03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 8

KPU-bedrijf steekt mariniers in nieuw jasje

Tekst Eerste luitenant Rosalien van Damme
Foto Sergeant Hille Hillinga

“Het is ook voor burgermedewerkers belangrijk om te weten waar militairen in het veld mee te maken krijgen. Die kennis nemen we mee in de aanschaf van nieuwe uitrustingsstukken”, zegt commandant van het KPU-bedrijf, kolonel Edwin Lookermans. Om de kloof tussen ‘Soesterberg’ en het ruige klimaat in Schotland te verkleinen, nodigde het Korps Mariniers een delegatie uit om een paar dagen mee te draaien tijdens de jaarlijkse bergtraining in Schotland. Het doel: de medewerkers van KPU-bedrijf inzicht geven in het optreden van mariniers en laten zien hoe belangrijk goede kleding is bij het operationeel optreden.

x
Door regen en modder in het nieuwe pak.
x
Commandant KPU-bedrijf kolonel Edwin Lookermans ervoer zelf hoe belangrijk goede kleding is onder barre omstandigheden.

“En dat is gelukt”, stelt Tamara van Wunnik, assortimentsmanager bij het KPU-bedrijf. “Door het noodweer was onze overnachtingsplek niet meer met de auto te bereiken. ’s Ochtends moesten we de tentonderdelen en uitrustingsstukken naar beneden dragen. Op zo’n moment besef je pas hoe zwaar militairen het hebben in deze weersomstandigheden en wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen.”

x
De bergtraining van het Korps Mariniers is zwaar. Goed materieel, waaronder een regenpak dat aan alle eisen voldoet, is essentieel.
x
Schuilen voor de regen en wind kan bijna nergens. Voor een test met nieuwe regenkleding voor het Korps Mariniers was het weer prima.

Nieuwe regenkleding

Het is niet toevallig dat de delegatie in Schotland verbleef, want de mariniers hebben behoefte aan nieuwe regenkleding. Het oude pak absorbeert water en droogt te langzaam. Het KPU-bedrijf kocht daarom een nieuw pak voor de militairen dat als tussenoplossing is bedoeld. Het KPU-bedrijf, dat sinds april 2014 de aanschaf van de mariniersuitrusting regelt, gaat nu op zoek naar een definitieve oplossing.

x
Mariniers op pad in het nieuwe (effen) pak.
x
Niet iedereen kon meedoen aan de test, maar dat deert deze marinier niet.

Modder

In het veld kregen de KPU’ers de nieuwe en oude regenjassen uitgereikt om het verschil in kwaliteit te ondervinden. Ook namen ze een kijkje in de keuken van het militaire optreden. “Een bijzondere ervaring, want de toegang tot militaire oefeningen is voor ons beperkt”, weet Van Wunnik. “We zien nu onder welke omstandigheden militairen opereren. Sommige mariniers zakten tot hun knieën in de modder of ze liggen lang stil in de regen. Door dat zelf mee te maken, kunnen we een betere keuze bepalen bij de aanschaf van nieuwe regenkleding en andere uitrustingstukken.”

x
Mariniers en KPU-medewerkers kregen het goed voor de kiezen in Schotland.
x
Tamara van Wunnik: 'Bijzondere ervaring.'

Serieus

Het werkbezoek is door het Korps Mariniers en de DMO als succesverhaal bestempeld. De mariniers merkten zo dat de problemen met de regenkleding serieus worden genomen. En de delegatie nam de kennis en ervaring mee naar Soesterberg. “Dit is voor ons essentiële informatie", vertelt Van Wunnik. "Er is bij ons niet altijd beeld bij wat militairen in het veld doen, maar dat is wel belangrijk bij het opstellen van de functionele en technische eisen die we stellen aan het product voor het verwervingsproces. De kennis die we met deze ervaring hebben verkregen, hadden we nooit van achter het bureau kunnen bedenken.”

x