03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Bushmaster voor JIVC

Het Joint IV Commando (JIVC) heeft een nieuw voertuig in de gelederen: een heuse Bushmaster. Het voertuig wordt omgebouwd voor elektronische oorlogsvoering.

De Bushmasters gaan de verouderde Fuchs vervangen. JIVC verzorgt de inbouw van apparatuur voor de opleidingen van personeel van de EOV-compagnieën. Daarmee voeren zij elektronische oorlogsvoering te velde. 

Streepje

Estland koopt vrachtwagens

DMO heeft een verkoopcontract met Estland ondertekend voor de verkoop van diverse vrachtwagens en aanhangwagens.

Met de Esten bestaat al lange tijd een goede samenwerking op het gebied van afstoting. Dit is het twaalfde verkoopcontract met Estland in 10 jaar tijd. In alle gevallen betrof het landmacht-gerelateerd materieel, waaronder ook de Patria en CV-90. Aansluitend op de contractondertekening zijn afgelopen week ook alweer besprekingen gestart over een nieuwe interesse.

Streepje

Eten in oorlogstijd

Vanaf 15 oktober is in Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Eten in oorlogstijd te zien.

De topkoks Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind namen de uitdaging aan een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren. Hoe slecht was het gesteld met het eten in oorlogstijd? De tentoonstelling geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de huidige voedingstrends.

Verder komen in de tentoonstelling uiteenlopende aspecten rond eten en voeding tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Bijvoorbeeld over thee, waarvan een pond in 1943 op de zwarte markt 180 gulden (een maandloon) kostte, eten op de bon, surrogaten, de smaak van kat, het opraken van de haring en de schaarste van jenever. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met recepten en verhalen. De tentoonstelling en publicatie zijn rijk aan historische informatie en een inspiratie voor de kookliefhebber van nu.

Streepje

Verhuizing simulatoren

De vluchtsimulatoren voor KDC-10 en C-130 zijn verhuisd van Hoofddorp naar Rijen.

In Rijen is een geheel nieuw centrum op- en ingericht om deze simulatoren te kunnen laten draaien.  JIVC/SATS is betrokken geweest bij de totstandkoming van het centrum.

Daarnaast zijn er recent succesvolle acceptatietests gedaan met het TESS-systeem, (Target Engagement Simulation System) dat door JIVC/SATS is verworven. Daarmee kunnen gesimuleerde duel-oefeningen worden uitgevoerd met het Apache wapensysteem. In het verleden moesten CLSK-vliegers voor die training naar Engeland.

Streepje

Dohmen gaat internationaal

Voormalig plaatsvervangend directeur DMO generaal-majoor b.d. Peter Dohmen heeft een nieuwe functie. Hij is benoemd als general manager bij het NATO Support and Procurement Agency (NSPA) in Capellen (Luxemburg).

Het NSPA voert binnen de NAVO alle (toekomstige) grote materieelprojecten uit. Een van de belangrijkste onderdelen van het NSPA is de divisie Logistiek, die verantwoordelijk is voor veel Weapon System Partnerships. Ook ondersteunt de divisie missies en grote oefeningen. Het NSPA heeft detachementen in Afghanistan, Kosovo en Mali. Die zorgen voor voeding, water, brandstof, de kledingwasserij, infrastructuur en overige aan het kamp gerelateerde services.
Bij het NSPA werken ongeveer 1200 medewerkers. 

Streepje

JIVC steunt marechaussee

Het Joint IV Commando (JIVC) heeft een grote bijdrage geleverd aan het SUMM-IT als landelijke opsporingsapplicatie. Het programma levert ondersteuning bij de verwerking van opsporingsgegevens en dossiervorming.

SUMM-IT gaat binnen de Koninklijke Marechaussee het bestaande RBS (Recherche Basis Systeem) en de dossiervorming op de confi-server vervangen. De Nationale Politie, de bijzondere opsporingsdiensten (BOD’en) en de Rijksrecherche zijn ook al overgestapt.

Afgelopen maand is SUMM-IT technisch opgeleverd door JIVC aan de KMar.  Binnen de Opsporing en Intell KMar gaan straks zo’n 1.000 medewerkers dagelijks met SUMM-IT werken.

Streepje

SG op bezoek

Secretaris-generaal Wim Geerts bezocht onlangs de Defensie Materieel Organisatie (DMO) in Den Haag. D-DMO, vice-admiraal Arie Jan de Waard begeleidde hem. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kreeg de SG een duidelijk beeld wat de taken en verantwoordelijkheden van de DMO zijn.

Medewerkers van de DMO gaven op 3 pleinen interactieve demo's van projecten die een beeld geven van de organisatie en medewerkers.  De afdeling Militaire Satellietcommunicatie  liet bijvoorbeeld zien hoe je als klein land met een multifunctioneel team van inkoper, projectleider en vakspecialisten toch een grote speler kan zijn. Ook is de SG bijgepraat over de rolwisseling van de Bushmaster en welke werkzaamheden DMO/JIVC daarvoor heeft gedaan.