08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Frank van Beek

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam.” Mocht je dus behoefte hebben aan mentale squats, pak dan eens een goed boek. Deze maand aandacht voor drie interessante publicaties, met onderwerpen variërend van ervaringen van een verzetsweduwe tot rivalen in Palestina.

Ewout van der Horst en Kay-Leigh de Weerdt – Dat jullie weten wat oorlog is

Hartverscheurend beschrijft Pietertje te Rietstap in 1945 in haar dagboek de arrestatie, gevangenschap en executie van haar man Derk. De boerderij van het jonge stel aan de grens bij Hardenberg heeft zich tijdens de oorlog ontwikkeld tot uitvalsbasis van de lokale Trouw-verzetsgroep. Zelfs landelijke kopstukken van de illegale krant vinden hier onderdak. Vlak voor de bevrijding moet Derk hun verzetswerk met de dood bekopen.

Na 75 jaar hebben Pietertjes kinderen haar hartenkreten vrijgegeven voor publicatie. De aantekeningen van de verzetsvrouw bieden een aangrijpende indruk van wat de oorlog met mensen kan doen. Van pure wanhoop tot de rotsvaste overtuiging voor de goede zaak te vechten, Pietertjes dagboek is een relaas over verdriet en volharding. Het weerspiegelt het onvoorstelbare leed dat oorlog achterlaat.

WBOOKS, 128 pagina’s, €14,95

Jan-Auwke Diepenhorst – Rivalen in het beloofde land

Een zeer interessante publicatie over een regio waar Defensie nog steeds personeel naartoe stuurt voor verschillende missies. In dit boek vertelt Diepenhorst de geschiedenis van de lange strijd tussen Joden en Palestijnen, die al sinds de oudheid samen het gebied bewoonden dat voor beiden ‘het beloofde land’ is. Aan de hand van 8 biografieën van belangrijke voorvechters voor een eigen staat – zoals David Ben-Goerion en Yasser Arafat – beschrijft ‘Rivalen in het beloofde land’ chronologisch hun geschiedenis van de oudheid tot nu. Diepenhorst gaat in op de Jodenvervolging, hoe dit leidde tot het zionisme, en de verdrijving van de Palestijnen, maar richt zich ook op de gemeenschappelijke geschiedenis van de rivaliserende partijen.

Uitgeverij Omniboek, 528 pagina’s, €34,99

Laurens van Aggelen – Mentale weerbaarheid 2.0

In dit dunne (het telt maar 104 pagina’s) boekje heeft Van Aggelen de levensverhalen van Titus Brandsma, Bib van Lanschot en Kim Phuc Phan Thi opgetekend. Het zijn stuk voor stuk aangrijpende verhalen van drie mensen die voor de poorten van de hel stonden, maar op een overtuigende manier hebben laten zien dat er altijd hoop is op een betere toekomst.

Zelf zegt Van Aggelen het volgende over zijn nieuwste publicatie: “Ik wil aan de hand van die verhalen laten zien dat we veel sterker zijn dan we vaak denken. Ik denk dat juist in deze tijd, waarin het lijkt alsof de uitdagingen steeds heftiger en talrijker worden, het van belang is dat we onze innerlijke kracht ontketenen.”

De manier waarop de schrijver je meeneemt in de – vaak verschrikkelijke – gebeurtenissen in de levens van de hoofdrolspelers, maakt dat het lastig is dit boek weg te leggen. Je wilt gewoon weten hoe elk individu in hemelsnaam een positieve draai aan het leven weet te geven.

White Elephant Publishing, 104 pagina’s, €14,95