04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Media Centrum Defensie

Jaap de Boer 50 jaar bij de baas

Jaap de Boer van de Sectie Ondersteuning Grondgebonden Wapensystemen vierde onlangs zijn 50-jarig ambtsjubileum als burgermedewerker bij Defensie. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert sprak hem toe op deze heuglijke dag.

“Defensie kan al 50 jaar op u bouwen. Uw kennis op het terrein van financiën en projectplanning is groot. En zo ook uw kunde. Dit alles is gekoppeld aan een groot hart voor de zaak. U bent ongelooflijk loyaal”, aldus minister Hennis.

Jaap klom in die 50 jaar gestaag op. “En dat heb je vooral zelf gedaan”, zei directeur DMO vice-admiraal Matthieu Borsboom. “Je hebt binnen Defensie diverse opleidingen gevolgd, vooral in eigen tijd. Ik zag in je arbeidshistorie bijvoorbeeld een 3-jarige opleiding aan de Handelsavondschool voorbij komen. Dus na een dag hard werken ook nog naar de avondschool.”

In 2006 kwam De Boer vanuit het Matlogco naar de DMO, waar hij inmiddels meer dan 9 jaar werkt. Hij vervulde binnen DMO vooral financiële functies.

Streepje

C-niveau terug bij VGB

Het veiligheidsmachtigingsniveau C is opnieuw ingevoerd voor militairen. Op dat lagere niveau kan de Verklaring Geen Bezwaar (VGB) vanaf nu niet meer worden ingetrokken of geweigerd wegens onvoldoende gegevens over de partner of een medebewoner.

Tot nu toe waren alle militaire functies standaard vastgesteld op minimaal niveau B. Militairen met partners over wie onvoldoende gegevens beschikbaar waren, konden hierdoor hun baan verliezen. Met het nieuwe beleid kunnen deze militairen in aanmerking komen voor een andere functie. In de komende maanden worden alle militaire functies opnieuw beoordeeld op hun veiligheidsmachtigingsniveau en eventueel teruggebracht van niveau B naar C. De beveiligingsfunctionarissen kunnen vragen hierover beantwoorden.

Streepje

Eerste opleiding F-35 in Nederland

DMO-engineers die werkzaam zijn bij het Projectteam VF-35 hebben deelgenomen aan de eerste F-35 opleiding in Nederland.

De engineers zijn verantwoordelijk voor de initiële en blijvende luchtwaardigheid van het Nederlandse F-35 typeontwerp. Ze geven daarmee invulling aan de MLE-21-verantwoordelijkheid voor de 2 Nederlandse F-35’s tijdens de Operationele Test & Evaluatiefase (OT&E). Dat gebeurt op Edwards Airforce Base in Californië.

Tijdens de opleiding zijn alle deelsystemen van de F-35 en hun integrale werking behandeld. Met de kennis wordt in belangrijke mate invulling gegeven aan de eis dat de engineers een typeopleiding op de F-35 moeten hebben gevolgd. Aan de opleiding hebben ook een aantal medewerkers van CLSK deelgenomen, waaronder een aantal instructeurs van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL). Het is de bedoeling dat de KMSL in de toekomst ook zelf F-35-gerelateerde opleidingen verzorgt.

x
Streepje

DMO op Youtube

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft sinds kort een eigen Youtube-kanaal.

De corporate bedrijfsfilm, alsmede de bedrijfsfilms van het Munitiebedrijf (DMunB), het Defensie Bedrijfs- en Brandstoffen Bedrijf (DBBB), het Kleding en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU) en van het Joint-IV Commando (JIVC) staan er inmiddels op. Daarnaast is er een Engelse versie van de corporate film van DMO in de maak, die er binnenkort op wordt geplaatst.

Hier zijn de films te bekijken en te downloaden: https://www.youtube.com/channel/UCcN_IFf_8gKMZG_lDjEkicg

Streepje

Integraal platform

Onlangs heeft de eerste Kennis en Innovatie (K&I) Raad DMO in het RijksInnovatieLab plaatsgevonden.

Het integraal platform bespreekt technologische ontwikkelingen, kennisontwikkeling en innovatie, samenwerking met kennisnetwerken en -partners en innovatiethema’s binnen Defensie.

Tijdens de eerste bijeenkomst is onder meer gesproken over het doel en de taken van de K&I Raad. Het gaat onder meer om het organiseren van kennis en innovatie binnen en buiten DMO, het ontwikkelen van kennis als productiefactor en het stimuleren van innovatie binnen DMO.

Streepje

Commandobrug op zwart

Alle werkzaamheden van de Commandobrug Maasland (CBM) zijn overgedragen aan het Network Operation Center (NOC) in Soesterberg.

Deze overdracht had plaats in verband met de centralisatie van alle 24-uurs diensten van het JIVC.

Een deel van het personeel van de Commandobrug is meegegaan naar het NOC. Voor degenen die in Maasland zijn gebleven, wordt gezocht naar passend werk. De grootste succesfactor van de Commandobrug was wel dat het een kweekvijver was voor jonge operators.

Streepje

Inkoopdag in teken samenwerking

“De dynamiek bij Inkoop mag best bekender worden. Er gebeuren veel goeie dingen.”

Dat zei directeur DMO viceadmiraal Matthieu Borsboom tijdens zijn afsluiting van de jaarlijkse Inkoopdag, ook dit keer weer in Zoetermeer.

Samenwerken was het thema, waarop bijna 400 inkopers van Defensie afkwamen. “Samenwerken is van groot belang om toegevoegde waarde te hebben in het hele proces van behoeftestelling tot einde contract,” stelde souschef Inkoop Ad van de Geijn.

Nieuw dit jaar was de Marktplaats. In diverse stands konden inkopers zich laten informeren over persoonlijke ontwikkelmogelijkheden op het inkoopvlak, kennis opdoen over het inkopen bij andere (semi-)overheidsinstellingen en bijgepraat worden over diverse onderwerpen gerelateerd aan het beroep van inkoper.

Volgend jaar vindt de Inkoopdag plaats op 29 september.

De presentaties van deze dag zijn terug te vinden op de intranetpagina van de Inkoopdag.