Tekst Andre Twigt
Foto DMO

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke gereedschappen voor hen onmisbaar zijn? Dit keer een uitrustingsstuk dat eraan zit te komen: de 40 mm granaatwerper.

De granaatwerper heeft een 6-schots cilinder en is semi-automatisch. Vrijgekomen gasdruk na een schot zorgt voor de veerspanning die nodig is voor de rotatie van de cilinder. Door dit mechanisme is de granaatwerper meteen klaar voor een volgende schot. Voor het 1e schot brengt de operator de spiraalveer handmatig op spanning door die op te winden. Verder is in het wapensysteem veel slimme techniek verwerkt, waardoor de trefkans hoger ligt dan die van eerdere generaties granaatwerpers. In het najaar van 2021 starten operators met een instructie over veilig gebruik en de onderhoud van het granaatwerper.

Bij de meerschots-granaatwerper hoort een Fire Control Unit. Dit is een kleine computer waarin verschillende soorten 40 mm-granaten zijn voorgeprogrammeerd. Met deze data vergroot de Fire Control Unit de trefkans en vermindert tegelijk het gevaar voor omstanders.

De nieuwe meerschots-granaatwerper

Goedkeuring en veilig gebruik

Techneuten en instructeurs van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) ontvingen inmiddels een basisinstructie. Met de kennis die met deze instructie wordt opgedaan, kan DMO de typeclassificatie opstarten. Aan de hand van NAVO-standaarden wordt het nieuwe wapensysteem getest. Pas daarna weten de technici of granaatwerper en munitie goedgekeurd worden voor gebruik.