Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Floris Oosterveld, SM Hille Hillinga, SM Sjoerd Hilckmann, Henriette Guest, SM Aaron Zwaal, Louis Meulstee

Koning laat zich bijpraten over stappen van landmacht op weg naar gereedstelling

De maandelijkse Landmachtraad had eind februari hoog bezoek. Koning Willem-Alexander kwam langs op de Kromhoutkazerne. Hij liet zich informeren over de huidige stand van zaken binnen de Koninklijke Landmacht.

Op de agenda stond onder meer de geopolitieke situatie en wat de invloed hiervan is op de landmacht. Verder kreeg de koning te horen welke stappen worden genomen naar een eventuele gereedstelling. Denk hierbij aan het gebruik van nieuwe middelen, maar ook aan nieuwe dreigingen die de organisatie het hoofd moet bieden.

De groei van de landmacht kwam ook aan bod. De raad besprak bijvoorbeeld de noodzaak voor materieel en ruimte voor opleiden en trainen. De dag werd afgesloten met onderwerpen als innovatie, onbemande systemen, werving en ondersteuning.

De Landmachtraad is het hoogste besluitvormings- en adviesorgaan binnen de landmacht. De raad komt maandelijks bijeen en bestaat uit Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Jan Swillens en zijn ondercommandanten.

Een drone in de lucht.

Defensie lonkt naar positie van koploper op gebied van onbemande systemen

De krijgsmacht wil de productie van onbemande vliegtuigen (UAS) versnellen. Daarvoor is een krachtig, nationaal ecosysteem nodig. Dat moeten hightech-bedrijven, kennisinstellingen en Defensie vormen. De militaire organisatie sprak hier eind februari over met vertegenwoordigers uit de verschillende branches. Dat gebeurde bij 13 Lichte Brigade in Oirschot. 

Onbemande vliegtuigen spelen een cruciale rol in militaire operaties. Denk aan verkenningen, het verzamelen van inlichtingen en precisieaanvallen. De krijgsmacht heeft een beperkt aantal UAS-systemen, maar de behoefte aan uitbreiding is groot.

Defensie zet dan ook vol in op investeringen in dit materieel. De focus ligt op het opschalen van de productie en de ontwikkeling van technologisch hoogwaardige UAS-systemen. Nederland wil koploper zijn op het gebied van drones

Militairen oefenen met gasmaskers

Snel en effectief opschalen

In februari vond op de legerplaats Oirschot oefening Rhino Retain plaats. Een doorontwikkeling waarin Defensie onderzoekt hoe gevechts- en ondersteuningseenheden snel en effectief kunnen opschalen wanneer dat nodig is.

Dit sluit aan bij de bredere ontwikkeling om de krijgsmacht te versterken en weerbaarder te maken. Denk aan de inzet van reservisten, het opnieuw toewijzen van oorlogsfuncties aan militairen én burgermedewerkers op staven en het betrekken van civiele bedrijven. Om dat te laten slagen, moeten processen goed geborgd zijn en moet iedereen zijn rol kunnen pakken wanneer het ertoe doet.

Tijdens Rhino Retain lag bij 13 Lichte Brigade de focus op het netwerken en de training van de sleutelfunctionarissen: de schakels die opschaling mogelijk maken. Deze doorontwikkeling biedt waardevolle inzichten en helpt de krijgsmacht beter voor te bereiden op de toekomst.

Minister Brekelmans op een tank

Al meer dan 70.000 Oekraïense militairen getraind in Europa

De Europese trainingsmissie EUMAM (EU Military Assistance Mission) is een van de pijlers van de EU-steun aan Oekraïne. Minister van Defensie Ruben Brekelmans was 19 februari in Duitsland. Hij bezocht verschillende locaties waar trainingen worden gegeven. Dat gaat voorlopig nog even door, want de trainingsmissie is onlangs verlengd tot medio november 2026.

Tot nu toe trainden EU-lidstaten meer dan 70.000 Oekraïense militairen. Hiermee draagt EUMAM direct bij aan een betere verdediging van Oekraïne tegen de Russische agressie.

Minister Brekelmans: “De trainingen die worden gegeven door onze militairen maken een direct verschil voor de Oekraïners op het gevechtsveld. Ik ben enorm onder de indruk van onze onvermoeibare Nederlandse militairen en de moedige Oekraïners. De afgelopen week waren er allerlei geopolitieke ontwikkelingen. De EUMAM-trainingen blijven hoe dan ook onverminderd relevant, om nu Oekraïne te kunnen blijven verdedigen en straks Rusland af te schrikken.”


Het Special Training Command (ST-C) in Strausberg stuurt alle activiteiten van EUMAM op Duits grondgebied aan. Reden voor Brekelmans zich erover bij te laten praten door onder anderen de Nederlandse plaatsvervangend commandant brigadegeneraal Maurice Timmermans. Ook sprak de minister op een van de Duitse oefenlocaties met de Nederlandse tankinstructeurs. Zij trainen Oekraïense bemanningen in het effectief optreden met de Leopard 1A5-gevechtstank.

Drie militairen in gesprek.

Check this out!

In de podcast ‘Boots on the ground: Voorwaarts!’ zet luitenant-kolonel Joost Tuinman het initiatief van zijn broer Gijs voort, die de landmacht heeft verruild voor een carrière in de politiek.

Met deskundige en betrokken collega’s bespreekt luitenant-kolonel Tuinman op toegankelijke wijze en tegen het licht van de actualiteit, het landoptreden en de actuele ontwikkelingen binnen de Koninklijke Landmacht op dat gebied.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLz11TRzb7ZLgws1O2UHQihamNNOXeozgq

Uitreiking eremetaal en een close-up van een embleem.

Veel eerbetoon voor hulp aan Oekraïne

Defensiemedewerkers die handen en voeten hebben gegeven aan steun voor Oekraïne zijn eind februari in het zonnetje gezet. Zo kregen 5 leden van de Taskforce Oekraïne het Oekraïense Kruis voor Militaire Verdienste. Dit is een hoge militaire staatsmedaille die president Volodymyr Zelensky 5 mei 2022 heeft ingesteld. Nog eens 5 militairen van die Taskforce werden gedecoreerd met een andere medaille vanwege hun inzet voor Oekraïne. Er was niet alleen eerbetoon namens Oekraïne. Minister Ruben Brekelmans had ook voor een groep andere militairen een onderscheiding. 

Taskforce Oekraïne staat onder leiding van Kolonel Simon Wouda. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne coördineert de Taskforce de militaire steunverlening aan het door oorlog geteisterde land. Dus was er voor het team niet alleen de medaille, uitgereikt door de Oekraïense ambassadeur op zijn ambassade in Den Haag. Brekelmans gaf Wouda voor zijn activiteiten ook het Ereteken voor Verdienste in goud.

Nog eens 10 Nederlandse militairen kregen een herinneringsembleem. Een deel ontving die voor het trainen van Oekraïense strijdkrachten. Een ander deel kreeg het symbool voor de hulp bij het leveringen van materieel, munitie en goederen aan Oekraïne. “Niet alleen moeten we Oekraïne versterken en er robuuste veiligheidsgaranties creëren. Ook moeten we onze eigen krijgsmacht en de NAVO verstevigen”, benadrukte Brekelmans.

vrouwelijke militairen tijdens een marswedstrijd

Nederland verlengt actieplan voor belang vrouwen wereldwijd

Het kabinet verlengt de looptijd van het zogenaamde vierde Nationaal Actieplan (een uitwerking van VN-resolutie 1325) over vrouwen, vrede en veiligheid. Dat gebeurt met 2 jaar tot en met 2027.

De VN-Veiligheidsraad nam de resolutie 25 jaar geleden aan en richt zich op de rol van vrouwen voor, tijdens en na een conflict. De resolutie benadrukt het belang van vrouwen in vredesprocessen. Vrouwen zijn daar nog te vaak van uitgesloten, waardoor belangrijke kennis onbenut blijft. Het besluit behelst ook de bescherming van vrouwen en meisjes tegen alle vormen van conflict-gerelateerd geweld.

Nederland werkte de resolutie uit in 4 achtereenvolgende nationale actieplannen. Daarin zet de overheid onder meer in op strategische doelen. Denk aan participatie, preventie, bescherming, noodhulp en wederopbouw. De betrokken departementen, waaronder het Ministerie van Defensie, zijn hiervoor ieder op het eigen beleidsterrein verantwoordelijk.

Een Nederlands militair voertuig in Litouwen.

Rammen in Rukla

De komende weken ligt bij de Nederlandse troepen in Litouwen de focus op schieten en trainen op compagniesniveau. Eind maart zal de Multinational Battlegroup Lithuania oefening Iron Fortress draaien.

De eenheid wordt gevormd door Nederland, Duitsland, Noorwegen, Luxemburg, België, Kroatië en Tsjechië. Uiteraard werkt ook deze rotatie weer nauw samen met de Litouwse Iron Wolf Brigade, die het terrein op haar duimpje kent. De meest aansprekende voertuigen en wapensystemen zijn de Fennek (104 Verkenningseskadron), de CV-90 (van de Noorse eenheid) en de Leopard, Puma, Fuchs en de Pantserhouwitser (van de Duitsers). Naast 104 Verkenningseskadron levert Nederland onder meer een National Support Element, een logistiek peloton en personeel voor Herstel, de medische compagnie, multinationale Militaire Politie peloton en de Stafcompagnie.