Tekst Leo de Rooij
Foto Sergeant 1Eva Klijn

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Door het tekenen van een pijl en twee haken op een digitale kaart, aangevuld met een kort tekstbericht, geeft de bataljonscommandant een nieuwe opdracht aan zijn voorste eenheden: verover de brug en neem vervolgens verdedigende posities in. Welkom in de wereld van ELIAS, de toekomstige command & control applicatie voor de ondersteuning van de commandovoering bij het landoptreden. 

x
De specialisten van DMO-SATS waren regelmatig in touw om storingen te verhelpen. “We maken lange dagen, maar zijn in ieder geval niet voor niks naar Tsjechië afgereisd”, constateren Gerard Sillekens en Percy Pols.

ELIAS staat voor Essential Landbased Information Application and Services en is geheel binnen DMO (-SATS) ontwikkeld. Tijdens de vorige maand gehouden oefening Horse Innovator in Tsjechië werd ELIAS uitgebreid aan de tand gevoeld door 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso. Deze gebruikers acceptatietest werd gemonitord en begeleid door een testteam met medewerkers van JIVC-SATS (systemen applicaties trainers simulatoren) en het Land Training Centre van het CLAS.

Wat zijn de ervaringen?

Een rondgang langs de diverse spelers in de oefening leert dat de eerste ervaringen met ELIAS overwegend positief zijn. Men is enthousiast over de gebruikersvriendelijkheid, de overzichtelijkheid en snelheid. De extra functionaliteiten als chat & report (minder radioverkeer nodig) en de scribble-functie (met een tekening je opdracht verduidelijken) maken de commandovoering een stuk sneller en efficiënter. 

x
Hoewel Elias door vrijwel alle gebruikers wordt geprezen vanwege de gebruikersvriendelijkheid leverde het systeem zo nu en dan toch de nodige hoofdbrekens op.

Kinderziektes

Natuurlijk komen er bij deze praktijktests ook enkele kinderziektes naar boven. Tijdens de oefening Horse Innovator was een 14-man sterk team van het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC-SATS) van DMO actief in het veld om daar waar nodig te begeleiden, bij te springen of storingen op te lossen. Medewerkers Dirk Doornenbal, Gerard Sillekens en Percy Pols trotseren de waterkoude omstandigheden in Tsjechië om ELIAS ‘up & running’ te houden. “We zijn dagelijks in touw en maken lange dagen. Dit zijn ook voor ons leerzame tests, hier wordt het systeem tot het uiterste beproefd. Grote delen werken goed, maar er zijn genoeg factoren die remmend kunnen werken.” 

x
Beeldschermen en beamers zijn niet meer weg te denken in de hedendaagse commandopost. Ook Elias kent een hoge graad van beeldpresentaties.

Software-technisch dient ELIAS robuuster gemaakt te worden, luidt de voorlopige conclusie van testcoördinator luitenant-kolonel Wycliffe Nieboer (DMO-SATS). “Deze praktijktests leren ons dat ELIAS nu al sneller, efficiënter en effectiever op alle niveaus van de commandovoering kan zijn. Maar er zijn nog wel wat lastige uitdagingen die overwonnen moeten worden. Daarmee gaan we de komende tijd hard aan de slag.” Invoering van ELIAS staat gepland voor medio 2015.