Tekst ELNT Johanna van Waardenberg

Tips voor veilig internetgebruik

Defensiepersoneel bewust maken van gevaren op ICT-gebied. Met dat doel reisde het Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC) eind vorig jaar door het land. Met een speciale roadshow deed het DCEC diverse defensielocaties aan om militairen en burgers een cybersecuritytraining te geven. Niet bij de presentatie geweest? Geen punt. Materieelgezien zet de 5 aandachtspunten op een rijtje.

Mensen niet bang maar bewust maken”, geeft luitenant-ter-zee 2OC Boudewijn Middendorf aan. Omdat de toepassing van digitale middelen als wapen steeds vaker voorkomt, zet Defensie in september 2014 het Cyber Commando op. Het DCEC is hier als expertisecentrum onderdeel van en focust zich met name op opleidingen en trainingen om het personeel bewuster te maken. Volgens Middendorf zijn defensiemedewerkers gewilde slachtoffers voor hackers. “Wij kunnen voor hen een toegang zijn tot de krijgsmachtsystemen of -informatie en daarom moeten we erg voorzichtig zijn.” Om deze alertheid te benadrukken, geven de DCEC-medewerkers tijdens de roadshows diverse tips. 

x

Vermijd gratis wifi

Constant op de hoogte zijn van wat er in de wereld speelt, kost nogal wat internetdata. Maar gelukkig zijn er altijd wel gratis hotspots waaraan consumenten hun telefoon kunnen koppelen. Erg verleidelijk, maar niet handig volgens Middendorf. “Je weet nooit of de McDonald’s-wifi ook daadwerkelijk van dat bedrijf is. Als iemand informatie van je telefoon wil halen, kan dat makkelijk door zich voor te doen als een hotspot”, vertelt hij. “Cybercriminelen kunnen op dat moment allerlei informatie verzamelen. Van foto’s tot recent bezochte sites. Wij adviseren daarom geen gebruik te maken van openbare wifi-netwerken.”

x

Maak moeilijke wachtwoorden en wijzig ze regelmatig

Tegenwoordig hebben we als ICT-gebruiker voor allerlei zaken een account. Daarbij horen wachtwoorden. Niets is zo lastig dan deze te onthouden. Makkelijk dus om 1 wachtwoord aan te maken en te gebruiken voor ieder account. “Dat is wellicht de grootste fout die gebruikers kunnen maken”, meent Middendorf. “Een hacker hoeft maar één keer zijn best te doen en heeft hierna toegang tot al je gegevens. Maak het de cybercriminelen dus moeilijk. Pas hoofdletters en cijfers toe in je wachtwoorden. Dit maakt het lastiger om te worden gehackt en verander je codes regelmatig.”

x

Denk 2 keer na voordat je iets plaatst op social media

“We hebben een aantal keer patrouilles verzet, omdat een collega hierover op social media communiceerde”, zegt Middendorf. “Denk goed na voordat je iets op bijvoorbeeld Facebook zet. Controleer of er geen informatie op foto’s staat die een operatie in gevaar brengt. Zorg dat je account goed is afgesloten, zodat vreemden niet op je profiel kunnen kijken. Neem het zekere voor het onzekere.”

x

Bedenk ezelsbruggetjes voor wachtwoorden

Steeds maar opnieuw een ander wachtwoord bedenken, is vaak lastig. Vooral als je er al veel hebt gehad. DCEC-personeel adviseert dan ook om ezelsbruggetjes te gebruiken. Middendorf: “Zo kan je een liedje afkorten. Maak van bijvoorbeeld ‘Roodkapje waar ga je heen’, RWGJH en zet er een getal achter. Het is een makkelijke manier om regelmatig je codes aan te passen en te onthouden.”

x

Lees de voorwaarden van gratis applicaties

Voor niets gaat de zon op. Dat is iets wat de huidige internetgebruiker goed moet onthouden. Middendorf: “We zien dat veel mensen enthousiast worden van gratis applicaties, maar alles kost geld. Alleen weten bedrijven dat op een andere manier binnen te krijgen. Ze verkopen informatie die ze van jouw telefoon ‘trekken’. Zodra jij een gratis applicatie op je telefoon of laptop zet, geef je toestemming om jouw gegevens in te zien en soms zelfs openbaar te maken. Lees daarom goed de voorwaarden voordat je iets download.”