04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 08

Technologische wereldprimeur

Grote inbreng DMO in buitenaardse raketverdediging

Een radar die 1.500 kilometer kijkt, een datalinkprocessor die in no time Europa doorkruist en een hypermodern Combat Management System (CMS). Allemaal onderdelen die onze LCF-fregatten eind dit decennium in staat moeten stellen bij te dragen aan het NAVO-schild tegen ballistische raketten. Tijdens de At Sea Demonstration 2015 werden die met Zr. Ms. De Zeven Provinciën op de proef gesteld. Een daverend succes met een groot aandeel voor DMO. Maar hoe ziet de Nederlandse bijdrage in de verdediging tegen ballistische raketten er eigenlijk uit?

Detectie

De eerste schakel in de Early Warning Capability – het totaalpakket aan systemen dat raketverdediging in de ruimte mogelijk maakt – is de SMART-L ELR, ontwikkeld door Thales Nederland. De SMART-L is niet nieuw, de Extended Long Range update is echter een sprong vooruit. Daarmee is de radar in staat tot 2.000 kilometer het luchtruim af te speuren, terwijl het gelijktijdig het lokale luchtruim in de gaten houdt. De radar detecteert een dreiging. Een ballistische raket vanaf het Schotse Benbecula. Het CMS, verbeterd door JIVC/SATS, maakt een track van de raket en geeft die weer op het scherm voorin de commandocentrale

Communicatie

Dan komt de Link16 in actie. Via een satelliet stuurt dit systeem de data naar het door KIXS ingerichte BMD Point of Presence in Den Helder. Daar worden de gegevens gecodeerd en doorgestuurd naar het NAVO BMD-Operations Centre in Ramstein, de spin in het BMD-web.

Knopen doorhakken

In Ramstein wordt de track bekeken: waar komt de raket vandaan en waar gaat die naartoe? In de toekomst, als er meer radar- en luchtverdedigingssystemen in het NAVO-schild zijn opgenomen, wordt in Ramstein bepaald welk systeem een eventuele dreiging moet uitschakelen. In dit geval is het aan de Amerikaanse destroyer USS Ross om de kill te maken. De track vervolgt zijn weg via Napels.

Laatste schakel

Een Amerikaanse satelliet vormt het laatste station voor het signaal op de destroyer aankomt. Denk echter niet dat het zo lang duurt als een geschreven opsomming doet vermoeden. Al doorkruist het signaal heel Europa, de daadwerkelijke baan van de raket wordt vanaf De Zeven Provinciën live weergegeven in de USS Ross. 

Launch

De USS Ross lanceert haar SM-3 raket. Met een topsnelheid van 14.700 kilometer per uur is deze ballistic missile killer binnen de kortste keren ter hoogte van de Terrier-Orion. Ondertussen merkt de SMART-L ELR op De Zeven Provinciën een nieuwe dreiging op. De mogelijkheid om zowel in de ruimte naar ballistische raketten als in het lokale luchtruim naar anti-scheepsraketten te zoeken, is uniek aan het Nederlandse fregat. 

Onderschepping

Terwijl de SM-3 op grote hoogte de Terrier-Orion onderschept, vuurt De Zeven Provinciën haar SM-2 en ESSM raketten op de aankomende drones. Ook die treffen hun doel. De integrale lucht- en ruimteverdediging is een succes, een wereldprimeur.

Nog niet uitgekeken op deze technologische wereldprestaties? Bekijk hier de video van de At Sea Demonstration 2015.