Tekst Kapitein Marlous de Ridder
Foto Sergeant-majoor Gerben van Es

Inzetbaar in barre omstandigheden waaronder militairen moeten kunnen werken. Waar geen infrastructuur (meer) is, wordt geschoten en/of dreiging is van explosieven of chemische besmetting. De Boxer wapent zich er tegen. Vorige week werd de langverwachte opvolger van de YPR door directeur DMO Lex Hendrichs officieel overgedragen aan 13 Geneeskundige Compagnie uit Oirschot. Bij de landmacht stromen de komende jaren 200 Boxers in 5 verschillende uitvoeringen in.

De nieuwste krachtpatser van de landmacht glijdt moeiteloos door de zandbak van het oefenterrein. Muurtjes van 80 cm of gaten van 2 meter: ook geen enkel probleem. De Boxer Ambulance rijdt in missies direct achter de gevechtstroepen, vandaar dat er hoge eisen zijn gesteld aan mobiliteit en ballistische bescherming. Het voertuig is door z’n vloerconstructie extra beschermd tegen inslagen van bermbommen. Vergeleken met de YPR is de Boxer Ambulance veel meer dan een gewondentransportvoertuig. Sergeant-majoor Ineke Willemse is dan ook in haar nopjes met het voertuig: “Als Algemeen Militair Verpleegkundige hebben we veel meer ruimte en middelen om de patiënt te behandelen. Ook de klimaatbeheersing is een vooruitgang.”

x

Meer types

Het nieuwe voertuig kenmerkt zich door een modulair systeem. Elk voertuig bestaat uit 2 delen: een gestandaardiseerd ‘driver-module’ (het onderstel) en daarop de missiespecifieke-module (de opbouw op het rijdende gedeelte). De ‘missie-module’ verschilt per Boxer-uitvoering. Naast de Ambulance volgen tot 2017 de types Cargo, Driver Training Vehicle, de Boxer Commando Post en de Boxer Geniegroep.
Het veranderende landoptreden is één van de redenen om de YPR uit de jaren ’80 uit te faseren.