08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Kletsnatte MENTEX voor pantsergenie

Spetter, pieter, pater…

…lekker in het water. De krijgers van 11 Pantsergeniebataljon hadden het qua weersomstandigheden namelijk een stuk slechter kunnen treffen tijdens hun mental exercise aan het einde van de bataljonsoefening Tenacious Engineer. Onder een stralend zonnetje en met ruim 25 graden werden ze uitgedaagd tot klimmen, roeien en zwemmen. Verfrissend pittig.

Tekst: KAP Jaap Wolting
Foto: SGT Cinthia Nijssen

Assemblage

Om te kunnen varen moet eerst de aanvalsboot geassembleerd. Geen brandstoftank, geen buitenboordmotor. Allemaal handwerk straks.

Doorbijten

Een paar uur doorbijten nog en dan zit het erop. Deze pantsergenist ondergaat het geheel gelaten. Je hoort ‘m denken ‘ach, aan alles komt een eind’.

Honderden kilo’s

Toch een paar honderd kilo, dit uit de kluiten gewassen rubberen vaartuig. Met zoveel gewicht is het lekker dat je kunt bouwen op je collega’s.

Destination unknown

Geen idee hebben wanneer je mag stoppen… het is immers een MENTEX. Na zesduizend meter kunnen de peddels definitief stil worden gehouden.

Afkoelende wateroversteek

Lucht in het matje om de boel drijvende te houden. Korporaal-1 Jasper: “Dit is de eerste keer ooit dat ik echt zin heb in een wateroversteek.”

Dobberen

Daar dobber je dan, in het Gooimeer bij Blaricum. 

Droge kloffie aan

Snel naar de kant, kleren weer aan en door naar het volgende station. 

Op naar de volgende

Na met het drijfpakket natte voeten te hebben gehaald is het tijd om op de Stichtse brug de spullen in te pakken.