Tekst Evert Brouwer
Foto Herman Zonderland

Tijdens een drukbezochte receptie is vorige maand afscheid genomen van directeur DMO Lex Hendrichs. Hendrichs werkte al sinds zijn diensttijd bij Defensie, altijd binnen de materieelpoot. Onder zijn leiding werden grote aankopen gedaan zoals het pantserwielvoertuig Boxer, het Joint logistic Support Ship Karel Doorman, 4 patrouilleschepen, de NH90-helikopter en de F-35. “Ondanks de woelige tijd kijk ik terug op een goede tijd”, zei Hendrichs. Hij roemde vooral de inzet en loyaliteit van de medewerkers bij DMO.

x
De veteraan der veteranen, luitenant-generaal bd Ted Meines, kwam ook langs op het afscheid van Lex Hendrichs.
x
Ook oud-staatssecretaris Jack de Vries kwam langs. Zijn voorganger Cees van der Knaap was eveneens aanwezig op de receptie van de vertrekkend directeur.

Ruggengraat

Ook de invoering van de Bushmaster kan Hendrichs op zijn conto schrijven. “Dankzij jou maakt de Bushmaster deel uit van het reguliere voertuigenarsenaal van de landmacht”, zo zei secretaris-generaal Erik Akerboom bij het afscheid. “Het is inmiddels de ruggengraat van onze toekomstige gemotoriseerde brigade.”

Belgen

Lex Hendrichs bracht ook de materieelsamenwerking met België op een hoger plan. Hij zocht daarbij voortdurend naar nieuwe mogelijkheden en vond volgens Akerboom creatieve oplossingen als het tegenzat.

x
De nieuwe directeur DMO viceadmiraal Matthieu Borsboom luistert aandachtig.
x
Er waren genoeg vrolijke momenten bij het afscheid.

Zo verkocht Defensie M-fregatten aan de zuiderburen. Nederland bleef verantwoordelijk voor het onderhoud. Op hun beurt verzorgden Belgen het onderhoud van de mijnenjagers. Akerboom: “Niemand kijkt meer vreemd op als er Belgisch marinepersoneel in Den Helder rondloopt of als bijvoorbeeld M-fregat Leopold voor onderhoud in de marinehaven ligt.”

Zijn opvolger, viceadmiraal Matthieu Borsboom, roemde Hendrichs om zijn kalmte in woelige jaren. “Hij zou zo een zeeman kunnen zijn wat dat betreft.”

x
Even ontspannen in de lange wachtrij bij het afscheid van directeur Lex Hendrichs.