05

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 08

Marechaussee in het nieuw

Tekst Robert den Hartog
Foto Herman Zonderland

KPU-bedrijf levert nieuwe tenues

Een kortere jas, een comfortabele broek en een lichtblauwe polo. De Koninklijke Marechaussee ondergaat in 2016 een grote gedaanteverwisseling. Alle medewerkers krijgen vanaf volgend jaar namelijk het nieuwe operationele tenue KMar. Met de invoering van de nieuwe kleding, verdwijnt het huidige VT-blauw. Met dank aan het KPU-bedrijf.

nieuw tenue KMar
3 varianten van het nieuwe operationele tenue van de Koninklijke Marechaussee

Luitenant-kolonel Rob van Leerdam is accountmanager bij het KPU-bedrijf voor de KMar. Hij legt uit waarom er een nieuw operationeel tenue is ontwikkeld. "Het huidige VT-blauw en het DT dat operationeel gebruikt wordt, voldoet niet meer als operationeel tenue. De jas is bijvoorbeeld te lang, waardoor deze over het koppel valt. Dat zorgt ervoor dat het wapen niet optimaal bereikbaar is. Ook bestaat de wens om de herkenbaarheid en uitstraling van de Koninklijke Marechaussee te vergroten."

Het nieuwe operationele tenue bestaat uit 4 nieuwe kledingstukken: een broek, een jas en een polo met lange en korte mouwen. Het nieuwe tenue is ontwikkeld met het tenue van de Franse gendarmerie in het achterhoofd. Van Leerdam licht de kledingstukken toe:

  • Broek: "De broekspijp van de nieuwe broek is voorzien van elastiek en een rits. De nieuwe broek is in tegenstelling tot de huidige stugge broek gemaakt van rekbare stof en daardoor beter geschikt om dynamische werkzaamheden uit te voeren. De broek is makkelijk te reinigen, droogt snel en is in maat verstelbaar. De broekzakken zijn voorzien van een rits."
  • Jas: "De jas is korter en heeft een andere kleurstelling. Opvallend is de onderscheidende witte streep. De mouwemblemen in combinatie met de reflecterende tekst 'Koninklijke Marechaussee' op de achterzijde vergroten de herkenbaarheid. Op de achterzijde zit geen flap meer waarmee de tekst 'Koninklijke Marechaussee' kan worden verborgen. De emblemen op de mouw en borst zijn met klittenband te bevestigen. Geen 'straatnamen' op de bovenzijde van de mouwen."
  • Polo: "Geen overhemd met stropdas, maar een lichtblauwe polo. De polo's zijn uitgevoerd met lange en korte mouwen. Emblemen op de mouw en borst zijn met klittenband te bevestigen. Op de achterzijde is de tekst 'Koninklijke Marechaussee' geborduurd. Op de polo en ook de jas kunnen geen naamlinten worden bevestigd. Wederom geen 'straatnamen' op de bovenzijde van de mouwen."
  • Algemeen: "De tenuevoorschriften voor het dragen van het nieuwe operationele tenue worden momenteel geschreven. Wel is al bekend dat de nieuwe kleding ook tijdens operationele taken in andere landen met een gematigd klimaat kan worden gedragen. Voor de missiegebieden met een warm klimaat wordt het nieuwe operationele tenue in kaki ontwikkeld."

Invoering

Het nieuwe operationele tenue wordt in 2 fasen ingevoerd. Schiphol bijt het spits af in de eerste helft van 2016. De studenten die in februari 2016 aan hun opleiding starten, krijgen het tenue uitgereikt bij opkomst. Na de zomervakantie krijgen de overige brigades de nieuwe kleding. Van Leerdam: "Het KPU-bedrijf verstrekt per locatie kledingpas-sets in verschillende maten. De collega's kunnen dan op hun eigen brigade de kleding passen en hun maten doorgeven in de webwinkel. Vervolgens verstuurt het KPU-bedrijf de kledingstukken naar de brigade. Het oude VT-blauw moet worden ingeleverd."

Bij de ontwikkeling van het nieuwe tenue zijn veel partijen betrokken geweest, waaronder de Marechausseeraad. Ook is de kleding meerdere malen gepast en getest door collega's uit de operatie tijdens zogenoemde draagproeven. Van Leerdam: "De reacties van die collega's waren erg positief. Ik ben zelf ook erg tevreden over het tenue zoals dat er nu ligt. Het straalt autoriteit uit en heeft een stoere look. Maar er zullen ongetwijfeld collega's zijn die daar wat anders van vinden. Over smaak valt niet te twisten. Dat de kleding functioneel is, is het belangrijkst."

nieuw tenue KMar