11

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

‘We zijn meer dan een oorlogsmuseum’

NMM een hit

Koning Willem-Alexander opende half december het gloednieuwe Nationaal Militair Museum (NMM). Het weekend erna stroomde het publiek massaal toe. In de kerstvakantie moest het museum zelfs tijdelijk dicht vanwege de drukte. Na een maand stond de teller op 100.000 bezoekers. Hoog tijd voor een kennismaking met het NMM. 

Tekst: SGT-1 Pieter van Geldere l  Foto’s: SGT-1 Joyce Rutjes

Ambitie

 “Qua bezoekersaantallen willen we de top 10 halen”, vertelt conservator Jeroen Punt ambitieus. “Het eerste jaar moet dat geen probleem zijn. Een extra trekker is het evenemententerrein, nu nog in aanbouw. Hier komt een tribune met 3.000 plaatsen, goed voor grote demonstraties met bijvoorbeeld tanks. Of voor het naspelen van veldslagen. We bieden gezinnen echt een dagvullend programma.” 

Gigantisch

Vanaf de uitkijktoren overzie je de hele omgeving. Dat geeft een mooi overzicht van het gigantische terrein, de vliegstrip en enkele details als bomkraters, schuilbunkers en het uitkijkgebouw uit 1910. Dit gerestaureerde bouwwerk is het oudste luchtmachtgebouw in Nederland en misschien wel in de wereld. (Foto: KPL-1 Zadrach Salampessy)

Kamer vol schatten

Een stijlvol ingerichte ruimte met historische wapens, kostuums en schilderijen. In de vitrines hangen onder meer bijzondere objecten van het Koninklijk Huis. Het grote contrast tussen het harnas en de moderne wapens aan de muur geeft de ruimte een speelse invulling. Op zoek naar een unieke vergaderlocatie? In deze ruimte waan je je even in vroegere tijden. 

Hun verhaal

Deze ruimte is gevuld met afgeschermde zithoekjes. Op schermen vertellen militairen hun bijzondere verhaal. Uiteraard mag Ridder Militaire Willems-Orde majoor Marco Kroon niet ontbreken. Ruimte voor kersverse Ridder majoor Gijs Tuinman is er nog niet. Maar het idee is dat de namen en verhalen elkaar afwisselen. 

Goed gelukt

Een computeranimatie in de vorm van een koepel laat zien waar Defensie actief is geweest. De projectie heeft iets weg van het Omniversum. Punt: “Dit is wel heel goed gelukt. Met de makers van de animatie hebben we er een jaar aan gewerkt, maar het resultaat mag er zijn. Let trouwens ook op het tapijt waar alle missies op staan. VN-missie MINUSMA hebben we nog net kunnen toevoegen.”

Dilemma’s

In enkele zalen wordt ingespeeld op interactie met de (jonge) bezoeker. Volgens Punt sluit het aan bij de museumbeleving van dit moment. “Wij willen het publiek laten zien voor welke persoonlijke keuzes militairen staan en voor welke beslissingen Defensie als organisatie staat. Aan de bezoeker de vraag: wat zou jij doen? Een boodschap meegeven, is voor het NMM belangrijk. We willen geen oorlogsmuseum pur sang zijn, maar reflectie bieden op de effecten van militaire inzet.”

Van pijlpunt tot mitrailleurs

De expositieruimte ‘Het Arsenaal’ laat in een rondgang de uitrusting, wapens en voertuigen van de Nederlandse krijgsmacht zien. Beginnend bij de pijlpunten en de eerste handboog. Vervolgens komen de technologische ontwikkelingen in beeld. De voertuigen staan in de ruime hal opgesteld en zijn gemixt met oude toestellen van de Koninklijke Luchtmacht.

De oorlog dichtbij

Hoewel de Patria nog gewoon rondrijdt, heeft het voertuig al wel een mooi plekje in het museum. Punt: “Dat heeft te maken met het verhaal erachter. Deze Patria is in Afghanistan ingezet en daar op een bermbom gereden. Die inzet met de bijkomende incidenten is een hoofdstuk uit onze geschiedenis. Dat willen we hier ook laten zien. Achter elk museumstuk schuilt een verhaal."

Wensenlijst

Na verloop van tijd wil het museum zijn collectie uitbreiden met stukken die nog in de roulatie zijn. Zo ontbreken de Apache en de Chinook. Deze zijn voor het landoptreden onmisbaar. Volgens conservator Punt is dit een kwestie van tijd. “Als materieel is verbruikt, komt het hier te staan. De PRTL en de F-16 staan ook in ‘Het Arsenaal’. Je ziet dat wat eens hightech was, op enig moment hier naar binnen wordt gebracht.” (Foto: Herman Zonderland)

Samenvoegen

Het Nationaal Militair Museum is het resultaat van het samenvoegen van het Legermuseum in Delft en het Luchtvaartmuseum in Soesterberg. Naast het NMM bestaan nog het Marinemuseum in Den Helder, het Mariniersmuseum in Rotterdam en het Marechausseemuseum in Buren. De stichting Defensiemusea, opgericht op 1 juli 2014, is de overkoepelende organisatie van deze 4. Toegang is gratis voor actieve militairen en bezitters van de Veteranenpas. (Foto: Louis Meulstee)

Voor meer informatie zie: www.NMM.nl