Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant-majoor Maartje Roos

De loopbaan van Martin van Baalen (44) kent op zijn zachtst gezegd een grillig verloop. De medewerker assortimentsmanagement bij het KPU-bedrijf leek immers voorbestemd om als kok op een schip zijn pensioen te halen. Een bezoek van inkopers van DMO in zijn kombuis gooide zijn leven min of meer overhoop. Opeens was leren en studeren wél zijn ding en ook nu blijft hij in zichzelf en zijn werk investeren: werken om te leren en leren om te werken.

Toen Martin van Baalen net van school kwam, had hij geen idee wat het met 'm moest worden. De koksschool in Wageningen was niet een echt bewuste keuze, maar ach, het beviel de jonge Martin wel. In 1989 riep de dienstplicht. “Dat jaar bracht ik door als LDV'er bij de Koninklijke Marine, op Hr.Ms. Blommendaal, het toenmalige hydrografisch schip.”

x
Martin van Baalen als kok in het kombuis van de Soemba.

We zijn dan inmiddels beland in 1990. Na zijn diensttijd trad Van Baalen in dienst als kok in de kantines van Infanterieschietkamp De Harskamp en kazernecomplex Ede-Oost. “Leuk, maar ik had geen vast contract. Dat kreeg ik in 1995 toen ik op Rijksvaartuig 50 terecht kwam, een schip dat toen nog van de landmacht was.”

x
Als assortimentsmanager houdt Martin van Baalen zich ook met de details van de uniformen bezig.

In Hedel, bij de duikschool, kende Van Baalen prima jaren. “Bijna 17 jaar stond ik daar in dat kleine kombuis te koken voor iedereen die bij ons in opleiding was.” Het liefste kookte Van Baalen het traditionele marinediner op woensdag, de Indische maaltijd. Dat viel natuurlijk helemaal in de smaak toen RV-50 naar de marine ging.

x
Martin van Baalen: “Machtig mooi werk.”

Het schip ging toen verder als de Soemba door het leven. “Het werk begon meer en meer te wringen met de regelgeving en mijn sociale leven. Ik was soms langere perioden weg, maar een oefentoelage kreeg ik niet als burger. En thuis zagen ze me ook al bijna niet meer door het drukke schema. De marine is nu eenmaal niet ingericht op een varende burger.”

De renovatie van de Soemba voorkwam dat Van Baalen de overstap maakte naar het bedrijfsleven. Het kombuis voldeed niet meer aan de normen voor hygiëne (HACCP) en moest op de schop. “Ik maakte van dichtbij mee wat die inkopers allemaal voor elkaar kregen om het kombuis tot een keuken van deze tijd om te toveren. Dat leek echt wat voor mij. De toenmalige commandant Genie Opleidingscentrum kolonel Tjeerd de Vries zag dat ook. Hij maakte het mogelijk dat ik eerst een opleiding op MBO niveau-4 kon doen.”

Dat betekende van 2009 tot 2012 elke dag studeren en werken op de Soemba. Er viel echter geen functie te bespeuren die paste bij zijn diploma's, maar de wens om als inkoper aan de slag te gaan bij het KPU-bedrijf weerhield hem niet van een sollicitatie op andere posten. Binnen een jaar was Van Baalen binnen op een functie als logistiek medewerker. Hij volgde vervolgens een HBO-minor (SLIM-4) voor assortimentsmanagement en voorraadbeheer. “Ik zag hier zoveel groeimogelijkheden en kansen om verder te leren. Dat blijkt ook wel. Inmiddels heb ik door hard studeren en aanpakken de functie die ik wilde. Machtig mooi werk. Ik heb de smaak echt te pakken van het leren. Ik ga daarmee ook zeker verder, maar wel op een minder intensieve manier. Dat biedt wat meer tijd en ruimte na het werk.”