08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Paul Tolenaar

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam”. Mocht je dus behoefte hebben aan mentale squats, pak dan eens een goed boek. Voor deze editie namen we totaal verschillende publicaties onder de loep. Zo lazen we over de verdediging van de Nieuweschans in 1629 en veteranenzorg, maar reisden we ook naar memorabele plaatsen van het Derde Rijk en leerden we details over de iconische viertonner.

Raymond van der Wee – DAF YA4440/YA4442 Viertonner

Bijna elke landmachter heeft weleens een ritje gemaakt met de befaamde viertonner. Nu de dagen van dit voertuigtype na bijna een halve eeuw geteld zijn, koesteren velen nog altijd warme gevoelens voor de oude vertrouwde ‘tonner’. In dit boek komt de complete historie van de DAF YA 4440 en YA 4442 aan bod: van het halverwege de jaren zestig genomen besluit tot vervanging van de dan ruim tien jaar oude voertuigen van de ‘Dikke DAF-familie’, tot het gebruik bij de krijgsmacht en de onvermijdelijke afstoting.

De Alk, 208 pagina’s, €37,50

Laurens van Aggelen – 75 jaar Airborne Wandeltocht

Dit jubileumboek biedt een kijkje achter de schermen van deze nog altijd grootste eendaagse wandeltocht ter wereld. De Airborne Wandeltocht is een jaarlijks eerbetoon aan de gevallenen van de Slag om Arnhem. De schrijver interviewde onder meer de vier wandelaars die alle 75 keer deelnamen. Zij vertellen over de euforie die er even was toen op 17 september 1944 zicht kwam op de bevrijding, maar die uiteindelijk uitmondde in een tragedie waarbij ook zij gedwongen werden om te evacueren. In het boek ook aandacht voor de aanwezigheid van de zeven Britse oorlogsveteranen die er tijdens de 75e editie bij waren.

White Elephant Publishing, 162 pagina’s, €24,95

Landmacht-oordopjes nodig voor de podcasts? Mail naar redactielandmacht@mindef.nl, laat weten waar jij de podcasts wilt luisteren en als jij geluk hebt zijn die oordopjes voor jou!

Ad van Liempt & Rolf Baas – Hier is het gebeurd, 50 plekken in Hitlers Duitsland

Na hun boek ‘Hier is het gebeurd’ over vijftig Nederlandse oorlogslocaties doorkruisen fotograaf Rolf Baas en schrijver Ad van Liempt nu Duitsland. Ze doen in woord en beeld verslag van vijftig memorabele plaatsen van het Derde Rijk. Ook van minder bekende plaatsen zoals Ziethain, kamp voor Russische krijgsgevangenen en kamp Föhrenwald, waar joodse overlevenden, midden in Duitsland, nog heel lang na de oorlog beschutting zochten. Het zijn allemaal plekken om bij stil te staan, waar de gebeurtenissen dieper in je doordringen dan waar ook. Inclusief zes podcasts, gepresenteerd door Margriet Vroomans.

W-Books, 176 pagina’s, €29,95

Thom Hoffman – Een verborgen geschiedenis

In dit boek verzamelt de auteur unieke foto’s uit Nederlands-Indië die het geweten aanspreken. In een fascinerende reis door de tijd voert hij je mee door de complexe geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in de Indische archipel. Niet eerder vertoonde foto’s uit de Beeldbank Nederlands-Indië tonen een onbekend beeld van de regio onder Nederlands gezag. De sfeer van nostalgie, tempo doeloe, het mythische Indië, blijkt een droombeeld dat niet altijd correspondeert met de werkelijkheid.

W-Books, 240 pagina’s, €39,95

Louis Sloos – Arma, Jaarboek Nationaal Militair Museum 2022

Arma (Spaans voor wapen, red.) is een aanrader voor iedereen met interesse in militaire geschiedenis en militaria, Nederlandse geschiedenis en kunst en cultuur. De vier musea van de Stichting Koninklijke Defensiemusea tonen een schat aan objecten. Zoals zoveel musea hebben ze echter veel meer in huis dan ze kunnen tonen aan het publiek. Ze maken tentoonstellingen, doen onderzoek… en verwerven elk jaar weer nieuwe objecten. Die bijzondere kennis delen ze in Arma.

In deze uitgave onder meer aandacht voor de verdediging van de Nieuweschans in 1629, 18-ponder kanonnen en de infanteriebewapening van het Staatse Leger in de tweede helft van de achttiende eeuw.

Walburg Pers, 240 pagina’s, €24,99

Theo van den Doel – Veteranenzorg

Militairen die met gevaar voor eigen leven de Nederlandse belangen hadden verdedigd, konden lange tijd op weinig steun en empathie van de overheid rekenen. Dat ondervonden de Indië-veteranen, net zoals veteranen van andere missies. Uiteindelijk is Nederland de zorgplicht voor zijn veteranen nagekomen en trad in 2014 de Veteranenwet in werking. Aan de hand van een zestal missies in de periode 1945-2015 onderzoekt Veteranenzorg de nazorg van de overheid en blikt terug.

Walburg Pers, 256 pagina’s, €24,99

Laurens van Aggelen – Vrede vergt moed

Sinds 1946 verzorgt de Oorlogsgravenstichting circa 50.000 Nederlandse oorlogsgraven op dertig erevelden wereldwijd. Daarbij gaat het om zowel burgers als militairen die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook om slachtoffers van oorlogen en vredesmissies nadien. In dit boek staat de auteur stil bij de achtergronden van het thema waarmee de Oorlogsgravenstichting in 2021 haar 75-jarig bestaan vierde: ‘Lang zouden ze leven!’ Een motto dat illustreert dat zo’n 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers nog zoveel van plan waren. Ze lieten een leegte achter bij partners, ouders, kinderen, broers, zussen, vrienden en relaties. Om de enorme impact daarvan te illustreren tekende Van Aggelen in het boek negen zeer indringende verhalen op van oorlogsslachtoffers.

White Elephant Publishing, 160 pagina’s, €27,95