03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 02

In 't kort

Tekst Evert Brouwer

Studenten op bezoek bij JIVC

Leden van UVIS zijn een dag te gast geweest bij JIVC in Amersfoort. UVIS is de studievereniging van alle ICT-opleidingen aan de Hogeschool en Universiteit van Utrecht. Doel van dit bezoek was om IT-studenten kennis te laten maken met de mogelijkheden bij en de waarde van informatietechnologie bij Defensie.

Na een algemene introductie trokken de studenten langs Stealbeast, de simulator voor schutters op de CV90, VBS2 voor situational Awareness en het Mobile Combat Training Center. Daarna is specifieker ingegaan op de systemen ELIAS, TITAAN en PROMISE, waarvan de UVIS-leden een korte demonstratie kregen.

Tijdens het interactieve gedeelte mochten de gasten hun schietvaardigheden testen in de schietbioscoop (grote foto) en kennis maken met de verschillende simulatoren. De studenten bleken verrast te zijn door de mogelijkheden die Defensie heeft voor ICT’ers. De demonstraties zorgden in ieder geval voor enthousiasme bij hen om zo mogelijk een stageplek of een functie bij JIVC te veroveren.

Streepje

Accreditatie voor lab DPO

De Raad voor Accreditatie (RvA) heeft het accreditatiecertificaat uitgereikt aan het laboratorium van DPO in Pernis. Met het bereiken van de accreditatie is aangetoond dat het laboratorium aan hoge kwaliteitseisen voldoet.

Het proces dat hiertoe heeft geleid, begon eind 2011. Na de voorbereidingen en een eerste controle vorig jaar is nog een aantal corrigerende maatregelen genomen. De accreditatie is voor onbepaalde tijd afgegeven. Dat houdt niet in dat DPO de teugels nu kan laten vieren. Jaarlijks volgt wel een controle en elke 4 jaar een herbeoordeling door de RvA.

Met de toetreding van dit lab zijn nu alle primaire laboratoria binnen het Central Europe Pipeline System geaccrediteerd. Het Scheilab in Den Helder was het eerste defensielaboratorium met deze accreditatie. Voor de kenners: het gaat om het certificaat conform NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005.

Streepje

Zr.Ms. Zeeleeuw heeft primeur

Zr.Ms. Zeeleeuw heeft de Harbour Acceptance Test (HAT) uitgevoerd met nieuw geplaatste consoles. Het vormt een deelproject van het Instandhoudings Programma Walrusklasse (IPW).

Projectmanager Hagesteijn van DMO is blij dat zijn deelproject de aftrap mocht nemen in deze reeks. “Door teamwork van alle betrokken partijen is dit mooie resultaat tot stand gekomen”.

Het IPW heeft tot doel om de onderzeeboten tot zeker 2025 in de vaart te houden. Het bestaat uit het vervangen van de totale conservering en oude apparatuur. Zr.Ms. Dolfijn is de tweede boot die onder handen wordt genomen.

x
Streepje

Bijgepraat over satellieten

De Verenigde Staten heeft bij de DMO in Den Haag Europese partnerlanden geïnformeerd over de toekomstige ontwikkelingen van satellietcommunicatie. Die richten zich met name op voorzieningen die de verbindingen minder kwetsbaar maken voor detectie en verstoring (ook wel “ jamming” genoemd.) Deze technieken kunnen op zowel militaire – als commerciële satellieten worden toegepast.

Daarnaast is gesproken over de mogelijke opvolgers van de bestaande militaire satellietsystemen zoals Wideband Global Satcom (WGS) en Advanced Extreme High Frequency (AEHF). Aanwezige landen waren: Denemarken, Noorwegen, Luxemburg, Tsjechië, België en Nederland. Voor Nederland waren vertegenwoordigers van DMO, Defensiestaf en de OPCO’s aanwezig. (Foto: Phil Nijhuis)

x
Streepje

Appel vervangt braam

Bij een oude telefooncentrale heeft de uitreiking van de 1000ste hoog mobiele werkplek 2.0 (HMW2.0) plaats gehad. Kolonel Rietdijk heeft het 1000ste exemplaar ontvangen uit handen van de directeur JIVC, Ron Kolkman.

Momenteel worden 4.500 Blackberry smartphones bij Defensie vervangen door de iPhone 5c. Naar verwachting duurt dit tot eind april 2015. De Defensie Materieel Organisatie, JIVC en OPS, begeleiden de inname van de BlackBerry en de uitgifte van de vervangende iPhone.

Streepje

Intranetsite over verhuizing

De intranetsite met informatie over de voorgenomen verhuizing van het Haagse deel van de DMO naar de Kromhoutkazerne in Utrecht is ‘live’ gegaan. Hierop is informatie te vinden over de planning van de voorgenomen verhuizing en over de Kromhoutkazerne. Ook staan de verhuizingscoördinatoren vermeld die vragen over de verhuizing kunnen beantwoorden. De site is te vinden via de intranetsite van DMO.