07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Respect en waardering

Foto Phil Nijhuis, Herman Zonderland, Louis Meulstee, Keesnan Dogger

Zonovergoten Veteranendag 2023

Verbondenheid en kameraadschap, trots en dankbaarheid. Veteranendag 2023, eind juni in Den Haag, was ook dit jaar een groots eerbetoon aan alle veteranen die zich, waar dan ook op aarde, inzetten voor de veiligheid van Nederlanders of die van anderen. Nagenieten in 12 foto’s.

Het Malieveld liep al snel vol met publiek en veteranen.

Een warm muzikaal onthaal op een evengoed warme dag.

70 veteranen kregen op het Lange Voorhout de Herinneringsmedaille opgespeld voor hun recente inzet. “Achter uw uniformen gaat een veelheid aan missies schuil. Een veelheid aan landen, mandaten, opdrachten en ervaringen. Een veelheid aan veelzijdige en kleurrijke mensen. Met ieder uw eigen verhaal”, aldus Defensieminister Kajsa Ollongren.

“Als militair kiest u ervoor iets te betekenen voor ons land en bij te dragen aan een veiligere wereld. Dat is nobel. Dat vergt lef. En dat verdient ons aller respect en waardering.”

Het hoogtepunt van deze negentiende editie van Veteranendag? Het Nationale Defilé voor Koning Willem-Alexander. Bijna 4.000 veteranen en andere militairen liepen er in mee op onder andere de Kneuterdijk.

Het eerbetoon voor de ruim 100.000 veteranen die Nederland kent werd bijgewoond door diverse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie minister-president Mark Rutte, Defensieminister Kajsa Ollongren en -staatssecretaris Christophe van der Maat.

Veteranen brengen de militaire groet.

Vorig jaar rond deze tijd stond dit grondgebonden luchtverdedigingswapensysteem nog in het Slowaakse Sliaç, nu prijkten de Patriots in het Haagse.

Veteranendag stond ook dit jaar in het teken van eerbetoon en erkenning, maar ook verwondering en ontmoeting.

Van muziek tot militair entertainment.

Boven: Voor jong en oud bood het Malieveld vermaak. Onder: Ook dit jaar was er een indrukwekkende flypass van (historische) vliegtuigen.