Tekst KAP Jaap Wolting
Foto ELNT Jelle Scherp, KPl-1 Brian Vonk, divers

Zeldzaam zwaar scenario

Voor Leo-lovers was het vorige maand genieten geblazen in de Marnewaard. Tanks van 414 Tankbataljon – met het Duitse Bergen-Lohheide als thuisbasis – deden namelijk mee aan oefening Urban Phoenix, op poten gezet door 43 Mechbrig.

Leopard 2 A6-gevechtstanks, Fenneks, CV-90’s en Boxers; het was veel zwaar staal dat imponeerde in oefendorp Marnehuizen. De aanwezigheid van de tanks was uiteraard het meest opvallende aspect. Zij trainen immers nauwelijks in Nederland vanwege hun stationering vlakbij Bergen-Hohne.

Urban Phoenix had als doel om de militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon, 414 Tankbataljon en 111 Pantsergeniecompagnie te trainen in gevechtsmanoeuvres, gezamenlijke operaties en onderlinge communicatie. Effectief samenwerken stond centraal. Logisch, gezien het feit dat ze volgend jaar samen worden ingezet voor de enhanced Forward Presence in Litouwen.

Landmachters afgelost in Roemenië

De Nederlandse bijdrage aan de multinationale battlegroup in Roemenië is beeindigd. Gedurende een jaar waren landmachtmilitairen gestationeerd in het Oost-Europese land. De in Roemenië gestationeerde Nederlanders worden door Belgische collega’s afgelost. 

Aanleiding voor de aanwezigheid op de Oostflank was de inval van Poetins troepen in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande dreiging aan de oostflank van het NAVO-grondgebied. De Nederlandse inzet droeg niet alleen bij aan de voor de Russen bedoelde afschrikking, maar ook ter geruststelling van de Roemeense bevolking. 

De Nederlandse militairen hebben in het gebied veel getraind met NAVO-bondgenoten en namen deel aan onder meer grote internationale (schiet)oefeningen. Daarbij is ook de interoperabiliteit tussen de verschillende partners vergroot.

Studenten marcheren voor veteranen

Meer dan 2.400 studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap deden op 16 juni mee aan de actie Veva Marcheert! Dat gebeurde op 23 locaties verspreid door heel Nederland.

De mars was een initiatief van Hulp voor Helden. Deze organisatie stimuleert, initieert en financiert projecten die bijdragen aan het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront. De studenten haalden met hun voettocht van in totaal 450 kilometer zo’n €25.000 op. Ingrid Boots, directeur van Hulp voor Helden: “Deze fantastische studenten en docenten dragen bij aan de erkenning en waardering voor veteranen onder een breed en vooral jong publiek. Dat maakt dit evenement uniek!”

Nieuwe voertuigen voor luchtmobiel

Defensie koopt 504 lichte, operationele voertuigen. Deze airborne vehicles van Rheinmetall zijn als tactisch transportmiddel in te zetten bij operaties van 11 Luchtmobiele Brigade. Deze is sinds 2014 geïntegreerd in de Duitse Division Schnelle Kräfte (DSK). Ook Duitsland schaft 1.000 van deze voertuigen aan.

De verwerving gebeurt in het binationale project ‘Airborne Vehicles. De eerste voertuigen gaan volgend jaar getest worden. De vervanging is een must nadat 11 Luchtmobiele Brigade de zogenaamde LSV-tjes vele jaren heeft gebruikt tijdens oefeningen en operaties (op de foto het te vervangen voertuig, de LSV, red.).

De aanbesteding doet Defensie samen met Duitsland. Het grote voordeel: de voertuigen zijn straks binnen de DSK uitwisselbaar. De airborne vehicles zijn voor Duitsland en Nederland technisch gelijk en uit te rusten met bijvoorbeeld een zware mitrailleur of Spike antitank-raketsysteem. Verder kunnen ze worden voorzien van modulair aan te brengen ballistische bescherming.

Spike beleeft hoogtepunt in Letland

44 Pantserinfanteriebataljon en 43 Brigade Verkenningseskadron hebben vorige maand deelgenomen aan een multinationale oefening in Adazi, Letland. De Nederlanders maken deel uit van de enhanced Forward Presence in Litouwen.

Tijdens een uitgestegen aanval op groepsniveau schoten ze in Litouwen meerdere keren met scherpe munitie. Het hoogtepunt van de oefening was het afvuren van de Spike, een draagbaar antitank-raketsysteem voor de (middel)lange afstand, met een bereik van 200 tot 4.000 meter. Een militair vuurt het wapen af vanaf een 3-pootstandaard. De Spike kan worden ingezet tegen (zwaar) gepantserde doelen zoals gevechtstanks. Het systeem bestaat uit 2 delen: de lanceerinrichting met optische doelzoeker en het vuurcontrolesysteem en de raket zelf. Na het afvuren klimt het explosief, om daarna abrupt te dalen. Op die manier raakt de Spike een doelwit op het dak, waar de bepantsering het dunst is.

Vlammen voor Air Assault Badge

10 dagen lang werden bij de Battlegroup in Roemenië 14 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade fysiek en mentaal getraind. Ze moesten verschillende sporttesten en theorie- en praktijkexamens afleggen om de Amerikaanse Air Assault Badge te verdienen.

Met een kleine 200 militairen uit Amerika, Frankrijk, Hongarije, Luxemburg en Slowakije werden de Rode Baretten getraind in air assault-operaties waaronder pathfinder-, combat assault- en slingload-operaties. Iedere dag begon met sport en elke verplaatsing moest in looppas. Naast de lange dagen moest ook nog eens gestudeerd worden.

Na 10 dagen stonden er 128 deelnemers aan de start van de laatste hindernis. Met een bepakking van 15 kilo binnen 3 uur 12 mijl marsen...Het podium kleurde oranje en de winst ook; de eerste cursist die over de eindstreep ging was een Nederlander.

En er was licht…

Het Commando Materieel en IT (COMMIT) heeft nieuwe helderheidsversterkende kijkers aangekocht voor operationele eenheden. Met deze kijkers zijn landmachters in staat om in situaties waar zeer weinig licht is, toch te kunnen zien.

Momenteel worden de apparaten van het Israëlische Elbit Systems (waarvan Defensie recent ook raketartillerie heeft aangeschaft) gefaseerd uitgeleverd. De nieuwe HV-kijkers hebben een hoge resolutie, zijn lichtgewicht en kunnen infrarood licht uitzenden om in absolute duisternis toch nog steeds te kunnen waarnemen. Inmiddels hebben diverse eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade de nieuwe gadgets al in ontvangst genomen. 13 Lichte Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade volgen.

Nieuwe kiepwagens voor genie

Het Opleidings- en Trainingscentrum Genie heeft 20 juni bij de Defensie Materieel Pooling Organisatie (DMPO) in Stroe de eerste twee exemplaren van de nieuwe kiepwagens voor de genie afgehaald. De kiepwagen is een van de ‘Scania Gryphus’-varianten in de Defensiebrede Vervanging van Operationele Wielvoertuigen.

Deze 'dumper' gaat de Scania WLS met kieper-flatrack vervangen en zal vooral gebruikt worden bij wegenbouw, wegherstel, tactische terreinaanpassingen en het bouwen van infrastructurele voorzieningen. Met de Gryphus 100 HO DU beschikt de genie over een terreinvaardig werkbouw-voertuig, dat van een pantsercabine kan worden voorzien bij operaties in het hogere geweldsspectrum. In totaal krijgt de landmacht 41 exemplaren, waarvan het gros in september en oktober naar 101 Geniebataljon gaat. Maar ook de genie-eenheden bij de brigades krijgen na de zomer elk enkele exemplaren.

Dat de eerste twee naar het Opleidings- en Trainingscentrum van de genie gaan, is om te kunnen zorgen dat alle opleiding en instructie rond het gebruik van het voertuig op orde is, voordat genisten er mee gaan werken.

Litouwse cadetten trainen met landmachters

Voor Nederlanders is leven in vrijheid veelal vanzelfsprekend, maar in Litouwen staan ze nog dagelijks stil bij de ontberingen uit de Koude Oorlog-periode. De mannen en vrouwen die destijds opstonden tegen de Sovjetbezetting zijn daar de volkshelden. 

Afgelopen maand organiseerden Nederlandse militairen, in nauwe samenwerking met de NATO Force Integration Unit (NFIU) Litouwen een wedstrijd voor studenten van het Generaal Plechavičiaus Cadetten Lyceum te Kaunas. Dit evenement vond plaats in het Karalgiris bos. Op deze bijzondere plek woonden destijds Litouwse partizanen die openlijk verzetsacties pleegden tegen de bezetters van de Sovjet-Unie.

Ruim 100 deelnemers liepen op basis van geplotte coördinaten naar verschillende checkpoints om daar opdrachten met betrekking tot leiderschap, teamwork, zelfhulp en kameradenhulp en kennis over de NAVO uit te voeren.

Nieuwe drijfbruggen in aantocht 

Brede rivieren of andere wateren oversteken? Zonder brug kun je niets. Daarom koopt Defensie 3 nieuwe systemen voor drijvende brugslagcapaciteit. 

Het nieuwe systeem vervangt de verouderde pontonbruggen, die uit 1985 dateren. De aankoop bestaat uit midden- en eindpontons, boten om deze brugdelen op het water te verplaatsen en middelen om brugdelen en boten te vervoeren op het land. Daarbij biedt het systeem zogenoemde bridge adapter pallets, die kunnen worden gebruikt om het materiaal in het water te lanceren en er weer uit te takelen. 

Met de nieuwe brugslagcapaciteit is een oeververbinding van 225 meter te maken. Het nieuwe materieel is geschikter bij hogere stroomsnelheid van het water. Ook is het maximale draagvermogen groter. De landmacht neemt het eerste systeem van de firma General Dynamics European Land Systems – Bridge Systems naar verwachting begin 2025 in gebruik. De rest volgt uiterlijk een jaar later.