Tekst André Twigt
Foto Paul Sijm
Defensie start het ene na het andere innovatieproject. Het Commando Landstrijdkrachten heeft er zelfs een speciale sectie voor: de Afdeling Innovatie. In deze rubriek belicht Landmacht bijzondere trajecten die deze groep initieert of ondersteunt. Ditmaal: Swarming Unmanned Aerial Systems (UAS).
Bij swarming gaat het om de inzet van meerdere drones die tegelijk een of meerdere taken uitvoeren en door middel van Artificial Intelligence (AI) elkaars taken kunnen overnemen. “De techniek op dit gebied gaat razendsnel”, begint trajectbegeleider Robotica en Autonome systemen bij de Afdeling Innovatie kapitein Remon de Bruin.
Onmogelijkheden
Het project is tweeënhalf jaar geleden begonnen met de verwerving van één type drone, die in groepsverband werd ingezet voor verkenningen. Door de rappe ontwikkeling zetten de betrokken techneuten nu in op het tegelijk opereren met meerdere soorten drones met uiteenlopende functies. Om de mogelijkheden en onmogelijkheden bij het aan elkaar koppelen van drones te onderzoeken, zocht een projectteam onlangs het luchtruim boven Aruba op.
De ruimte
In de West kun je zonder al te veel beperkingen met een zwerm drones experimenteren. Minstens zo belangrijk is dat je er vrijelijk gebruik kan maken van radiofrequenties. “Alle radio’s in de drones staan met elkaar in verbinding waardoor een netwerk ontstaat”, treedt Remon in detail. Radio’s zijn essentieel voor de besturing. En doordat ze allemaal met elkaar ‘praten’, heb je ook nog eens een beter ontvangst. Een grondstation zorgt voor de broodnodige aansturing van de vliegende systemen.
Meekijken op het scherm? Check de clip!
‘Een swarm kan de vuursteunketen versnellen’
Vuursteunketen
Bijkomend voordeel van experimenteren op Aruba is de goede bereikbaarheid voor Amerikaanse radio- en dronefabrikanten. Zij zijn constant aanwezig bij het op elkaar afstemmen van de apparatuur. Die moet uiteindelijk het optreden van 11 Luchtmobiele Brigade versterken. “Een swarm kan voor een snel inzetbare eenheid tegelijk verkenningen op landingsplaatsen uitvoeren, gebieden in kaart brengen en de vuursteunketen versnellen”, vertelt Remon. Drones zijn volgens hem snel en makkelijk in het doelgebied te gebruiken, waar ze feilloos de uitwerking van het vuur registreren. Ook helpen drones dag en nacht bij het vergaren van intell en kunnen ze als relaisstation radioverbindingen geleiden. “In hovering flight aan een draadje blijven ze dagen in de lucht.”
Vliegen als een vliegtuig, landen als een heli: check de beelden!
‘Kunstmatige intelligentie voegt echt iets toe’
Frustrerend
Inmiddels zijn in samenwerking met de Defensie Materieel Organisatie verschillende systemen aangekocht en zijn bij 11 Luchtmobiele Brigade UAS-operators opgeleid. Op Aruba komen mens en materieel samen om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Alle vergaarde data komt terecht bij de commandopost, die voor het project werd opgebouwd in een hotellobby. Remon: “In deze fase gaat het vooral om wat de systemen kunnen en hoe ze samenwerken in combinatie met de diverse grond- en radiosystemen. De volgende stap draait om het beperken van de werklast van de operators. Door toevoeging van kunstmatige intelligentie gaan drones steeds meer kunnen met minder mankracht.”