Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Lasergun

Het Amerikaanse amfibisch transportschip USS Ponce heeft uitgebreide tests gedaan met een lasersysteem aan boord. Het schip doet het nu nog met een ‘kanon’ van 30 kilowatt, maar dat zou op korte termijn vervijfvoudigd moeten zijn.

Met een lasergun is het mogelijk effectief kleinere vlieg- en vaartuigen uit te schakelen. Een schip hoeft dan niet terug te grijpen op de raketsystemen aan boord. Dat is niet alleen duur, maar die verdedigingswapens vragen ook behoorlijk wat tijd om op te starten. Per ‘schot’ kost een laser maar een paar dollar. Zo lang er elektriciteit is, kan het wapen onbeperkt vuren.

Kijk hier hoe effectief het wapen is: https://www.youtube.com/watch?v=D0DbgNju2wE

Nigeriaanse luchtmacht versterkt

De Nigeriaanse luchtmacht heeft 10 Mushshak trainingsvliegtuigen besteld bij Pakistan Aeronautical Complex (PAC). De toestellen komen op de luchtvaartschool, 301 Flight Training School,  in het noordelijke Kaduna te staan. Later dit jaar levert Pakistan nog 3 JF-17 Thunder gevechtsvliegtuigen en  Mi-35 helikopters aan de Nigeriaanse luchtmacht om de strijd tegen de rebellen van Boko Haram te steunen.

Nieuwe wielen voor Malawi

De krijgsmacht van Malawi heeft 500 voertuigen besteld bij Ashok Leyland. Het is niet de eerste keer dat het Afrikaanse land in India winkelt. In 2006 nam Malawi al een omvangrijk wagenpark over, maar dat is nu aan vervanging toe. Het betreft personeelsvoertuigen, ambulances, lichte trucks, brandstof- en waterwagens en bussen. Ashok Leyland heeft al eerder voertuigen aan Afrikaanse landen geleverd. Onder andere Zimbabwe, Kenya, Botswana en de Seychellen gingen Malawi voor.

Qatar vaart wel

De Italiaanse scheepsbouwer Fincantieri heeft een mega-order uit Qatar ontvangen. Het oliestaatje bestelt voor bijna 4 miljard euro onder meer 4 korvetten, een landing platform dock en 2 patrouilleschepen. De bouw van de schepen begint in 2018 en 6 jaar later moet de zaak zijn afgerond.

Of dat nog niet alles is, tekende Qatar een voorcontract met de Europese wapenfabrikant MBDA voor de levering van Exocet- en Aster 30-raketten. Beide systemen komen op de schepen te staan. Waarde: 1 miljard euro.

Patton opgelapt

Raytheon heeft samen met de Amerikaanse landmacht een pakket samengesteld om de aloude Patton tanks de 21ste eeuw in te helpen. Het pantservoertuig, ooit begonnen als de M46, is in de M60-versie nog steeds bij een flink aantal landen in gebruik. In Egypte rijden er nog ruim 1700 rond en ook Turkije heeft nog zo’n 850 exemplaren operationeel.

Raytheon heeft samen met de US Army het programma ontwikkeld omdat orders voor nieuwe tanks achterblijven.