07

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

Veilig onderkomen

Tekst Evert Brouwer
Foto Paul Tolenaar

De militairen in Mali zitten er in de loop van de zomer niet alleen veilig, maar ook koeltjes bij. De komende tijd komen een kleine 450 woon-, werk en technische containers aan op het kamp. Ze moeten voor de nodige bescherming en comfort zorgen. Met dank aan DMO’er Ferry Meester (Matlog) en Marco Oskam (Matlogco Commando Landstrijdkrachten) die de niet altijd even gemakkelijke verwerving van de onderkomens in recordtempo regelden.

x
De genie oefende een dag met het opzetten van de containers.

Oskam en Meester hebben al een lange weg van verwervingen achter zich. “Het begon allemaal met de Tsjechische prefabs van Trimo, voor Bosnië”, herinneren zij zich. Intussen zijn de geleerde lessen van de vele missies sinds de jaren ’90 verwerkt in de huidige 20-voetscontainers voor Mali. 

“Er is sprake van een doorontwikkeling sinds Afghanistan”, vervolgt Meester. “Daar had ieder chalet een eigen systeem voor airconditioning. In die stoffige omgeving was er pauzeloos onderhoud nodig om alles draaiende te houden. Nu is er 1 technische container die de klimaatbeheersing voor een hele groep regelt. De onderkomens zijn bovendien super geïsoleerd, mede door de bepantsering. Bij een storing blijft het dus lang koel.” 

x

Groen

Het Nederlandse kamp met de witte containers is niet alleen vanwege de aanwezigheid van de landmacht ook ‘groen’. Zonnecollectoren zorgen voor een groot deel van de stroomvoorziening. Er is dus minder fossiele brandstof nodig. Dat scheelt in het transport in een onveilig land. Ook voor het vervoer van de containers  is minder capaciteit nodig. Door een vernuftig vouwsysteem  kunnen 4 containers in een enkele 20-voetscontainer worden getransporteerd op het schip of de dieplader. 

Ongedierte

Ook is goed nagedacht over de aansluiting van elektra en riolering. In de keiharde Afghaanse grond is menig boor en shovel gesneuveld. “We hebben nu gekozen voor een container op verstelbare ‘pootjes’, zodat we niet veel hoeven te graven”, meldt Oskam. “Het scheelt bovendien met egaliseren. En ook belangrijk: het ongedierte komt niet naar binnen.”

x