02

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort 1/1

KPU-bedrijf vraagt markt om ideeën

Defensie heeft grote ambities waar het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betreft. Het KPU-bedrijf nodigde daarom 30 firma’s uit om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Op initiatief van categoriemanager Bedrijfskleding Rijk luitenant-kolonel Rob van Arnhem kregen de bedrijven de kans een presentatie te geven. Hierbij kwamen de mogelijkheden van het gebruik van gerecyclede grondstoffen bij toekomstige aanbestedingen van het ministerie van Defensie aan bod.

“Het was interessant om te zien wat de mogelijkheden zijn. Handdoeken, truien en lakens met als voornaamste grondstof oude kleding kwamen op tafel. Alles van prima kwaliteit. De bedrijven tonen de oneindige mogelijkheden voor het hergebruik van onze kleding”, aldus Van Arnhem. “Nu zetten we in op een specifieke groep artikelen, zoals handdoeken en lakenzakken, maar in de toekomst zie ik het gebeuren dat ook onze uniformen (deels) van onze oude kleding gemaakt worden.”

Defensie gebruikt de uitkomsten van de bijeenkomst bij een nieuwe aanbesteding (medio 2015) van een specifieke groep artikelen. Daarbij moet een percentage gerecyclede grondstoffen in de producten zijn verwerkt.   

x
Luitenant-kolonel Rob van Arnhem (links)
Streepje

Chipknip verdwijnt

Nog even en het doek valt voor de chipknip. Per 1 januari 2015 stopt dit betaalsysteem en dat heeft ook gevolgen voor heel Defensie. Vanaf september moet het mogelijk zijn ‘contactloos’ te betalen. Dat kan nu nog alleen met speciale passen van de ING en ABN AMRO. Maximaal valt een bedrag van 25 euro te besteden. Pinnen kan trouwens ook. Wie nog geld op de chipknip heeft staan, kan die bij een oplaadpunt op ‘nul’ zetten. Het geld komt dan automatisch terug op de bankrekening.

Op intranet staat een lijst met de meest gestelde vragen over de afschaffing van de chipknip. Zie  http://intranet.mindef.nl/cdc/bedrijfsvoering/projecten/Vervanging_chipknip/Vervanging_chipknip.aspx

Streepje

Nieuw zuurstofsysteem Hercules

Alle 4 de C-130H Hercules transporttoestellen van de Koninklijke Luchtmacht zijn in opdracht van DMO voorzien van een zelf genererend zuurstofsysteem. Hierdoor mogen alle C-130’s weer passagiers vervoeren.

Naar aanleiding van het Hercules-ongeval op de vliegbasis Eindhoven in 1996 legde de Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA) een verbod op voor het vervoer van passagiers in de toestellen. Dit omdat zij voorzien waren van een systeem met vloeibare zuurstof. Tot 2013 vlogen de kisten dankzij een ontheffing op het verbod toch met passagiers. In januari vorig jaar trok de MLA de ontheffing in en moesten de toestellen worden voorzien van het veiligere On Board Oxygen Generating System (OBOGS). Dat is dus nu gebeurd.

Het OBOGS is een zelf genererend zuurstofsysteem dat met zuurstof verrijkte lucht levert aan de bemanning tijdens noodomstandigheden. Hierdoor is het gebruik van de brandgevaarlijke vloeibare zuurstof tijdens Hercules vluchten, op enkele zeer specifieke missies na, niet meer nodig. De C-130H Hercules vervoert personeel en materieel. Het toestel is ook in te zetten bij crisisbeheersingsoperaties en het verlenen van humanitaire hulp.

x
Streepje

Code voor onderzeeboten

De NAVO kan eind dit jaar rekenen op het eerste deel van de lang verwachte Naval Submarine Code. Dat is een boekwerk met internationale veiligheidsregelgeving voor onderzeeboten. DMO levert daaraan in de persoon van luitenant ter zee 1e klasse Lucas Leppink een flinke bijdrage. Leppink is werkzaam bij het bureau Onderwatergevechtstechnologie.

Onlangs had hij met een Noorse en Britse collega een werkgroepsessie  op het hoofdkantoor van Lloyds Register in Londen. Deze bijeenkomsten vinden met enige regelmaat plaats om aan de diverse hoofdstukken van de code te werken. Dit keer ging het vooral om communicatie en navigatie. 

x
v.l.n.r. Matthew Palmer (INSA, Lloyds Register), ltz 1(TD) Lucas Leppink (DMO), ltz 1 Terje Akse (Noorwegen), overste Simon Pink (UK).
Streepje

Blok bij kledingbedrijf

De Defensie Materieel Organisatie heeft aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst laten zien hoe zij Defensie ondersteunt. Blok kwam bekijken of er op termijn ook interdepartementale samenwerking mogelijk is.

Blok bezocht in Soesterberg het Kleding en Persoonsgebonden Uitrustingsbedrijf (KPU-bedrijf). Daar zag hij hoe militairen alle kleding en schoeisel pakken die ze nodig hebben. Van directeur KPU-bedrijf kolonel Edwin Lookermans hoorde Blok hoe het bedrijf zich inspant om de bedrijfskleding duurzaam te produceren. Ook vertelde Lookermans dat er al wordt samengewerkt met de Nationale Politie.

x
Foto: Sgt 1 Eva Klijn