De Waard nieuwe directeur DMO

Schout-bij-nacht Arie Jan de Waard (54) wordt medio december de nieuwe directeur Defensie Materieel Organisatie. Op 1 december krijgt hij de rang van vice-admiraal. De Waard volgt vice-admiraal Matthieu Borsboom op die met leeftijdsontslag gaat. Op verzoek van de minister leidde Borsboom de Defensie Materieel Organisatie ruim een jaar.

De Waard begon zijn militaire carrière in 1982 aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Hij vervulde daarna varende functies op Hr. Ms. Tromp en Hr. Ms. Jacob van Heemskerck. In 1995 werd hij projectleider van een reorganisatie bij de Rijkswerf. Dat vormde ook de basis voor een onderzoek waarop hij in 1999 promoveerde.

Aansluitend was De Waard hoofd technische dienst op Hr. Ms. Van Nes en werkte hij in verschillende functies op de Defensiestaf. In 2012 werd hij plaatsvervangend directeur Aansturen Operationele Gereedstelling en in 2014 hoofddirecteur Bedrijfsvoering. In die laatste functie kreeg hij de rang van schout-bij-nacht. Naast zijn Defensiewerk is De Waard voorzitter van de Stichting Sail Amsterdam.

z

Slagvaardig

Vice-admiraal Matthieu Borsboom heeft zoals gepland ruim een jaar leiding gegeven aan de Defensie Materieel Organisatie. In opdracht van de secretaris-generaal heeft hij zich ingespannen om de Defensie Materieel Organisatie verder te versterken en te ontwikkelen als materieellogistieke en IT-dienstverlener voor Defensie. De DMO is in de periode dat vice-admiraal Borsboom aan het roer stond zichtbaarder geworden en duidelijker in staat geweest om de verwachtingen van de krijgsmacht en de ondersteuning vanuit de DMO op elkaar af te stemmen. Het afgelopen jaar zijn er grote stappen gezet om de DMO een betrouwbare, slagvaardige en innovatieve organisatie te maken waarop Defensie kan steunen en is het fundament gelegd om dat ook te blijven.