Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD, Heidie Stoffer-Mulder, TLNT Folko

Wacawa in plaats van Dwingelderveld

Militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon werden drie weken lang flink op de proef gesteld op Curaçao. Dat ze uitgedaagd werden is niet bijzonder, wél dat het gebeurde op de Antillen.

Meestal trainen de pantserinfanteristen in Nederland of Duitsland het optreden met hun CV90’s. Bij deze oefening bleef het zware staal echter in Drenthe. De militairen trainden onder meer in het oefendorp en op de schietbaan van het oefengebied Wacawa, waar andere mogelijkheden zijn dan op het Infanterie Schietkamp in Harskamp. Zo zijn de omstandigheden anders: de temperatuur ligt rond 33 graden en de luchtvochtigheid gaat vaak richting de 90%. En dan voelt marsen in de Caribische Zee toch net even anders dan marsen door mul Havelter zand.

Tandarts helpt Afghaanse evacués in Kosovo

Honderden Afghaanse evacués komen in een Nederlandse mobiele tandartspraktijk in Kosovo van hun pijnklachten af. Tijdens de NAVO-operatie Allied Solace verblijven ze op kamp The Village tot ze worden overgebracht naar het land waarvoor ze ooit werkten tijdens de missies in hun land. Majoor-tandarts Twan Mattheij vertelt over zijn bijzondere inzet.

De mobiele tandartspraktijk in Kosovo is voorzien van een wacht-, röntgen- en behandelkamer en een ruimte voor sterilisatie en desinfectie. “Het is vergelijkbaar met een normale praktijk”, aldus Mattheij. In Kosovo gaat het er anders aan toe dan op het militaire gezondheidscentrum in Schaarsbergen, Mattheij’s organieke werkplek. “In het begin was ik overwhelmed door het grote aantal klachten. We wisten snel dat we triage moesten toepassen.” Het was zo druk dat het team in het begin avonden en weekenden doorwerkte.

Het gemiddelde gebit is in heel slechte staat. “Veel mensen zijn duidelijk nooit eerder bij een tandarts geweest. In de melkgebitten zitten veel gaatjes of zijn zelfs tanden weggerot.” Met voorlichting, bijvoorbeeld over poetsinstructies, probeert het Nederlandse team de mondhygiëne in het systeem van de Afghanen te krijgen. “Ze zijn niet gewend geld uit te geven aan de tandarts. We hopen dat ze in een land terechtkomen waar de zorg gratis is, in ieder geval voor kinderen.”

Nederland praat mee over toekomst landoptreden

Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wisselen tijdens een jaarlijks Future Land Action Seminar van gedachten over het toekomstig landoptreden in een veranderende wereld. Hoe ontwikkelen we ons in een tijdperk waarin informatie een steeds prominentere rol inneemt?

Sinds enkele jaren is ook Nederland uitgenodigd om deel te nemen aan de topconferentie van genoemde militaire grootmachten en dit jaar was de Koninklijke Landmacht zelfs gastheer. De VS konden er helaas niet bij zijn. “Het was zinvol en inspirerend om namens Nederland de Franse, Duitse en Britse collega’s en delegaties te mogen ontvangen en om aan de hand van actuele ontwikkelingen onze uitdagingen te bespreken. Nog beter was het om te constateren dat de verschillende visies in lijn liggen met de in de Defensievisie 2035 geformuleerde standpunten. Kortom: een mooi fundament voor verdere ontwikkeling en het resultaat van onze sterke internationale verbondenheid,” aldus C-LAS, luitenant-generaal Martin Wijnen.

Workout of the day bij eFP

Een mijl hardlopen, honderd pull-ups, tweehonderd push-ups en driehonderd squats, gevolgd door nogmaals een mijl te voet. Dat is MURPH: de iconische ‘workout of the day’, vernoemd naar een Amerikaanse special forces operator.

Deze crossfit workout is een fysieke uitdaging die alleen voor de allerfitste militairen is weggelegd. In Litouwen streed een gecombineerd Nederlands/Noors team tegen Litouwse, Duitse en Tsjechische collega’s en behaalde glansrijk de eerste plaats.

De tiende Nederlandse rotatie voor de enhanced Forward Presence (eFP), geleverd door 43 Gemechaniseerde Brigade, is samen met Belgische, Duitse, Luxemburgse, Noorse en Tsjechische NAVO-partners gestationeerd in Rukla. Meestal ligt de focus op grootschalig militair optreden, maar uiteraard zorgen de militairen ook dat zij in topconditie zijn. Door samen te trainen raken de verschillende NAVO-eenheden beter op elkaar ingespeeld en bereiken ze een hoger niveau. Daarnaast wordt een duidelijk signaal afgegeven als antwoord op Russische agressie: de NAVO staat samen sterk en helpt haar bondgenoten.

Amerikaanse onderscheidingen voor oud-luchtmobielers

Sergeant-1 b.d. Ymo Hartzema en sergeant b.d. Jaaike Brandsma ontvingen vrijdag 1 oktober op de Oranjekazerne in Schaarsbergen een Amerikaanse onderscheiding.

Hartzema kreeg de Legion of Honor Bronze Medallion uit handen van executive director van The Chapel of Four Chaplains, William Kaemmer. Dat is de op één na hoogste onderscheiding van deze organisatie voor buitengewone bijdragen aan het welzijn van anderen op staats-, regionaal of nationaal niveau. Hartzema is onder meer medeoprichter en bestuurslid van vereniging De Gewonde Soldaat, werd diverse keren uitgezonden en liep PTSS op. De Gewonde Soldaat zet zich in voor meer begrip, erkenning en waardering voor militairen die tijdens een missie gewond raakten.

Brandsma ontving op haar beurt uit handen van brigadegeneraal Kenneth E. Brandt (US Army) de Legion of Honor Humanitarian Award voor haar levenslange inzet voor onbaatzuchtige dienstverlening en maatschappelijke vooruitgang. De gelouterde Afghanistanveteraan is medeoprichter van De Gewonde Soldaat. Zij zette zich in voor de familiekamer in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, waar familieleden van gewonde militairen mogen verblijven. Hartzema en Brandsma werken beiden nog als burgermedewerker bij Defensie.