Tekst Patrick Regan
Foto Phil Nijhuis

Grote veranderingen op komst bij JIVC en OPS

De IT-infrastructuur moderniseren, een unieke samenwerking met de markt op gang brengen, JIVC en OPS samenvoegen én de dienstverlening verbeteren. De IT’ers van DMO staat een roerige tijd te wachten. Ron Kolkman, directeur van het JIVC: “Door nu te moderniseren, krijgt Defensie de IT die ze verdient”.

Een goede informatie technologie, beter bekend als IT, is cruciaal voor de krijgsmacht. Want, zo zegt Kolkman: “Zonder IT komt Defensie piepend en krakend tot stilstand”. Ieder wapensysteem heeft wel een IT-component. Van de F-35 tot de dienstauto’s; zonder IT zou niets het meer doen.

In 2014 kwam voor Defensie de grote wake up call. “Het decennium ervoor was onvoldoende in IT geïnvesteerd”, vertelt schout-bij-nacht Maarten Tossings. De achterstand die volgde, bedreigde volgens de Defensie-Chief Information Officer (CIO) de continuïteit van de systemen. Dat kan drastische gevolgen hebben: “Stel dat het commandosysteem opeens uitvalt waardoor je de locatie van je eigen forces kwijt bent. Dan kun je hele vervelende situaties krijgen. Een ‘blue on blue’ incident bijvoorbeeld.”

Schout-bij-nacht Maarten Tossings (links) is als Chief Information Officer verantwoordelijk voor de beleidsvisie op IT. Directeur JIVC Ron Kolkman: “Wij bij het JIVC en OPS zijn elke dag bezig met het onderhouden en verbeteren van de systemen.”

Als CIO is Tossings op bestuurlijk niveau verantwoordelijk voor de visie op- en de architectuur van de IT. Zijn voorganger schreef dan ook de beleidsvisie op de nieuwe IT-infrastructuur. Het is aan JIVC om in samenwerking met de markt dit plan verder uit te werken en te implementeren. Overigens: niet de individuele programma’s (software), maar de onderliggende systemen worden vernieuwd. De schout-bij-nacht vergelijkt het met een autoweg: “Niet de auto’s die erop rijden, maar de weg zelf gaan we vernieuwen.”

Schout-bij-nacht Maarten Tossings, Defensie-Chief Information Officer

Partnerschap

In de samenwerking met de markt, zit de grootste vernieuwing. Tossings: “We zoeken een compleet nieuwe vorm. Geen traditionele uitbesteding, waarbij de markt levert wat Defensie tot in detail heeft gespecificeerd, maar een partnerschap.” Defensie kan op deze manier beter aansluiten bij de almaar voortrazende technologische ontwikkeling. “Vroeger liep Defensie in IT-ontwikkelingen voorop. Tegenwoordig dicteert de markt echter de vernieuwing en proberen we die als Defensie bij te benen.”

Hoe die samenwerking er precies uit komt te zien, wordt de komende tijd pas helder. Maar dat dit een grote omschakeling voor JIVC en OPS betekent, is duidelijk. Directeur Kolkman: “We halen de markt binnen om meer kennis te krijgen van nieuwe technologie. Onze eigen IT’ers weten heel veel over Defensie, dat is tenslotte waar hun hart ligt. Maar de tijd dat we alles zelf deden, ligt ver achter ons. We stellen ons nu open voor de markt. Met die samenwerking verbeteren we innovatiekracht, maar bewaren we de kennis van Defensie.”

Kleine stapjes

IT-projecten en Het Rijk: de laatste jaren niet de beste combinatie. De commissie Elias heeft daarom op dit gebied enkele adviezen gedaan. “Onder andere dat gigantische projecten niet handig zijn”, zegt CIO Tossings. “In kleine stapjes voorwaarts gaan, dat werkt het beste.” 

Waarom dat? “Op dit moment hebben we nog geen idee waar we over 10 jaar op IT-gebied staan. 2 jaar vooruit kijken is al lastig. Met ons toekomstig partner lopen we een weg af, en regelmatig houden we halt om de route opnieuw uit te stippelen.” Zo kan Defensie beter inspelen op de snel veranderende IT-wereld.

Ron Kolkman, directeur van het JIVC.

Blijven draaien

Tijdens zo’n vernieuwingsproces, moeten de bestaande systemen natuurlijk wel blijven draaien. “Daar zijn bij ons zo’n 3.000 mensen constant keihard mee bezig”, stelt Kolkman. “Defensie is een bedrijf dat 24/7 doordraait. Wij moeten ervoor zorgen dat de IT het altijd blijft doen.” Tossings vult aan: “Een goed functionerende IT is bij Defensie gewoon een kwestie van leven of dood.”

“Ik realiseer me”, besluit Kolkman, “dat er in het verleden onvoldoende is geïnvesteerd in IT. Dat is helaas nog altijd merkbaar in sommige delen van onze dienstverlening. Ik bewonder de veerkracht en mentaliteit van onze IT’ers. We vragen veel van hen.”

Maar er wacht de DMO-IT’ers nóg een grote verandering: JIVC en OPS samenvoegen. Kolkman: “Op dit moment werken we als opdrachtgever en -nemer.” Door alle mensen in één IT-organisatie te zetten, verdwijnt volgens de directeur veel administratieve rompslomp. “We kunnen ons dan nog beter richten op datgene waar wij voor zijn: De IT bij Defensie zo goed mogelijk maken.”

Vernieuwingen werkelijkheid

Wanneer de Defensiemedewerker iets van de vernieuwde IT gaat merken? Schout-bij-nacht Tossings: “De eerste aanbesteding loopt inmiddels. Daar moeten 2 bedrijven uit voortkomen waarmee we de dialoog aan gaan. Samen kijken we dan hoe we de IT-vernieuwingen vorm gaan geven. Met 1 van hen gaan we in zee en sluiten een 10-jarig contract. In 2017 verwachten we dat de eerste delen van de nieuwe IT operationeel worden.”