Tekst Arno Marchand

Zelfs op het moment dat de Nederlandse F-16 en Apache demotoestellen in formatie voorbij vliegen, is het nog een drukte van belang in de tent van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). DMO was onlangs goed vertegenwoordigd tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Gilze-Rijen.

x
Oog voor techniek in de DMO-tent.
x
DMO zoekt jongeren voor de toekomst.

 

Maar het kan nóg drukker en al helemaal als er een bui voorbij trekt. “Je merkt dat de aanloop wisselt”, zegt specialist klein kaliberwapens adjudant Kees Peterse. “Bij veel lawaai buiten, loopt het hier wat leeg. Maar mensen trekken mensen aan, dus het loopt wel door.”

Diverse afdelingen hebben in de grote tent hun eigen stand. Centraal in de hal staat de splinternieuwe terreinwagen, de Volkswagen Amarok. “We zijn hier om mensen enthousiast te maken voor een baan bij DMO, maar dat is lastig. Bezoekers willen dingen vasthouden maar bij DMO voeren we veel ‘ongrijpbare’ zaken uit zoals het besturen van processen. Daarom hebben we zoveel mogelijk materieel neergezet, zoals de Amarok”, aldus Peterse. 

x
Jong geleerd, oud gedaan.
x
De Volkswagen Amarok trok veel bekijks.

Ook wapens als het lange afstandgeweer Accuracy en het licht ondersteunend automatisch wapen, kortweg LOAW, trekken veel bekijks – en grijpgrage handen van (jonge) bezoekers. Net als een rij laptops. “Hier maken we bezoekers bewust van de gevaren van open wifi-verbindingen”, vertelt Karin van Wijk, getooid met een oranje H4CK3R-pet (wat staat voor hacker). “De meesten hebben geen idee wat er kan gebeuren als je zomaar op een openbaar wifi-punt inlogt."

Ook JIVC-innovatiemanager Dick Verboom heeft niet te klagen over aandacht. “Ik heb 14 werkplekken waarop het VBS-2 simulatieprogramma draait. Diverse Defensie-onderdelen gebruiken dat voor eigen leerdoeleinden. Bezoekers kunnen nu bijvoorbeeld met een snelle motorboot, de RHIB, aan wal komen of in een Fennek- of CV90-pantservoertuig rondrijden. Het is hier echt de hele dag vol.”

x
De belangstellenden hoefden niet van grote afstand te kijken. Aanraken mocht ook.