Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Leven Bradley verlengd

Meer paardenkrachten, een betere bepantsering, een beveiligde brandstoftank en een grotere carrosserie. Met die metamorfose denkt BAE Systems het aloude M2 Bradley-pantserinfanterievoertuig tot 2030 in bedrijf te kunnen houden. De pantservoertuigen zijn dan 50 jaar oud.

Met dit programma hoopt BAE, de Amerikaanse krijgsmacht tijd te bieden in de aanloop naar de verwerving van nieuw materieel. Op dit moment is er te weinig geld voor soms te ambitieuze plannen.

De 2e generatie Bradley is voorzien van een nieuwe koepel en moderne elektronica en herbergt een 25 millimeter kanon en TOW anti-tankraketten. Hij weegt in totaal zo'n 45 ton, 5 meer dan de oude versie, vandaar de versterkte carrosserie.

V-280 komt er aan

Bell komt op de markt met een broertje van de V-22 tiltrotor, de V-280 Valor. Uiterlijk lijkt de V-280 op de Osprey, van binnen is het volgens de kenners eerder een neefje van de F-35.

“De cockpit is vrijwel gelijk aan de Lightning II en de piloot krijgt dezelfde ervaring als in de F-35”, zegt de Europees manager van Bell in Europa, Joel Best. “Dat komt omdat, net als in het gevechtsvliegtuig, 6 camera's op het toestel voor 360 graden zicht zorgen.”

Niet alleen de 2 vliegers krijgen een helm met dat beeld, ook de 2 loadmasters en eventueel de 2 commandanten van de in totaal 12 'opstappers' die met het toestel meevliegen. De beelden kunnen ook nog eens live worden doorgezonden naar de grond of vliegtuigen in de buurt.

https://www.youtube.com/watch?v=rMX4tdlHU7I

Oliestaten versterkt

Het Witte Huis heeft ingestemd met de verkoop van gevechtsvliegtuigen aan Qatar en Koeweit. Het gaat om een pakket van 72 F-15E Strike Eagles voor Qatar en 40 Boeing F/A-18 E/F Super Hornets voor Koeweit. Met die laatste overeenkomst is een bedrag gemoeid van zo'n 3 miljard euro. De vlag ging bovendien uit in St. Louis (Missouri), waar de productielijn voor de F-15 open kan blijven.

Litouwen investeert

Het ministerie van Defensie in Litouwen heeft de interesse bevestigd in het Network Centric Air Defence System (NASAMS) van het Noorse Kongsberg Defence & Aerospace. Er zou een bedrag van 100 miljoen euro mee zijn gemoeid.

Defensieminister Juozas Olekas wil 2 squadrons inrichten met dit grond-luchtverdedigingswapen.

Ook op de grond zijn de troepen versterkt. Litouwen koopt 88 Boxer pantserwielvoertuigen van de European Organisation for Joint Armament Cooperation (OCCAR). De levering begint volgend jaar al. 53 voertuigen komen uit de fabriek van KMW, de andere van Rheinmetal.

http://www.artec-boxer.com/index.php?id=news

Taiwan duikt onder

De Taiwanese onderzeeboten krijgen dan toch nog de Mark-48 torpedo aan boord. Na jaren van uitstel is de Amerikaanse senaat akkoord met de verkoop.

De eilandstaat heeft 2 onderzeeboten van de (Nederlandse) Zwaardvisklasse in dienst. Inmiddels zijn die voorzien van de Harpoon Block II-raketten tegen schepen. Er bestaan ook vergevorderde plannen om 8 aanvalsonderzeeboten te verwerven, die China ervan moeten weerhouden het vroegere Formosa aan te vallen.

Polen duikt mee

Ook Polen kijkt naar nieuwe onderzeeboten om de sterk verouderde Kobbenklasse (een versie van het Duitse Type-205) te vervangen. Het Zweede Saab lijkt nu de beste papieren te hebben voor de levering van 3 boten. Aanvankelijk leek het Franse DCNS hoge ogen te gooien. De relatie tussen de landen is echter danig bekoeld, nadat de Polen een deal met Airbus voor Caracal-helikopters afbliezen. De officiële uitnodiging voor de Poolse delegatie aan de 2-jaarlijkse marinebeurs Euronaval bij Parijs was daarom ingetrokken.

Sterk staaltje

Op oefenterrein Cecchignola in Italië is de Centauro II gepresenteerd. Het door Leonardo en Iveco vervaardigde  pantservoertuig is de beoogde opvolger van de - het laat zich raden - Centauro I.

Het gaat om een prototype die de regering in Rome moet overtuigen om 150 van deze wielvoertuigen aan te schaffen. De wendbare reus beschikt over een 120mm kanon, digitale communicatieapparatuur en een motor met 720 paardenkrachten. Hij is dus groter, krachtiger en vooral moderner dan de voorloper. De Centaur II is inzetbaar als infanterie gevechtsvoertuig of als houwitser.