05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Bevoorraders breed in beeld

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto KPL Hilbert Buter

Logistiekelingen laten zich zien tijdens ‘Bossche’ Bevoseal

Zichtbaar zijn voor de bevolking, de eigen processen doorlopen en zo af en toe een stevige mentale prikkel ondergaan. Dat is waar Bevoseal van de Bevoorradingscompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade in juni om draaide. Deze oefening speelde zich voornamelijk af in en rond Den Bosch en in het Land van Maas en Waal. In totaal namen zo’n 120 landmachtmilitairen deel aan de vijf dagen-durende training.

Hoewel de bevoorrading van de infanterie de kerntaak van de compagnie is, blijft het oefenen van basis-militaire en sociale vaardigheden ook van groot belang. De activiteiten die tijdens Bevoseal ten dele plaatsvonden in het hart van de Brabantse hoofdstad konden rekenen op veel positieve respons vanuit het publiek. De taken van de Bevo-compagnie werden toegelicht tijdens sociale patrouilles, waarbij de militairen veelal spontaan in gesprek raakten met passanten en buurtbewoners. Nog verhelderender werkte de drukbezochte open dag bij het vestingeiland Pettelaarse Schans, waar de dames en heren van de compagnie hun materieel toonden, zoals voertuigen, uitrusting en persoonlijke wapens.

Bevoseal in beeld:

Een opvallend beeld in de Bossche binnenstad. Militairen vinden aan de hand van coördinaten hun weg door de grachten. Dit betekent zo’n anderhalf uur varen.

Bij de bevelsuitgifte geeft de pelotonscommandant aan dat er in een bepaald deel van Den Bosch hoegenaamd sprake is van smokkelactiviteiten. Om de situatie te monitoren en informatie in te winnen tuigen de militairen sociale patrouilles op. Hierbij stuiten zij in het Zuiderpark op burgers die afwijzend reageren op de aanwezigheid van de militairen. Part of the game, uiteraard.

Samen met de politie heeft de compagnie een checkpoint ingericht bij Pettelaarse Schans. Passerende automobilisten wordt gevraagd hun voertuig ter beschikking te stellen voor een vehicle search. Velen van hen zien hier het oefenbelang én de aardigheid van in.

De opdracht luidt: breng voertuigen en voorraden naar twee landing zones in het Land van Maas en Waal, bij Zaltbommel en Bruchem. Vanaf deze locaties worden ze opgepikt door Chinook-transporthelikopters van de luchtmacht.

Op de Oirschotse Heide is een bevostraat ingericht en zijn de logistiekelingen in afwachting van de infanterie. Dan klinkt het venijnige gezoem van een drone en volgt een explosie. Een collega ontfermt zich over de oefengewonde en vraagt een medische evacuatie aan.

De beruchte brancard-race in beeld. Eerst enkele kilometers op sjouw met een draagsysteem en vervolgens dezelfde afstand weer terug, maar dan met een oefengewonde op de schouders.

Abseilen van de toren van de Sint-Janskathedraal, vanaf zo’n 70 meter hoogte. Het zorgt bij de deelnemers voor een gezonde mentale prikkel. Tegelijkertijd wordt de oefening ademloos gevolgd door de levensgenieters op de terrassen.

Nachtelijke tocht door Den Bosch. De militairen melden zich aanstonds voor een doorwading van 45 minuten door de Binnendieze.

Afsluitende en grensverleggende activiteit voor de drie pelotons: het bedwingen van een booreiland bij Vlissingen. Per rubberboot benaderen de militairen het eiland en klimmen vervolgens ruim 10 meter naar boven.