Tekst Evert Brouwer
Foto Louis Meulstee/Paris Hidden (video)

Nieuwe (CODEMO)contracten getekend

Een sensor die vuur van klein-kaliberwapens traceert. Een systeem om de status van de Boxer bij te houden. Een mortiersimulator en een bril waarmee een militair in Nederland vast op patrouille kan in, pakweg, Timboektoe.

Het waren enkele van de noviteiten waarvoor DMO en de respectieve leveranciers contracten sloten tijdens de jaarlijkse beurs van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). “De toestand in de wereld verandert snel. Er is duidelijk meer draagvlak voor Defensie en veiligheid", aldus NIDV'er Mat Herben.

De ondertekening van het contract met Re-lion in de DMO-stand.

In zijn toespraak hamerde ook Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op het belang van het militair apparaat en innovatie. Hij werd later in de diverse stands op zijn wenken bediend. Directeur vice-admiraal Mathhieu Borsboom ondertekende namens DMO onder meer een contract voor Lose Track. Het draait om een sensor die vijandelijk geweervuur en anti-tankraketten lokaliseert en presenteert, zodat een aanval effectief kan worden bestreden. “We hebben de apparatuur al in Mali succesvol getest op de Mercedes Benz”, vertelt Edwin Jansen van producent Microflown Avisa. “Nu gaat het om de sensorintegratie van de Voertuig gebonden Acoustic Multi Mission sensoren (V-AMMS) op onder meer de Boxer en Fennek. Die voertuigen maken meer lawaai die onze apparatuur kan verstoren en dat biedt ons extra uitdagingen.”

De Boxer stond prominent in de stand van Rheimetall.

De aanschaf van 4 mortiersimulatoren (MORsim) kan het vuursteuncommando flinke besparingen opleveren. Van Halteren Metaal levert deze apparatuur niet alleen, maar zorgt ook voor het onderhoud. “Het is de voortzetting van een project van de Commissie Defensie Materieel Ontwikkeling (CODEMO) dat we samen met DMO hebben doorlopen”, meldt Izaäk Veerman van het bedrijf uit Bunschoten. Dat project was dus een succes en krijgt een vervolg.

De NIDV-beurs trok meer bezoekers dan de laatste jaren.

Re-Lion mag na alles tests een definitieve Small Unit lmmersive Trainer produceren voor Defensie. “We leveren 2 systemen, die ieder uit 12 pakken en een scenario-editor bestaan”, legt Chris Haarmeijer van Re-lion uit. “Militairen kunnen hiermee werken in een gesimuleerde omgeving, die is geprojecteerd op brillen. Zo kan je hele eenheden voorbereiden op een missie waar dan ook”. 

“De contracten met Re-lion Group BV en Van Halteren onderstrepen het succes van de samenwerking tussen Defensie en industrie”, oordeelt vice-admiraal Borsboom.