Tekst Evert Brouwer
Foto Martijn Beekman
Minister: ‘Gepaste trots is gerechtvaardigd’
"De omstandigheden zijn vaak complex, de procedures ingewikkeld. Maar u klaart die klus. U toont onverkort inzet en vasthoudendheid om de lastige klus te klaren, onze militairen van de best mogelijke spullen en IT te voorzien. Gepaste trots is dan ook zeker gerechtvaardigd."
Die complimenten ontvingen ruim 400 inkopers van heel Defensie van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij en andere genodigden waren aanwezig bij de landelijke Inkoopdag van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Het motto luidde dit jaar: ‘Inkopers van de 21e eeuw: weerbaar in een wendbare organisatie’; een thema dat de minister bijzonder aansprak.
“We moeten wendbaar en weerbaar zijn”
Beschermen
Na de vertoning van de film ‘Defensie beschermt wat ons dierbaar is’, maakte de minister duidelijk dat militairen en burgermedewerkers dag in, dag uit vol overtuiging hun werk doen voor een bijzondere taak. Het draait om het beschermen van wat ons dierbaar is. “De inkoopgemeenschap van Defensie maakt daarvan onverbrekelijk deel uit. Daarom wilde ik deze Inkoopdag 2016 graag openen: Om u te laten weten hoezeer ik uw belangrijke werk waardeer. Ook om u te prikkelen in de innovatieve omgeving waarin Defensie opereert en de grenzen op te zoeken.”
Uitdagingen
De minister beschreef een aantal vernieuwende inkoopsituaties en –projecten, waaruit blijkt dat ook binnen inkoop innovatie en flexibiliteit mogelijk zijn. Allereerst wees zij op de uitdagingen tijdens missies. “Vanuit Nederland is veel te organiseren, maar uiteindelijk moet een inkoper, samen met de behoeftesteller in het veld – de operationele eenheid – de puntjes op de ‘i’ zetten. Zo dienden kabelhaspels die in Bamako zijn afgeleverd door de zorg van DVVO, vervolgens nog met lokaal transport verder te gaan naar Gao. Daarvoor moesten snel contracten met lokale transporteurs worden gemaakt.”
Dit vereist niet alleen inkoopexpertise en inzet, maar ook de samenwerking met de operationele en logistieke eenheden. Dat gezamenlijke doel bepaalt het succes van de verwerving. “Als de druk maar hoog genoeg is, lukt het ook. En vaak op een ongekend flitsende wijze. Maar”, zo vervolgde de minister, “in een snel veranderende wereld zullen we deze daadkracht ook in onze reguliere bedrijfsvoering moeten tonen. U niet alleen, maar samen met anderen in de keten.”
“Genoegzaam achterover leunen, dat kunnen we ons niet veroorloven.”
Innovatie
Vervolgens gaf de minister 3 belangrijke thema’s aan waarbinnen de inkoopgemeenschap een verschil kan maken en ook al heeft gemaakt: samenwerking binnen de keten, het bereiken van maatschappelijke effecten en innovatie. “Genoegzaam achterover leunen, dat kunnen we ons niet veroorloven. De wereld draait door en wij moeten daar - steeds weer - op kunnen inspelen. En dus hebben we stevige professionals nodig die over de juiste kennis en vaardigheden beschikken, in staat zijn hun positie in te nemen en goede ideeën tot uitvoering kunnen brengen binnen een steeds veranderende omgeving.”
Wendbaar
Directeur Inkoop, tevens gastheer, Ad van de Geijn ging daarna in op het thema ‘Samen werken aan slagkracht’. Hierbij introduceerde hij het veranderingsproces dat binnen Inkoop in gang is gezet. De kernmissie voor inkoop is ‘de markt waardevol verbinden aan de slagkracht van defensie’. “We moeten wendbaar en weerbaar zijn”, benadrukte hij.