03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 5-6

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

DMO prominent in Leeuwarden

De open dagen op Vliegbasis Leeuwarden mochten dan vooral een luchtmachtfeestje zijn, DMO was prominent aanwezig. Tijdens de demonstraties van de nieuwe F-35 was het vanzelfsprekend niet al te druk, maar verder keken vele honderden bezoekers hun ogen uit bij onder meer de satellieten, munitiesoorten en brandstoffen van de Defensie Materieelorganisatie.

Cameraman Paris Hidden en fotografe Maartje Roos maakten de beelden.

Streepje

Als ‘nieuwe’ Zeeleeuw

Zr.Ms. Zeeleeuw is na een onderhoudsperiode van 36 maanden begonnen aan de eerste proeftochten. De boot onderging recent zowel het 18-jarige (18JO) onderhoud als het voor de Walrusklasse geldende Instandhoudingsprogramma (IP-W) De eerste dagen voerde de bemanning op de rede van Texel verschillende beproevingen uit.

 Bijzonder aan de onderhoudsperiode was dat het IP-W en het 18JO gelijktijdig zijn uitgevoerd. ”Deze aanpak was zeer complex”, aldus KLTZ (TD) Martin Noordzij van de DMO. Het is de bedoeling dat ook de alle boten van de Walrus-klasse beide programma's gelijktijdig doorlopen.

Begin volgende maand brengt de Zeeleeuw een bezoek aan de Wereldhavendagen in Rotterdam. Afgemeerd aan de Parkkade kan het publiek bij die gelegenheid aan boord een kijkje nemen.

Streepje

Voorouders

Altijd al willen weten of een voorouder met Napoleon naar Moskou is getrokken? Iedereen kan nu zelf het antwoord vinden in de database ‘Nederlandse militairen in het leger van Napoleon‘. Deze online database, aangeboden door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), bevat de namen van maar liefst 53.000 Nederlandse jongemannen die tussen 1797 en 1814 onder Franse vlag hebben gestreden.

Zoek www.defensie.nl/nimh en klik door naar Nederlandse militairen in het leger van Napoleon.

Streepje
Streepje

Hondenamarok

De hondengeleiders van de Object Grondverdediging (OGRV) van de luchtmacht beschikken sinds kort over een speciale Volkswagen Amarok.

De aanpassingen aan de auto omvatten onder meer een op maat gemaakte en uitneembare hondenkooi. Verder is er airconditioning in de laadruimte aangebracht en zijn er voorzieningen voor het opbergen van al het materiaal van de bewakers. Bovendien zijn de voertuigen voorzien van een motordoorloopsysteem. Daarmee kunnen de motor en airco blijven draaien als het voertuig op slot staat met de honden er in.

Streepje

Reparatie Doorman

Beide hoofdelektromotoren van het logistiek ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman moeten worden aangepast. De verwachting is dat het Joint Support Ship (JSS) hierdoor niet voor de zomer van 2017 beschikbaar komt voor inzet. 

Motorfabrikant General Electric onderzocht de defecte elektromotor. Er bleken haarscheurtjes in te zitten, waardoor metalen onderdelen afbraken. In overleg met Defensie en scheepsbouwer Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) past de fabrikant het ontwerp voor een deel van de motor aan. Ook de 2e motor krijgt deze modificatie. Dat gebeurt allemaal in Frankrijk.

Streepje

Nieuwe tankers

Nederland schaft met Luxemburg 2 Airbus-tanker/transportvliegtuigen aan. De toestellen komen onder NAVO-vlag in een pool op Vliegbasis Eindhoven. België, Duitsland, Noorwegen en Polen hebben de intentie bij later bij het project aan te sluiten.

De aanschaf van de toestellen van het type A330 MRTT vormt een belangrijke bijdrage aan de schaarse tanker- en transportcapaciteit van met name de Europese Unie. Naast het bijtanken van vliegtuigen en strategisch transport, voeren de MRTT-toestellen ook medische evacuaties uit.

Beide toestellen worden vanaf 2020 geleverd. Tegen die tijd stelt de luchtmacht haar 2 KDC-10 toestellen geleidelijk uit dienst. Op die manier blijft de tanker/transportcapaciteit van Defensie gegarandeerd. 

Streepje

Finse eer

Luitenant-kolonel Jo Fick (foto)  en Gerrie Meijerink van DMO hebben een Finse onderscheiding ontvangen.

Het  Infantry Cross is hen toegekend vanwege de professionele en goede samenwerking bij de verkoop van Nederlands materieel aan Finland.

Overste Fick heeft Defensie daarbij op een voortreffelijke wijze vertegenwoordigd, zo vermeldt het getuigschrift. De buitenlandse onderscheiding is uitgereikt door directeur Inkoop, Ad van de Geijn.

Gerrie Meijerink (DMO Afstotingsorganisatie Land) ontving de buitenlandse onderscheiding vanwege zijn professionele en toegewijde inspanningen voor de aflevering van 100 Leopard 2 A6-tanks. Hij heeft daarmee een bijdrage geleverd aan de goede samenwerking tussen Nederland en Finland. De onderscheiding werd uitgereikt door directeur Projecten commandeur Ludger Brummelaar.