08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Mijn Uitrusting – de schipper

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal soldaat-1 Henry, schipper boot brugbouw bij 105 Geniecompagnie Waterbouw.

Een haast idyllisch plekje aan het Engelense Gat is de uitvalsbasis van de bruggenbouwspecialist van de landmacht. Daar aan de rand van Den Bosch staan hun Scania’s, liggen hun vlotten en bruggen. ‘105’ wordt vaak civiel ingezet, in Nederland maar ook ver daarbuiten. De schipper boot brugbouw heeft tal van uitrustingsstukken die geen enkele andere militair bij de KL tot zijn beschikking heeft. Kijk maar eens mee:

Ratel en touw

Doordat je vaart komt er druk op zowel het vlot als de boot, waardoor er tussen beide delen ruimte ontstaat. Met behulp van de ratel kun je dit tijdens het varen handmatig bijstellen, zodat het vlot weer mooi tegen het vaartuig komt te liggen. Het touw wordt gebruikt om tijdens het bouwen van een vlot pontons aan elkaar vast te leggen.

Reddingsvest

Van dit eenkamermodel heeft iedere pontonnier er eentje. Komt het vest in contact met water blaast het zichzelf op. Bevat ook een signaallicht en is tactisch omhuld met het aloude woodland camouflagepatroon. Voor gebruik op open- en kustwater.

Reddingsboei

De kenmerkende oranje boei ligt altijd voor het grijpen onder snel te verwijderen kruisspinners. De buitenschaal is van polyethyleen, dat weinig te lijden heeft van extreme weersomstandigheden. Bevat een lijn van twintig meter.

Handbijl

Moet de schipper ‘noodbreken’, in het geval van een aanval of een andere gevaarlijke situatie op het water, gebruikt hij de bijl. Hij slaat dan de touwen door… en maakt dat hij weg komt.

Anker

Een 24-kilo wegend stuk staal dat de schipper gebruikt wanneer hij bijvoorbeeld in z’n eentje op snelstromend water ligt en geen plek heeft om aan te leggen. Komt met een schakelketting en ook nog eens dertig meter aan vezeltouw.

Startkabel

Alle accu’s kunnen leeglopen, dus ook die van een boot. En dan is het handig als een collega je weer even wat ‘prik’ kan geven zodat de operatie niet stil komt te liggen. Deze kabel zorgt in dat geval voor de broodnodige boost. Tweepolig, 24 volt, zes meter.

Ratel

Handig stukje gereedschap dat de pontonnier gebruikt in combinatie met stalen verbindingshaken, om pontons met elkaar te verbinden. Door de ratel in te zetten, trekken de delen naar elkaar toe en volgens het hefboomprincipe heb je maar weinig kracht nodig om heel veel gewicht in beweging te krijgen.

T-sleutel

Hiermee verbind je alle pontons met elkaar door de onderkoppelingen te linken. Deze tool is eigenlijk niets meer dan een uit de kluiten gewassen moersleutel.

Operationeel Ondersteuningscommando Land, 101 Geniebataljon, 105 Geniecompagnie Waterbouw

Soldaat-1 Henry 

Schipper boot brugbouw

“In Nederland heb je relatief weinig stroming. We gaan niet voor niets elk jaar naar het buitenland. Zo’n oefenmomentje op snelstromend water zorgt toch voor een stukje spanning. Moet je weer net nog even wat beter opletten. Laat je het gas even los, val je zo een stuk naar achteren en kun je weer van voor af aan beginnen. Sowieso is het altijd goed oppassen op de Europese rivieren, want de gewone vaart stopt echt niet omdat wij toevallig aan het trainen zijn.

Als ik een vlot neer moet leggen vaar ik nooit alleen. Samen met een andere schipper leg ik hem op de juiste plek, en ook de ‘springers’ op beide boten spelen een belangrijke rol bij het koppelen van de pontons. Bij dag gebruiken we handsignalen, ’s nachts breaklights. En moet het tactisch gaat het natuurlijk in het donker, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken.

Het mooiste aan mijn werk? Ja, de steunverlening natuurlijk, zoals de tijdelijke pontonbrug voor de Nijmeegse Vierdaagse over de Maas tussen Cuijk en Middelaar, of die over het IJ bij het 5 mei-concert. En het tactische plaatje hè, als wij ervoor zorgen dat de infanterie de rivier over kan steken.”