wereld vlogen marine-gerelateerde bedrijven uit, om in Le Bourget nabij Parijs de nieuwste snufjes te laten zien.

“Nederland spreekt daarin een behoorlijk woordje mee”, vindt kapitein-ter-zee bd Huub Geilenkirchen. De oud-commandant van Zr.Ms. Johan de Witt werkt in zijn post-marinetijdperk voor Bolidt Synthetic Products. 

KTZ bd Huub Geilenkirchen (Bolidt) met geinteresseerde gasten.

Veel van de Nederlandse bedrijven zijn aan elkaar gelieerd en schoolden dus samen onder het dak van de NIDV. Directeur DMO Arie Jan de Waard nam uitgebreid de tijd om te kijken bij die Nederlandse industrie. “Het is belangrijk voor ons om te oriënteren wat er nieuw is op de markt”, aldus admiraal De Waard.  Hij had in Parijs ontmoetingen met collega’s uit diverse landen, onder wie de nieuwe Zweedse DMO vice-admiraal Odd Werin.  

Internationaal overleg tijdens Euronaval.

“We mogen over belangstelling niet klagen”, meldt ir. Gert-Jan Meijer van TNO, dat een kloek aandeel had in de oranje stand. Zo wilde een delegatie uit Chili meer weten over updateprogramma’s voor de Nederlandse fregatten. De marine van het Zuid-Amerikaanse land vaart met 2 Nederlandse M- en 2 L-fregatten. “Het is voor ons ook belangrijk dat een prominente speler in ons veld, de directeur DMO, hier aanwezig is”, vindt Ron Nulkes.

Overdenkingen bij de noviteiten op Euronaval.

Behalve bedrijven (waaronder het Russische Rosobornexport) presenteerden ook landen zich uit Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika en Oceanië (Australië), zoals te zien is in de videoclip.

TNO kreeg in het oranje paviljoen bezoek van de Chileense delegatie.

Hoger budget

De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, opende deze editie van de Euronaval. Eerder deze maand maakte hij bekend dat de Franse materieelorganisatie 300 miljoen euro extra kan besteden aan nieuw materieel. Daarmee komt dat budget op 17,3 miljard euro op een begroting van 32,7 miljard.

Kijk hier naar de Euronaval door de ogen van fotograaf sergeant Hille Hillinga.

Vice-admiraal Arie Jan de Waard maakte kennis met zijn Zweedse collega vice-admiraal Odd Werin.

Impressie van Euronaval door de camera van fotograaf sergeant Hille Hillinga: