Tekst Evert Brouwer
Foto Hans Roggen

Themadag op de Harskamp biedt nieuwe inzichten

Traint de landmacht nog wel op de juiste manier voor het optreden in verstedelijkt gebied (OVG)? En wat vraagt OVG aan materieel en uitrusting? Voldoen de oefendorpen in Zoutkamp en Harskamp, met beperkte ruimte en nauwelijks hoogbouw, nog wel aan de eisen van deze tijd?

Het zijn vragen die onlangs aan bod kwamen tijdens een themadag van de Vereniging Infanterie Officieren (VIO) op De Harskamp.  “Het militair optreden in bewoond of verstedelijkt gebied is niet nieuw, maar wel heel snel sterk veranderd”, constateert kolonel Harm van der Have, commandant Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre (OTCMAN).

Zo’n 350 leden van de VIO en andere militairen keken en luisterden naar een presentatie van de Australische OVG-specialist David Kilcullen.

‘We moeten nadenken over onze huidige manier van trainen’

Introductie robotica

Wat er dan allemaal veranderd? Medeorganisator majoor Sascha Pasman wijst onder meer op de introductie van robotica op het gevechtsveld. “En ook andere nieuwe spullen zijn zowel voor ons als de vijand inmiddels relatief makkelijk te verkrijgen en gebruiken. Dit daagt ons uit na te denken over hoe hiermee om te gaan”, zegt de stafofficier Urban Operations bij het Kenniscentrum Grondgebonden Manoeuvre. “Alles draait vandaag om de mindset: het is een bewustwordingsdag om samen te verzinnen hoe we nog succesvoller kunnen zijn.”

De majoor – en met hem kolonel Van der Have en generaal-majoor Ron Smits -  denkt dat er dan wel snel iets moet veranderen aan opleiding en training. “Daarvoor heb je moderne faciliteiten nodig die aansluiten bij de huidige tijd. We kunnen voor oefeningen op pelotons- en compagniesniveau terecht in de oefendorpen Marnehuizen en Oostdorp. Wil je dat echter in groter verband doen, moeten we nu nog uitwijken naar het buitenland”, constateert Pasman.

Majoor Sascha Pasman.

‘Nieuwe spullen zijn ook voor de tegenstander gemakkelijk te krijgen’

Er móét dus wel iets veranderen, meent Pasman. “Waar voorheen optreden buiten steden de standaard was, is dat nu OVG. Hiervoor dienen we als krijgsmacht te innoveren, met onze tijd mee te gaan. Dat betekent dus nadenken over onze huidige manier van trainen; hoe we onze oefenlocaties kunnen vernieuwen en welke innovaties op het slagveld ons extra voordeel gaan opleveren”, aldus de majoor.

Ook daaraan hadden de VIO en het OTCMAN gedacht. Na een lezing door de Australische OVG-specialist David Kilcullen, kunnen de ruim 350 deelnemers aan de VIO-dag in Oostdorp een rondgang maken langs een keur aan stands. De industrie speelt immers razendsnel in op de wensen van de consument, in dit geval Defensie. Vandaar de aanwezigheid van heel wat bedrijven die kleine gadgets tot complete schietbanen kunnen leveren.

Een greep uit het aanbod

Nieuwigheidjes

Nieuwigheidjes op de OVG-dag: Een rechthoekige handgranaat van Rheinmetall, de ‘aaibare’ V60 van Ghost Robotics, de SUIT (Small Unit Immersive Trainer) van Re-Lion is niet meer weg te denken bij OVG en tot slot de B20, die augmented reality toevoegt aan de Smarthelm.

Cadetten Robin en Tom van de KMA kijken hun ogen uit op de VIO-dag.

Rollen maar

Innovatie staat ook op de agenda van de Koninklijke Militaire Academie, weten cadet-sergeanten Tom en Robin. Ze kijken hun ogen uit bij Sita Robotics. Het bedrijf maakt zeer beweeglijke robots met een camera. Ze zien eruit als een halter en zijn zeker in stedelijk gebied inzetbaar voor verkenningen van gebouwen.

De cadetten hadden voor hun verkenning ook in Brabant kunnen blijven, want het bedrijf huist op de High Tech Campus in Eindhoven. “Het is duidelijk dat er veel veranderingen gaande zijn”, constateren Robin en Tom, die het liefst bij 11 Luchtmobiele Brigade terecht willen komen. “We hebben allebei bewust gekozen voor de infanterie en daarbij hoort OVG. Dan is het goed om hier te horen welke kant het opgaat met OVG en direct te zien welke middelen er zijn staan.”

‘In Syrië reden ze ook met de T-72 in verstedelijkt gebied’

De enthousiaste sergeant-majoor Antoine legt belangstellenden uit welk antitankwapen het best inzetbaar is.

Klappen uitdelen

Sergeant-majoor Antoine, instructiegroep Pantserbestrijding, heeft het materiaal dat in gebruik is bij het Commando Landstrijdkrachten én mogelijke toekomstige antitankwapens netjes gesorteerd op een tafel liggen. “We willen immers geen van de leveranciers voor het hoofd stoten”, zegt hij met een brede glimlach. Zo licht mogelijk voorwaarts, dat is het devies bij OVG: fight light. “Maar je moet wel klappen kunnen uitdelen, want in Syrië reden ze ook met de moderne Russische tank T-72 in verstedelijkt gebied.” De M72A3 LAW is daarvoor net te licht, de Panzerfaust weer te zwaar. “We moeten voor dit soort optreden dus zoeken naar iets dat er tussenin zit. De techniek, de software, de batterijen, alles is aan innovatie onderhevig. Mooi, maar het wapen moet wel eenvoudig te bedienen zijn, en niet pas na een cursus van 5 weken.”

Sergeant-1 Joris krijgt instructie van Henk Moerland op de Corner Shot.

Het hoekie om

Sergeant-1 Joris (OTCMAN) staat ondertussen met de Corner Shot, een vinding van de Israëlische kolonel Amos Golan, in handen. Oud-commando Henk Moerland, eigenaar van Profile Equipment, is de instructeur. “Dat is wel even wennen, het is net of je van afstand tv zit te kijken”, reageert Joris, als hij met een camera om de hoek kijkt en ook daadwerkelijk kan vuren. “Maar dit is wel een wapen dat je bij OVG kunt gebruiken.”

De stand is duidelijk in trek, want korporaal-1 Jannick van 11 Luchtmobiele Brigade wil de speciale rugzak wel eens proberen. Daaraan heeft zoon Pike Moerland tijdens een stage in Israël zijn steentje bijgedragen. “We krijgen heel veel informatie over wat soldaten willen en daar spelen we op in door onze producten te verbeteren.” De drukpunten zijn terugbracht tot een minimale belasting en ook is-ie zeer snel af te werpen om beweeglijker te zijn. “Laten wij nu net op zoek zijn naar een nieuwe sniperrugzak”, zegt Jannick.

Korporaal-1 Jannick krijgt het vest omgehangen waaraan de rugzak kan worden bevestigd.