Tekst Andre Twigt
Foto MCD

44 Painfbat actief in Marnehuizen

De bravo compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon heeft onlangs in Marnehuizen geoefend. Centraal stond het opereren in teamverband tijdens het optreden in verstedelijkt gebied.  Uiteraard maakte de eenheid daarbij gebruik van het CV90 infanteriegevechtsvoertuig, want de oefening vormde tevens een uitgelezen kans om de samenwerking tussen mens en machine verder uit te bouwen.

In house oefening 11 Pantsergenie

Specialisten van 11 Pantsergeniebataljon hebben op thuisbasis Vught een CBRN-oefening gehouden. Het alhier gebouwde metrostation was door terroristen aangevallen met een onbekende chemische stof. Voor de militairen was het zaak eerst te weten te komen om welke verbinding het precies ging. Er werden monsters genomen die vervolgens werden geïdentificeerd. Laatste fase bestond uit het ontsmetten van het station met een speciaal middel dat de dreiging volledig neutraliseert.

Veelzijdigheid troef tijdens Cobra

Snipers van 17 Pantserinfanteriebataljon deden onlangs in de Belgische Ardennen mee aan oefening Cobra. Hiervoor trainden ze samen met sluipschutters van het Bataljon Bevrijding – 5e Linie. Schieten vanuit verschillende posities was het hoofdonderwerp van de gezamenlijke training. Er werd onder meer gewerkt vanuit helikopters en aanvalsboten.

Reservisten onderscheiden

Militairen van 30 Natresbataljon hebben een Poolse onderscheiding ontvangen. Een reservist kreeg de Wojska Polskiego (Medaille van het Poolse Leger) in zilver. Negen collega’s ontvingen de bronzen uitvoering. Het tiental ontving het eremetaal vanwege hun jarenlange steun aan de jaarlijkse herdenkingen op de Poolse erevelden in Breda, Oosterhout en Alphen. De Poolse strijdkrachten achten de Nederlandse bijdrage aan het promoten van de geschiedenis en de tradities van het Poolse leger van groot belang.

Boordetachement lekker bezig

Het Waterboordetachement van 101 Geniebataljon heeft in de gemeente Ooststellingwerf drie zogenoemde calamiteitenputten aangelegd. Natuurbranden kunnen zo makkelijker en sneller worden geblust. Daarnaast houdt het waterboordetachement met deze boringen haar vaardigheden op peil.

Gamers gezocht voor E-sports Challenge

In november staat de tweede editie van de KM Esports Challenge 2021 gepland. Het spel dat wordt gespeeld, is Call of Duty Warzone. Iedereen die bij Defensie werkt, kan zich hiervoor inschrijven; kom jij uit voor de landmacht?

De KM Esports Challenge 2021 bestaat uit vier voorrondes en een finale. De online voorronde voor de landmacht is op 18 november. De voorrondes voor de andere Defensieonderdelen vinden plaats op 16 (marine), 23 (luchtmacht) en 25 (Marechaussee) november. Ze worden live uitgezonden. De finale is op 27 november.

Schrijf je met jouw team (trio) in voor de voorronde via www.kmec.nl. Dit kan met een mindef e-mailadres. Je ontvangt vervolgens een aantal e-mails met extra informatie. Mocht je (nog) geen team hebben, dan kun je via Discord, een bekend communicatieplatform voor gamers, op zoek gaan naar medespelers.

Tankers nog steeds aan top

Een Nederlandse tankbemanning heeft tijdens de recente internationale schietwedstrijd Iron Spear in Letland goud behaald. De mannen slaagden erin de meeste statische en bewegende doelen met succes te bevuren. Daarbij lieten ze het 43 teams tellende deelnemersveld achter zich.   

Onder meer in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw vielen Nederlandse tankbemanningen tijdens internationale wedstrijden ook vaak in de prijzen. Het team van Panzerbataillon 414 uit Bergen (D) liet zien dat Nederlandse tankbemanningen ook vandaag de dag een factor zijn om rekening mee te houden. 

De Nederlandse militairen die deelnamen aan de schietwedstrijden in Letland maken deel uit van een multinationale NAVO-eenheid binnen de enhanced Forward Presence in Litouwen. Die moet de Baltische Staten laten zien dat de NAVO er voor hen is. Daarnaast moet er een afschrikkende werking vanuit gaan richting Rusland dat zich steeds agressiever opstelt naar het bondgenootschap.

Tijdens Iron Spear deden de Nederlandse pantserinfanteristen het ook goed. In de categorie Infantry Fighting Vehicle sleepten ze zilver in de wacht. Alleen de Noren deden het iets beter en zij wonnen goud. 

Sinds 2017 neemt Nederland deel aan de eFP-missie in Litouwen. Na lange afwezigheid van het tankwapen binnen de Koninklijke Landmacht brengt 43 Gemechaniseerde Brigade de Leopard 2A6-gevechtstank terug naar inzetgebied. Dat Nederlandse tankers meteen een eerste plaats behalen op een internationale competitie is om die reden een bijzondere prestatie.