Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Sjoerd Hilckmann, Paul Tolenaar, US Army, Hans Lebbe

13 Lichte Brigade geïntegreerd in 10e Duitse Pantserdivisie

In aanwezigheid van minister van Defensie Kajsa Ollongren en haar Duitse collega Boris Pistorius is 13 Lichte Brigade op 30 maart geïntegreerd in de Duitse 10e Pantserdivisie. Tijdens een militaire ceremonie bij Schloss Veitshöchheim, vlakbij de Duitse plaats Würzburg, stonden detachementen van de Duitse divisie en de Nederlandse brigade aangetreden.

Nadat de eenheidsvlag van de brigade uit Oirschot symbolisch was overgedragen gaf Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen, toelichting op de gebeurtenis: “Together, we will be able to field three capable combat divisions. A capability that NATO asks, a capability that Europe needs.” Door 13 Lichte Brigade te integreren wordt een volgende stap gezet in de intensieve samenwerking tussen de Koninklijke Landmacht en de Duitse landmacht. Het besluit over daadwerkelijke inzet van Nederlandse militairen blijft bij Nederland.

Landmacht krijgt raketartillerie

Defensie versterkt de vuurkracht van de krijgsmacht. Dat gebeurt onder meer met de aanschaf van raketartillerie, waarmee het mogelijk is vijandelijke doelen zoals luchtverdedigings- en vuursteunsystemen met precisie uit te schakelen.

De landmacht krijgt nog dit jaar de beschikking over het Israëlische Precise and Universal Launch System (PULS). Daardoor heeft Defensie voor het eerst in jaren weer eigen raketartillerie. Die is nodig voor effectieve grondgebonden vuursteun, omdat deze verder reikt, grotere ladingen heeft en sneller zijn doel kan bereiken dan de huidige vuursteunmiddelen. Op dit moment beschikt de Nederlandse vuursteun over pantserhouwitsers die tot vijftig kilometer ver kunnen schieten.

Twee systemen bleken uit onderzoek te voldoen aan de Nederlandse eisen: het Amerikaanse High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) en het PULS. Laatstgenoemde onderscheidt zich op verschillende vlakken. Ten opzichte van het HIMARS kan het meer raketten meevoeren. Ook zijn met het budget meer raketten in te kopen, én zijn ze eerder beschikbaar. Daarnaast is het PULS in de toekomst geschikt voor munitie van Europese producenten. Denemarken schaft het PULS ook aan, terwijl Duitsland interesse heeft.

Special forces in Afrika

Nederlandse militairen van het Korps Commandotroepen en Maritime Special Operations Forces hebben Afrikaanse collega’s de kneepjes van het vak bijgebracht tijdens oefening Flintlock. Dat deden de special forces onlangs op verschillende locaties in Ghana en Ivoorkust.

In totaal deden er meer dan 1.300 militairen uit 28 landen mee aan Flintlock. Voor de Nederlanders was veel gericht op het train de trainer-concept. Dat is in het verleden ook gebeurd in onder meer Irak en Afghanistan. Tijdens Flintlock kregen de Ivoriaanse instructeurs bijvoorbeeld opdracht om zelfstandig trainingen op te zetten en uit te voeren. “Met het train de trainer-principe stopt het trainen niet als we weg zijn”, aldus een commando.

TACTIS op de schop

De Tactische Indoor Simulator (TACTIS) is toe aan modernisering. De verouderde hard- en software wordt vervangen, waardoor de simulator tot eind 2037 bruikbaar is.

De KL gebruikt TACTIS al sinds 2008 om gemechaniseerde eenheden snel en nauwkeurig technische en tactische vaardigheden bij te brengen. Binnen TACTIS zijn verschillende wapensystemen te simuleren en te bedienen. Denk aan het CV90-infanteriegevechtsvoertuig of de Leopard 2A6-tank. De sim creëert een virtuele, realistische weergave van eigen troepen, vijandelijke eenheden, het operatiegebied en weersomstandigheden.

Pantserinfanterie traint Oekraïners

Zestig militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon RIOG trainen gedurende vier weken Oekraïense militairen in Duitsland. Zij leren ze de wapenhandelingen, het schieten en het Optreden Verstedelijk Gebied. De training staat onder leiding van Duitse militairen, met ondersteuning van Nederland en Noorwegen.

Medio maart kreeg het 45e de opdracht om op zeer korte termijn een Oekraïens infanteriebataljon op te leiden. In minder dan tien dagen was deze trainingsmissie voorbereid en stonden de militairen gereed. De opleiding voor infanteriecompagnieën is onderdeel van de EU Military Assistance Mission. Het doel van deze Europese trainingsmissie is om dit jaar 30.000 Oekraïense militairen te trainen. Naast deze training gaan militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade later dit jaar de Oekraïense bataljons- en brigadestaven opleiden op het gebied van commandovoering.

Warm welkom voor innovatie

Het hoofdkantoor van het NATO Innovation Fund (NIF) wordt in Nederland gevestigd. Het NIF is een van de initiatieven om innovaties binnen de NAVO aan te jagen.

Tijdens de NAVO-top in het Litouwse Vilnius in juli wordt het NIF officieel gelanceerd. De verwachting is dat de vestiging van dit fonds in Nederland de mogelijkheid voor innovatieve Nederlandse start-ups om hun weg naar kapitaal te vinden, vergroot. Dat stimuleert de ontwikkeling van innovatieve complexe technologieën, die oplossingen bieden voor maatschappelijke én defensievraagstukken.

Eremetaal voor levensreddende acties

2 oud-militairen van de geneeskundige troepen zijn in maart onderscheiden voor levensreddende acties in Afghanistan. Inspecteur Militaire Gezondheidszorg brigadegeneraal Manon Molenaar overhandigde Anne Beckers en Jeroen Schuitemaker in Hilversum de Matak Fontein Penning.

Deze penning is bestemd voor militair geneeskundige professionals die zich bijzonder hebben onderscheiden bij operationeel optreden. Beckers verleende medische hulp nadat manschappen waren getroffen door een IED. Er waren vijf gewonden, van wie er drie slecht aan toe waren. Dankzij het optreden van Beckers bleef het verlies beperkt, al kon zij niet voorkomen dat één collega stierf. Schuitemaker verleende bij verschillende incidenten adequate hulp en redde zo meerdere getroffen militairen. Dat kwam mede door de hoge eisen die hij aan zichzelf en zijn team stelde.

Meer munitie naar Oekraïne

Er is een akkoord over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne. De ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie hebben dat op 20 maart bereikt tijdens een overleg in Brussel. De levering en productie van onder meer 155mm artilleriemunitie wordt door de overeenkomst flink opgeschroefd.

De Europese Vredesfaciliteit (EPF) stelt € 1 miljard beschikbaar. Die is bedoeld voor lidstaten zodat ze meer munitie aan Oekraïne leveren uit eigen voorraden. Nog eens € 1 miljard uit de EPF is beschikbaar om gezamenlijk snel grote orders te plaatsen bij de Defensie-industrie voor munitieleveringen aan Oekraïne. Verder gaat de Europese Commissie de Europese industrie helpen, zodat die de munitieproductie kan opschroeven.

Nieuwe Landmachtadjudant

Landmachtadjudant Ad Koevoets heeft op 16 maart in Ermelo zijn functie overgedragen aan adjudant Cees Bielander. Bielander wordt daarmee de zevende Landmachtadjudant.

De Landmachtadjudant vormt als centraal aanspreekpunt een brug tussen de werkvloer en de staf. Hij luistert naar problemen, vraagt door en toont begrip. Hij heeft aandacht voor de mens áchter de functionaris. Daarnaast bewaakt hij de positie van het onderofficierskorps. C-LAS luitenant-generaal Martin Wijnen: “Deze functie-overdracht betekent dat ik afscheid moet nemen van een gewaardeerde collega en een fijn mens. Zoals waarschijnlijk voor ons allen geldt: het zijn toch altijd de collega’s die het werk extra glans geven. Adjudant Koevoets, hartelijk dank voor uw tomeloze inzet de afgelopen jaren. Adjudant Bielander, veel succes met uw nieuwe functie als Landmachtadjudant!”