Tekst André Twigt
Foto Sgt-1 Eva Klijn

Veelzijdige genietank blijkt sloper bij uitstek

Waar een Kodiak thuishoort? In zijn natuurlijke element uiteraard. Voor de Kodiakbeer is dat in Alaska. Maar waar zijn 60 ton zware, gepantserde naamgenoot zich thuisvoelt? Projectleider Jacques Roosenboom van DMO speurde stad en land af naar een passend ‘behoren bij’. Hij kwam uit op het voormalige industrieterrein van de firma Ferro aan de Rotterdamse Keileweg. Daar deed de genietank van de Defensie Materieel Organisatie zich onlangs tegoed aan een oude slooploods.

x

Of het hem iets doet wanneer de Kodiak met oorverdovend lawaai een berg bouwafval opzij duwt? “O, zeker wel”, begint Roosenboom. Net als de overige toeschouwers is het ook voor de techneut de eerste keer dat hij in het echt ziet hoe de veelzijdige machine zijn krachten op een bouwwerk botviert. De eigenaar van de loods heeft er geen problemen mee dat het ding tegen de grond wordt gewerkt. Met dien verstande dat de bijna aangrenzende loods onaangeroerd blijft. Geen probleem. Met de graafarm duwt de bemanning tegen de betonplaten, waarna die uit hun verband raken en omvallen. Daarna is het framewerk aan de beurt. Om dat te buigen, doet de bemanning geregeld een beroep op het gewicht van de tank. Vervolgens wisselt de bemanning de graafarm voor de hydraulische knipper. Daarmee knijpt zij het oud ijzer in kleinere, beter af te voeren, delen.   

x

Greppels

Wat de Kodiak in Rotterdam laat zien, vormt slechts een klein staaltje van zijn kunnen. De genietank - gebouwd op het onderstel van een Leopard 2 A5 - is in staat om onder gevechtsomstandigheden - en de zwaarste weersomstandigheden - doorgangen te forceren in gebieden met hindernissen als aarden wallen, greppels, barricaden en mijnenvelden. Om dat laatste mogelijk te maken, gebruikt de tank een mijndoorbraaksysteem.       

x

Uitgeleverd

Volgens Roosenboom bereikt ‘project Kodiak’ grofweg medio volgend jaar zijn voltooiing. Dan is al het noodzakelijke personeel opgeleid en worden totaal 10 pantsers uitgeleverd. 8 aan de 2 pantsergeniebataljons en 2 machines blijven achter de hand voor opleidingen.

Druk op de button voor een indruk van wat de Kodiak onder slopen verstaat.