Tekst Jack Oosthoek
Foto KPL Jasper Verolme

DMO’er Fred Douglas Missile Defender of the Year

Laat kapitein-luitenant ter-zee ing. Fred Douglas over rakettechnologie uitweiden en je bent uren onder de pannen. Als hij nog in leven was geweest, had Werner von Braun wat kunnen leren van deze bevlogen ‘raketoverste’, die hoofd is van het Bureau Maritime Integrated Air and Missile Defense van DMO. De gezaghebbende Amerikaanse Missile Defense Advocacy Alliance kroonde Douglas eind april tot Missile Defender of the Year. 

De prijs gaat onder het motto ‘Making the World a Safer Place’ naar een raketspecialist in Europa, Amerika of het Midden-Oosten. Douglas kreeg hem onder meer voor zijn verdiensten voor een At Sea Demonstration in de wateren bij de Hebriden (zie video), een eilandengroep voor de westkust van Schotland oktober vorig jaar. Aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën was hij namens Nederland projectofficier voor een grootscheepse raketverdedigingsoefening van het internationale Maritime Theatre Missile Forum.

Douglas glimlacht wanneer hij terugdenkt aan de manier waarop hij voor de prijsuitreiking op de NAVO-basis Ramstein in Duitsland werd uitgenodigd. “Bedankt, maar in die periode ga ik met vakantie", reageerde hij in eerste instantie. Totdat Douglas er achter kwam dat de prijs hem toeviel.... Hij wilde het eerst niet geloven en moest ook even uitzoeken waar het allemaal precies om draaide. Missile Defender of the Year worden: inderdaad een eer van jewelste. 

Fred Douglas (links) en Martien Joosten, in positieve zin ‘partners in crime’.

‘In ons land staan we veel laconieker tegenover missile defense’

Andere perceptie

In bijzijn van civiele en militaire prominenten kreeg Douglas de award overhandigd door de Nederlandse brigadegeneraal Gerard Koot (op dat moment voorzitter van de stuurgroep Integrated Air and Missile Defense - IMD - van de Defensiestaf) en voormalig American football-held Ricky Ellison. Deze atleet is zich na zijn sportieve carrière gaan inzetten voor de Missile Defense Advocacy Alliance.

Alles bij elkaar een indrukwekkende happening, blikt Douglas terug. “In ons land gaan we veel nuchterder met prijzen om. Bovendien staan we laconieker tegenover missile defense. Het publiek lijkt daar gewoon een andere perceptie van te hebben. De Defensiestaf en de politiek beschouwen missile defence als een strategisch instrument (capability), maar er is nauwelijks budget voor. Ik vind het essentieel dat met de award onder de aandacht wordt gebracht wat het Commando Zeestrijdkrachten met de interne kennis en ervaring voor missile defense kan betekenen.” 

Kapitein-luitenant-ter-zee b.d. Joosten, een bevlogen raketspecialist.

‘Van een test met een raket word je in één klap jaren ouder’

Summum op radargebied

Douglas benadrukt dat de prijs ook kapitein-luitenant-ter-zee van de technische dienst b.d. Martien Joosten toekomt. Joosten is zijn voorganger bij DMO en werkt sinds zijn functioneel leeftijdsontslag bij Thales in Hengelo, waar hij in zijn marinetijd 16 jaar lang over de vloer kwam. Als productmanager Mission Solutions begeleidt Joosten onder meer de installatie van hoogwaardige wapens en sensoren op marineschepen. Zo levert Thales de nieuwe Smart L Extended Long Range-radar voor de luchtverdedigings- en commandofregatten, een wereldprimeur volgens Douglas. Geen enkele andere marine heeft dit technologische summum op radargebied in huis. De Smart L ELR kan bijvoorbeeld circa 2000 kilometer ver ‘kijken’ en ook nog eens in de ruimte doelen volgen. Dat wil zeggen: alles boven de 100 km. De huidige Smart L-radar kan dat ook, maar kan in de ruimte geen doelen volgen. Ook Joosten ervaart de prijs van de Missile Defense Advocacy Alliance als heel bijzonder. “Fred en ik zijn slechts verkenners in het voorterrein. En dan nu al zo’n belangrijke prijs...”

Douglas met op de achtergrond een testopstelling van een wereldprimeur, de Smart L-radar Extended Longe Range.

‘Partners in crime’

Aan de andere kant is dit ook weer niet zo raar. Het duo beschikt over een oceaan aan kennis en ervaring, waarbij de eerste de operationele man bij uitstek is en Joosten de volbloed technicus. “Wij zijn in positieve zin partners in crime”, grapt Joosten. Hij en Douglas voelen zich vooral ‘geprikkeld’ door de techniek van wapens en sensoren. Zo is daar veel, héél veel van nodig om een raket überhaupt gelanceerd te krijgen. Om over de gevaren nog maar te zwijgen. Raketten bereiken immers een duizelingwekkende snelheid, soms wel 18.000 km per uur. Bovendien is rakettechnologie een zaak van grote precisie. Een ballistische missile moet een vijandelijk projectiel precies op de goede plaats - dicht bij de lading - treffen en op de juiste hoogte buiten de dampkring (100 km). “Alleen al van een test met een raket word je in één klap jaren ouder”, grapt Joosten. Douglas: “Met deze prijs in de hand gaan we op de maximale snelheid door met ons werk. De award laat zien waartoe de BV Nederland in technologisch opzicht in staat is.”